Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film z druhé světové. Film má výbornou dějovou linii a nevšiml jsem si, že bych se někdy byť jen trochu nudil. Vše je dotaženo až do konce což je, vzhledem k několika režisérům, skutečně obdivuhodné. O hercích a jejich výkonech se tu rozepisovat nebudu, myslím, že jména toho řeknou dost - John Wayne, Robert Mitchum, Bourvil, Richard Burton, Sean Connery, Henry Fonda ci Rod Steiger. Prostě se zde sešli ti nejlepší a na filmu to bylo znát. Dále se mi líbil náhled jak na spojeneckou tak na německou stranu fronty a hláška německého důstojníka: " To se bude novinářům skutečně líbit, prohrajeme válku, protože vůdce si vzal prášky na spaní" mi bude v uších znít ještě hodně dlouho. Kamera je zde také nekompromisní, zvláště záběry zničených budov a nebo samotné vylodění ale i jině scény jsou díky tomu velice realistické. Mnoho lidí tento snímek nezná a tak považují za vrchol kinematografie 2. světové Spielberguva Ryana, ale myslím, že po shlédnutí tohoto filmu, by to nebylo tak jednoznačné. 90% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nejdelší film o nejdelším dnu uteče jako voda. Scénář našel totiž dokonalý balanc mezi spojeneckou a německou perspektivou, mezi civilními dialogy a seznamováním s vojenskými strategiemi, mezi epickými scénami s desítkami komparzistů a vyplňujícími pasážemi v interiérech. Záplava slavných tváří tentokráte není od věci, protože divák se díky nim lépe orientuje, kterou dopředu plánovanou dějovou linii vlastně sleduje. K absolutní dokonalosti schází paradoxně trochu vyhrocenější osobní příběhy a potlačování osudovosti na úkor ironického pomrkávání k historii, která již byla napsána (kolikrát jen zaznělo "Byli by blázni, kdyby podnikli invazi v tomhle počasí / na tomhle místě?"). Z pozice vytyčených vyprávěcích měřítek a komunikativnosti vůči divákovi však dílo v podstatě bezchybné... 85% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co osobně hodně obdivuji na Johnu Waynovi, to je jeho hlas. Je to hlas odhodlaného, silného muže, hlas, který klidně budete poslouchat, protože víte, že to, co říká, je vždycky pravda. Je to hlas, kterému můžete věřit, který vás dokáže pokárat, ale víte, že to s vámi myslí dobře a nadává jen proto, že jste něco nezvládli. Proto se tenhle chlap tak skvěle hodil pro westerny, pro postavy čestných mužů. Není to jen jeho vysoká postava, ale právě také hlas, kterým dokázal rozdělovat příkazy, kterým pronášel věty, které by z úst jiných zněly hloupě a jako zbytečné moralizování. Přiznám se, že jsem doslova čekal na to, až ho zase uslyším. Pro postavu vysokého vojenského velitele se hodí dokonale. Nejen jeho hlas, ale celý John Wayne. Co je američtějšího kromě westernu? Samozřejmě americká armáda. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/03/nejdelsi-den-1962-70.html ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že ve své absolutní komplexnosti se mi tenhle dvoudílný film o vylodění v Normandii líbil daleko více než Zachraňte vojína Ryana, dávám plný počet hvězd. Stará dobrá filmařina a neuvěřitelné množství hereckých es, ti všichni se sešli na písku pod útesy, jenž brzy dostal narůžovělou barvu. Zajímavý pohled do situace německého velení, zkrátka pro milovníky válečných filmů je tohle dílo povinnost. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi slušně odvedená práce, která již patří k válečným klasikám. Historicky věrné, vlastenecké ale nepatetické a obstojně zahrané. Kromě toho souhlasím s woodym, že útok na ouisterhamské kasino s dělem uvnitř je jednou z nejlépe natočených válečných scén vůbec. Dovoluji si však opravit Geminiho: největší vojenská akce to nebyla, tou asi navždy (doufejme) zůstane Stalingrad. Update 15.2.2010: Tak jsem se včera s chutí podíval znovu a musim říct, že ten film prostě má svoje kouzlo. Takový Ryan je sice mnohem naturalističtější, člověk se ale nemůže ubránit pocitu, že je to jen na efekt. Co je stále překvapivé je celkové ladění filmu, který zdaleka neni tak patetický a na city působící, jako je tomu čím dál víc dnes. Tehdy byla válka ještě v živé paměti a lidi si pamatovali, že sentiment a hrdinné repliky si můžou dovolit v klidu po bitvě, ale ne během střílení. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (49)

  • Během natáčení vylodění na Omaha Beach nechtěli američtí vojáci skákat do moře z lodí, protože se báli, že voda je příliš studená. Robert Mitchum, který hrál generála Normana Cotu, byl znechucen z jejich malé odvahy. Skočil první a vojáci neměli jinou volbu než skočit za ním. (SeanBean)
  • Roku 1963 obvinila NACCP (neboli něco jako Organizace za práva barevných lidí) hollywoodská studia z rasismu a jako příklad uvedla právě Nejdelší den. Namítali, že seskoků a vylodění se účastnilo na 1700 černochů, zatímco ve filmu se neobjeví ani jeden. (HellFire)
  • Film byl záměrně natočen černobíle v době, když už byl barevný film snadno dostupný. Režisér chtěl zachytit vzhled dobových filmových týdeníků. (sator)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama