Reklama

Reklama

Princezna Alžběta, dcera Jindřicha VIII. a jeho druhé ženy Anny Boleynové, je na příkaz královny, své starší nevlastní sestry Marie, uvězněna v Toweru pro podezření ze spiknutí. Lid v zemi je totiž s Mariinou vládou nespokojený a Alžběta by se v případě Mariiny smrti stala vládkyní. Důkazy o spiknutí se však ani za rok nepodaří nalézt. Marie nakonec zemře na rakovinu. Pětadvacetiletá Alžběta, díky svému protestantskému vyznání milovaná většinou lidí v zemi, nastoupí na trůn. Přestože je to žena uvnitř křehká a plná pochybností, od samého začátku své vlády začne vystupovat jako rozhodná a neústupná panovnice. A to se vyplatí nejen jí samotné, nýbrž celé Anglii. Ohrožuje ji totiž mimo jiné skotská královna Marie Stuartovna, která uplatňuje nárok na anglický trůn. Královská rada také pracuje na otázce Alžbětina sňatku, protože země nesmí zůstat bez dědice. Alžběta miluje svého přítele z dětství Roberta Dudleyho, avšak ten je ženatý a manželství s ním nepřichází v úvahu. Žena posléze vyřeší i tento problém: rozhodne se zůstat "panenskou královnou", která se obrazně řečeno provdá za Anglii. Zlatý věk rozkvětu může začít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

lioncel 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si o sobě naivně už nějakou dobu myslel, že ta mánie vlastnit každý soundtrack z filmu, který se mnou i díky hudbě třískal o zem, dávno pominula a ono se náhle ukázalo, že ne, že mě to nepustilo /a asi už v tomhle životě ani nepustí/ .. teď sám se sebou nebudu moci vydržet do doby, než obohatím svou rozsáhlou sbírku CD o nový kousek .. výborný film .. naprosto skvělá, nádherná hudba … ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Brilantné televízne spracovanie života prvej anglickej kráľovnej zamerané ako na jej osobný život, tak aj politiku. Anne-Marie Duff opäť ukázala, že je zrelá herečka a okrem jej výkonu dušu oblažia aj skvelé kostýmy, masky, rekvizity a v neposlednom rade nádherný soundtrack skladateľa Martina Phippsa s prispením božských hláskov Mediaeval Baebes. Nedá mi nespomenúť aj vedľajších hercov, spomedzi ktorých vyčnievajú najmä profesionálka Joanne Whaley, sympatický Tom Hardy, Kevin McKidd a samozrejme zvláštne pekný a diabolsky charizmatický záporák Hans Matheson (to je ten fešák z filmu Dina). ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

**** a půl. První část mě naprosto nadchla a na jejím konci jsem i přemýšlela o hodnocení nejvyšším. Anne-Marie Duff je jako legendární panovnice Alžběta, fenomenální. James McAvoy má velmi šikovnou ženušku:) Je to tak, talent k talentu si sedá:) V první části sledujeme Alžbětino mládí a její vztah s její životní láskou, Robertem Dudleym. Tom Hardy je zde, s tou svou náušnicou v uchu značně "hot" a chemie mezi ním a Anne-Marie pracuje na nejvyšší výkon. Skvělá hudební stránka a zejména pasáže, v nichž Alžběta, ve své plné kráse ve zpomalených záběrech prochází mezi lidem, mi téměř navozovaly mrazení po těle. O výkonu Anne-Marie, i o osobnosti samotné "Panenské královny" můžu snad jen říct: Jaká to nesmírně silná žena. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha zářných příkladů, jak si vážit svých dějin a těch, kdo je pomáhali utvářet. Zatímco my už čtyřicet let hnípeme na shnilém vavřínu burleskní popěvkové záležitosti jménem "Noc na Karlštejně", Britové neúnavně oblékají svou historii do nových a nových kabátců a k jejich předvádění si vybírají jen ty nejlepší nositele, a proto nebyl důvod se bát, že by, byť televizní Panenská královna, porušila dobré tradice. Nepočítala jsem však, že průřez vládou obdivuhodné panovnice, jakož i celoživotní láskou mezi ní a Robertem Dudleyem, okouzlí až takovou měrou. Má poklona směřuje především k Anne-Marie Duff, která svým projevem i osobností stírá hranice mezi krásou a ošklivostí a nechává promlouvat jen majestát a upozaděnou lidskou touhu po štěstí, k tomu jí dopomáhá protestantský Bůh, Tom Hardy a nebeská hudba, a jen díky tomu znám vítěze nejromantičtější platonické lásky všech dob, a ať už historické prameny v případě jejich tělesného souznění mlží, nebo mu dávají za pravdu, má romantická duše bere jen Giedroycovu variantu. Bůh ochraňuj královnu! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi časté reprízy na Film+ mi málokedy časovo vyhovovali, ale nedávno som si to ustriehol. Tvorcov musím pochváliť za zodpovedný prístup, síce nie som historik a neviem povedať či je vo filme všetko tak, ako sa naozaj stalo, ale vyzerá a pôsobí to reálne. Hlavným lákadlom bol pre mňa Tom Hardy, ktorý si nakoniec pre seba utrhol podstatne väčší priestor než som si myslel. Herecky výborné zvládnuté, atmosféra fantastická a najväčší podiel na nej má geniálna a skutočne historicky znejúca hudba , ktorú musím zvlášť vyzdvihnúť. Krásne melódie plné spievaných zborov, jednoducho nádhera. Aj keď občas zaznie modernejší hudobný nástroj, hudba do filmu výborne zapadla. Pred filmom mi často napadala otázka načo je tu dvojdielna "Kráľovná", keď iba nedávno to bravúrne dala C. Blanchet. Až po filme uznávam,, že to vôbec nebol zbytočný film. ++++ Skladba č.5 sa po druhej minúte podozrivo podobá na hudbu z Posledného mohykána, ale ani trochu mi to nevadí. 80%. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Filmaři marně hledali ložnici vzhledem odpovídající 16. století. Ačkoli v Baddesley Clinton ložnice jsou, všechny byly moc malé. Filmový štáb tento problém vyřešil tím, že postel umístili do velkého sálu představující ložnici. (Lynette)
  • V alžbětinském panském domě Baddesley Clinton v Lapworth a v domě Packwood u Knowle filmaři strávili 3 natáčecí dny v červnu 2005. Po celou tuto dobu byly tyto nemovitosti uzavřené pro veřejnost. (Lynette)
  • Majitel historických nemovitostí Harvey Edgington poslal příspěvky od filmařů za vypůjčení pro jejich filmování na charitu. (Lynette)

Reklama

Reklama