Reklama

Reklama

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

  • USA The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (více)
Trailer 5

Začínají desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow čeká jen na to, jak v nich zazáří. Tentokrát jako mentor jednoho z vyvolených. Tvrdě dřel, aby dokázal naplno využít svůj šarm, znalosti a dovednosti, které mohou dovést vyvoleného k vítětství. Bohužel, štěstěna mu není nakloněna. Dostal ponižující úkol. Trénovat největšího outsidera, dívčí zástupkyni chudého dvanáctého kraje Lucy Gray. V aréně bude probíhat boj na život a na smrt. Mimo arénu se v Coriolanovi ale probouzejí city... a tak se musí rozhodnout, zda bude dodržovat pravidla nebo se bude řídit pudem sebezáchovy, který mu radí něco jiného. Boj o přežití nakonec odhalí, kdo je nevinné ptáče a kdo had, čekající na svou příležitost zaútočit. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (17)

Trailer 5

Recenze (239)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po celej tej trilógií The Hunger Games som určite nečakal žiadny ďalší film. Ale zabudol som, že keď už sa nemá kam pohnúť sequel, stále je priestor na prequel. Celé to pôsobí takým light retro štýlom (a za to som aj rád, keďže to aj malo chronologicky pôsobiť takto "predpotopne"). Akurát mi nešlo do hlavy, že prečo sa zo Snowa stal napokon taký zmrd, keď sa správal tamer celý príbeh ako stelesnená empatia. Ale vlastne to skôr vyzerá, že tento tvor je mimoriadne paranoidný a oportunistický. Námetovo to bolo celkom nádejné, vizuál bol slabší (no napriek tomu ho vnímam priaznivo), ale po dejovej stránke to bolo také ... prekvapivo slabučké. 2* ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

Zpočátku 1* chaos, ve kterém se těžko člověk vyzná. Nějací studenti nějaké školy vedené poťouchlým zhuleným Tyrionem Lannisterem bojující o stipendium. Kraje a splátci jsou jasní, ale jejich představení prakticky není, jsou do toho montovaná jména mentorů. Pár jich zemře nějakým teroristickým výbuchem. Do toho nějaká duševně chorá černoška se zálibou v akváriích plných hadů, chechtající se, každé oko jiné barvy, asi prezidentka. No všechny hlavní postavy jakoby divné, zblázněné, chaotické, ulítlé, postavy umírají jen tak divokým tempem ještě před arénou... No prakticky to vystihuje dnešní svět plný cvoků, hybridních válek, dezinformací a transgenderu, bez jasného ukotvení, kdy lidi neví, co je pravda a kde fyzikální zákony neplatí (protiinflační investice během inflace paradoxně ztratily na hodnotě nejvíc, hodnota zlata poprvé v historii spadla, my jako výrobci a vývozci elektřiny ji máme nejdražší...)... No a pak se to rozjede, dává to hlavu a patu, 10. hladové hry, district 12 a skvělé ukončení... Takže 2* navíc na celkové 3*... Btw. ta černoška je gamemaker... ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Začátek až do konce Hladových her byl velmi působivý, správně temný a ukazoval nám Snowa v rovině toho, že nechce žádnou lovestory, jen pragmaticky vyhrát, aby dostal prachy na studium jeho vysněné univerzity. Po jeho umístění ve 12.kraji však dochází k překotnému a místy dost nepřehlednému vnitřnímu převratu Coriolanuse ve svini, se kterou si pak náležitě vyhrál démonický Sutherland. Bohužel jsem to Blythovi, ačkoliv se snažil, moc nevěřil. To uvěřitelněji se činila Rachel Zegler. Vizuálně velice atraktivní film, který se ale vypravěčsky v závěrečné čtvrtině moc nepovedl, alespoň tedy pro mě, jakožto jsem ho moc nepochopil. Za ty předchozí velmi povedené a temné tři čtvrtiny - 60 % ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Návrat do světa Hladových her po osmi letech jsem milerád uvítal, i když je pravda, že závěr původní trilogie (resp. tetralogie) utrpěl do určité míry tím, že byla třetí kniha rozdělena do dvou filmů. Prequelovou předlohu jsem nečetl (na rozdíl od trilogie), takže jsem byl zvědavý na to, s jakým příběhem budu mít tu čest. Líbilo se mi, že se děj koncentroval na zrod popř. formování postavy Snowa a chválím obsazení Tom Blytha, jemuž se tento přerod z relativně nevinné polohy do spíše psychopatické povedl uvěřitelným způsobem. Rachel Zegler si střihla podobnou roli jako v předloňském West Side Story a (nejen) její hudební čísla jsem si celkem užíval. Vývoj vztahu mezi Snowem a Lucy Grey měl vskutku silný náboj, zpočátku milý, posléze mrazivý. Diabolická Viola Davis a nejednoznačný Peter Dinklage pouze potvrdili své herecké kvality a potěšila mě menší rolička Fionnuly Flanagan. Během snímku se člověk asi neubrání porovnání s nacistickým Německem (líbily se mi scény z "předělaného" Památníku bitvy národů v Lipsku) a bylo zajímavé sledovat, jakým způsobem byly pojaty Hladové hry ve svých počátcích - ve "skrovných" útrobách železobetonového monstra. - P.S. "It's the things we love most, that destroy us." ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Hunger Games jsou jednou ze sérií, které se velmi dobře drží svojí předlohy. A to je v tomto případě docela problém. Co se týká prvních dvou částí, asi nemám moc co vytknout. Atmosféra, přenesení hlavní myšlenky na plátno i casting jsou super. Občas sice lehce hapruje logika (co Sochora na tom sloupu zkoušela je na pováženou), ale jinak parádní. Scénář s ohledem na marketing her občas trochu zjednodušuje (nákupy potravin a jídla pro splátce jsou jen berličkou pro jednu až dvě konkrétní scény), ale i tak zvládá téma prodat. Problém však přichází v podobě hlavní postavy. Ano, marketingově by kdokoliv jiný než „prezident Snow" nefungoval tak dobře, ale právě jeho postava je základním kamenem úrazu. Protože když film bereme jako snahu ukázat jeho přerod v cynickou bestii z původní trilogie, moc to nefunguje. Tím se dostávám i k třetí části, kterou bych asi jako jeden z mála minimálně o deset minut protáhl... Linka s Lucy je paradoxně uzavřena smysluplněji nebo minimálně přehledněji než v knize, ale třeba dost podstatný Sejanus má prostoru minimum, a tak hlavní „zvrat" a morální rozkol vyzní jen tak napůl. Kolem a kolem. Balada je důstojným přírůstkem do série, který však selhává v hlavní myšlence. Protože Snow a jeho motivy jsou načrtnuty jen tak zběžně, což je škoda. Tady byl potenciál na celou trilogii. Tu však zazdila i předloha, takže to není úplně chybou filmu... Slabší 4* - delší recenze >tady<. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (24)

  • Natočeno podle stejnojmenného prequelového románu, který Suzanne Collins napsala pro svou trilogii „Hunger Games“. (Johnny.ARN)

Související novinky

Warneři už zvažují odsuny premiér

Warneři už zvažují odsuny premiér

21.07.2023

Čeká nás nová vlna odkladových novinek tak jako za časů pandemie covidu? Soudě dle reakcí stávkujících herců a scenáristů zřejmě ano, k dohodě se studii se totiž údajně v dohledné době nikterak… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Reklama

Reklama