Reklama

Reklama

Šípková Růženka

  • USA Sleeping Beauty (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Nezapomenutelný příběh vytvořený v duchu tradičních disneyovek jako je Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Popelka, je strhujícím spojením příběhu lásky, naděje a dobrodružství. Krásná princezna nadaná laskavostí a půvabem kdysi, ještě než usnula, vyvolala žárlivost zlé víly. Trojice dobrosrdečných dobrých vil se snaží ze všech sil ochránit milovanou princeznu, ale ani všechna jejich kouzla nestačí na strašnou Paní všeho zla. Když je Jitřenka očarována a upadne do spánku, musí statečný princ Filip překonat mnohá nebezpečí včetně závěrečného boje se zuřivým drakem chrlícím oheň, pokud chce princeznu probudit z věčného spánku! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (110)

Kass 

všechny recenze uživatele

"Sleeping Beauty" hned od úvodu svádí k pozornosti díky mírným diferencím v příběhu oproti u nás známé verzi "Šípkové Růženky". Odlišnosti jako např.že Růženka se původně jmenuje Jitřenka a své známé (zde krycí) jméno získá kvůli utajení před zlou čarodějnicí, která ji přiřkla osudnou sudbu... proto také žije až do 16-ti let skrytá v lese se třemi hodnými sudičkami (chudáci rodiče bez dcery)... no a jistě zaujme i způsob skrz který se Růženka setká tváří v tvář se svým osudem - nepíchne se o růži, ale o vřeteno kolovrátku :). Už tedy jen kvůli těmto drobným maličkostem k sobě Růženka poutá oči spokojeného diváka zvědavého i u zdánlivě notoricky známého příběhu jak se to bude odvíjet dál. Musím se také zmínit o "třech sudičkách", které zde mají z mého pohledu až nežádoucně velký prostor a stávají se zde vůdčími, nepostradalelnými hybateli a tvůrci děje, vedle nichž jsou "ústřední" Růženka a princ Filip (s vyjimkou jeho heroického výkonu v závěru - podporovaného neúnavnými sudičkami) jen pasivními účastníky děje. Moc pěkně je tu podána "temná strana"; zlá čarodějnice je záporákem par excellance a její doupě s tupými pohůnky hezky evokuje sídlo Západní čarodějky ze země OZ (jsou si také ostatně dost podobné :) Ve výsledku tu tedy máme příjemně vyprávěnou pohádku prodchnutou řadou tradičních prvků, jež dávají tak mile vzpomenout klasické pohádky (ťřeba) na dobrou noc. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná animace. Co je to ale platné, když stejně jako v případě "Popelky" jsou tu hlavní postavy úplně k ničemu. V Popelce zábavu obstarává Tom a Jerry, tady to celé probrebentí tři kmotřičky. Vážně nevím, k čemu Růženka, princ a všechno okolo, když si to stejně od začátku do konce dirigují sami. Uhladí-li se veškerý dramatický potenciál, je jakákoliv pohádka k ničemu, jedna scéna s drakem to nevytrhne. I známá pohádka potřebuje skutečné motivace, ne jen tupou předurčenost k dobrému konci. Ale stejně bych tyhle Disneyovské klasiky neváhal doporučit, minimálně má potom člověk možnost opravdu docenit Shreka jakožto jejich dokonalou parafrázi.. ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

[16. disneyovka] Zcela klasicka verze zname pohadky, bez nejakych vymyslu a vystrednosti. Zkratka kouzelny pribeh o jedne zle carodejnici, ktera prokleje nove narozenou princeznu Auroru (v cestine Jitrenku). Proc to udelala, to se vlastne divak nedovi, ale detem to bude asi uplne putna. Skaredi lide proste delaji skarede veci tak nejak prirozene :) Jak uz to tak byva, kletba sice dospeje ke svemu konci, ale Ruzenku (tak ji prejmenovaly sudicky) z ni vysvobodi statecny a zamilovany princ Filip. Vsechno dobre dopadne a pohadky je konec :) Animacne uz na dnesni dobu velike retro, ale ma to pomerne hezkou hudbu (celym filmem se line hlavne ustredni "Once Upon a Dream"). Dal bych mozna tri hvezdy, ale ocenuju, ze se tu Disney preci jen drzel zkratka, co se tyce zviratek. Ne ze by tu nebyla, ale jsou jen tam, kde by je clovek cekal, napr. sluha Havran nebo pri prochazce lesem. Nejsou tu "na silu" jako treba v Popelce, a to je podle me dobre. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Za mňa jednoznačne za 100%! Hoci Sleeping Beauty do veľkej miery ponúka ten istý príbeh ako Snehulienka, skvelo ho obohacuje o mytológiu (sudičky!), no najmä má úplne dychberúci vizuál, ktorý kombinuje stredoveké umenie, art deco a kubizmus. Tie pozadia sú úplne nádherné (kockovité stromy!) a nejde z nich spustiť oči. A to isté platí aj o postavách, Maleficent je bezpochyby najlepšia Disneyho záporáčka. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Šípková Růženka je příběhem o souboji mezi čistou láskou a čirým zlem, mezi dobrosrdečností a nenávistí. I když člověk tento klasický příběh zná, tak mě i přesto film dokázal mile překvapit - ať už se jednalo o vtipně nemotorné trio víl snažících se o šaty s dortem či o démonickou postavu Zloby/Paní všeho zla, jež oplývala mrazivě děsivým charismatem. Třešničkou na dortu (nikoli na tom od víl) jsou líbivá animace a překrásná píseň Once Upon a Dream, která hezky prostupovala celým filmem. ()

Galerie (129)

Zajímavosti (31)

  • Poslední ručně překreslovaný a vybarvovaný animovaný film studia Disney. Na následujícím filmu 101 dalmatinů už byla použita nová technologie XEROX, která překopírovala hotový snímek na celuliod. Ubylo tak množství práce, kdy se každé okénko ještě kompletně ručně muselo překreslit na filmový pás. (Němi)
  • Šípková Ruženka má v scenári len osemnásť riadkov. To je najmenej zo všetkých princezien od Walta Disneyho. (metal.storm)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Reklama

Reklama