Reklama

Reklama

Život na zámku

(seriál)
  • Slovensko Život na zámku
Drama / Rodinný
Česko, (1995–1998), 44 h 35 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Jaroslav Hanuš

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Jan Osten

Hrají:

Tomáš Töpfer, Kateřina Macháčková, Kateřina Kaira Hrachovcová, Petr Hradil, Jiřina Jirásková, Pavel Soukup, Jana Synková, Lenka Termerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

V seriálu se potkáme s početnou rodinou Králových, s babičkou (v neodolatelném podání J. Jiráskové), doktorem Králem (T. Töpfer), jeho ženou, profesorkou gymnázia (K. Macháčková), dcerou Simonou (K. Hrachovcová) a synem Otakarem (P. Rajchert). Hlavní osu seriálu tvoří osudy rodiny žijící v menším českém městě. Budeme sledovat jejich snahu o výměnu bytu, radost nad nečekaným dědictvím i smutek nad ztrátou zámku, získání nové ordinace, problémy se zamilovaným synem, nezdárným studentem, i dcerou, která by se ráda stala novinářkou… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Seriál Život na zámku odrážel tehdejší náladu. Restituovalo se ve velkém. Zpátky do vlastnictví dostávala šlechta zámky, hrady - to ostatně použil jako námět Hynek Bočan v seriál Hotel Herbich. Jaroslav Hanuš a Jan Míka ale seriálové rodině Králových, zde je patrné, jak si pohráli i se slovními hříčkami, přisoudili dědictví. A k tomu spletitou dávku růžných osudů. Některé scénky ze seriálu jsou náhodou docela legendární a humorné. Například když přející bratr K. Macháčkové Václav Vydra křepčil poté, co doktor Král v televizní soutěži vytočil prohru. A celá řada jiných. První série svůj smysl měla a bavila. Přestože i ve druhé sérii najdeme plno zábavných scén, je už děj viditelně natahovaný. Vlastně ani s názvem seriálu už nemá nic společného, protože boj o zámek nám zcela vymizel. Přesto si myslím, že současných 54 % je nejen nezasloužených, ale též málo. Z devadesátých let je to jedna z těch lepších seriálových záležitostí. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jedna z našich prvních telenovel, ještě v bohatším hávu, s lepšími (až hvězdnými) herci, točením v exteriérech, ale stejně slabým scénářem, kdy lepší scény střídají vyloženě "vatoidní", jako by nestačilo mnohem méně dílů. Zřejmě peníze byly a musely se utratit. Ve srovnání se současnými nekonečnými seriály se ale jedná o vysoký nadprůměr. A učitelka se zase chová jako idiot. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Porevoluční české seriály, které jsem viděl, bych dokázal spočítat na prstech jedné ruky. Život na zámku byl jedním z nich. Dodnes nevím, proč jsem se na seriál začal dívat a proč jsem se vydržel dívat až do konce. Nikdy to nebude vysoce opěvovaný zázrak, přesto dokázal velké množství lidí pravidelně připoutávat k televizním obrazovkám. Tvůrcům nelze upřít řemeslně dobré dílo (vzhledem k době a cílové skupině), které o hodně převyšuje český seriálový průměr. Opravdu marně hledám důvody, proč se mi to líbilo, ale líbilo a to je podstatné. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Ještě mám v živé paměti tu ubíjející atmosféru, která se s postupným nastavováním už tak nastavené kaše stále zhoršovala, a podivně stupidní a nelogicé chování hlavních postav. Kdyby o pár let později nevzniklo pokračování Nemocnice na kraji města, terá laťku českých seriálů zahrabala do pekel ( bojím se, že mi jí v pekle budou pouštět ), dal bych bez výčitek o hvězdu míň ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Síce to bude znieť mierne sentimentálne, ale do dnešného dňa rád spomínam na zimné večery, v čase kedy naša súkromná stanica vysielala tento seriál. Sledovali sme ho spolu s mamou a bola to taká pohodička pred tým ako som musel myslieť na odpornú vec akou bola základná škola. Nie je to špica, ale mne sa ľúbi, že je to ako keby z obývačky hoc, ktorého človeka. Nik netuší čo sa mu občas podarí podediť, že? A hlavne tá nostalgia a spomienky na žemľu so syrom a šunkou, ktorú som pri sledovaní seriálu večeral u mňa udržia tento počin minimálne na 50%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • Kateřina Macháčková měla v té době kratší zrzavé vlasy, a tak nosila v prvních dílech blond paruku. (Stocki)
  • V bytě manželů Bohatových visí na stěně větší obraz s šachovnicí. Jedná se o jeden ze dvou shodných moderních obrazů, známých z filmu Nahá pastýřka (1966). Jeden byl originál, druhý kopie, který skrýval zamalované zmizelé plátno „Nahá pastýřka“, jehož autorem byl slavný malíř Fragonard. (Ganglion)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama