Kamera:
Shawn MaurerHudba:
Edward ShearmurHrají:
Kal Penn, Adam Campbell, Jennifer Coolidge, Jayma Mays, Faune Chambers Watkins, Crispin Glover, Tony Cox, Carmen Electra, Héctor Jiménez, Fred Willard (více)VOD (1)
Příběh nové komedie Velkej biják pojednává o čtyřech ne až tak úplně malých sirotcích – první z nich vychovává kurátor v Louvru (kde slídí také vraždící albín), druhému se podařilo utéct z mexických wrestlingových zápasů, třetí právě jen tak tak přežila útok hadů v letadle a čtvrtý je docela “normální” příslušník “X-mutantí” komunity. Smůlou pronásledované kvarteto navštíví továrnu na čokoládu, kde narazí na kouzelnou skříň, která je přenese do světa jménem Gnarnie. Zde se setkají s trochu pošahaným kapitánem pirátské lodi a několika studenty čarodějnictví a nakonec spojí síly s moudrým, ale nadrženým lvem, aby společně porazili zlou Bílou čarodějnici... Velkej biják je nejnovějším počinem nových králů filmové parodie – Jasona Friedberga a Aarona Seltzera – kteří si tentokrát vzali na mušku ten největší žánr ze všech: hollywoodské velkorozpočtové a speciálními efekty přecpané blockbustery. Poté, co si úspěšně vystřelili z hororů a romantických komedií coby dva z šesti scénáristů filmu Scary Movie: Děsnej biják a scénáristé a režiséři filmu Děsnej doják, se nyní zaměřili na žánr, který dosud zůstal nepovšimnut – letní a podzimní pilíře hollywoodské produkce – a znovu dokázali, že jsou hrdí na to být “jako první druhými”. (oficiální text distributora)
Tak jo,když vám je šestnáct a hulíte jako prase,dvě hvězdy vykouzlíte,ale když už ste celkem v pořádku...uvědomíte si,že tahle nechutná a trapná kravina,splácaná z desítek parodiíí na všelijaké kokotiny,šmrncnutá neustálými rapovými beaty...je odpadu hodná...2 dobré hlášky a jedna vtipná scénka film bohužel neudělaj ;-) ()
Neskutečná kravina, ale i když má takové hodnocení jaké má, já se smál. Velkej biják je směs nesmyslů, které dohromady dávají relativně povedený příběh, až se při sledování člověk diví, že při smíchání takových filmů dokáže vzniknout příběhově vcelku povedená parodie a tím celý film rozhodně nekončí. Parodií na různé filmy je opravdu požehnaně. Pokud se vyznáte v americkém bulváru tak rozhodně pochopíte většinu vtípků. Minimálně. Druhá věc je zparodování řady osobností jako je například Willy Wonka, Jack Sparrow, Borat, James Bond a nepřeberné množství dalších hrdinů, kteří se dočkali svého alterega právě v tomto filmu. I když většina je samozřejmě nuda, řada jich je ku mému překvapení opravdu povedených. Nejlíp na tom je ale Pirát Jack Swallows, ten teda překvapil, až jsem se divil, co autoři dokáží vymyslet. Čekal jsem dost otřesnou kravinu plnou nechutných věcí, které spíše trapností zamrzí, ale fakt je, že nechutností se člověk bohužel dočká, ale v klidu je dokáže přejít. Ten konec totiž rozhodně stojí za to. Mišmaš neskutečných kousků spolu dávají dohromady praštěnou komedii, u které jsem se ALE opravdu od srdce občas zasmál. ()
Film? jsem viděl už před lety, ale to není hlavním důvodem toho, proč jsem si už nepamatoval jeho děj. Můj mozek vytěsnil veškeré vzpomínky na něj z čistého pudu sebezáchovy. K tomuto poznání jsem došel už po prvních scénách a s každou další se mé zoufalství prohlubovalo. Pokud jsem pochopil záměr tvůrců správně, chtěli natočit parodii na megafilmy, jak je nazývají naše komerční nanotelevizní stanice, namísto toho se ale podařilo dvojici Friedberg/Seltzer stvořit festival trapnosti, mezi jehož vrcholné zážitky patřilo zvracení a koprofágie. Pro něco takového je odpad ještě příliš vysokým oceněním. / Poučení: Než bych se na tuto záležitost podíval znovu, radši si budu strhávat nehty kombinačkami. U takové činnosti bych si alespoň užil více humoru. ()
Nemůžu říct, že bych se ani jednou nezasmál, to ne. Ale není to takové to zasmání se od srdce. Spíš se jedná o tiky v koutcích rtů. Nevím jestli se někdy ještě podaří natočit dobrou parodii nebo jim dávno odzvonilo, ale Velkej biják tomu moc nepomohl. A pokud jste náhodou neviděli Letopisy Narnie, tak potom od tohoto ruce pryč:-)Jediné, co bych pochválil je zvuk v DTS, ale proč proboha u tohoto filmu???:-D20% ()
Teda já jsem jen nevěřícně koukal, jak neskutečně se dá zprasit pokus o parodii. Usmál jsem se asi tak třikrát, z toho jednou u parodování Hadů v letadle pak u X-Menů (ale to spíš kvůli tomu, jak vypadali) a pak už ani nevím (možná u Harryho Pottera mi trochu cukl koutek). Už mě vážně nebaví koukat se na to, jak ze sebe banda průměrných herců dělá naprosté idioty, každou chvíli někdo někoho kopne nebo praští, popřípadě někdo někoho poblije. Bohužel i parodie na Piráty mě přišla dost ujetá a trapná, humor se zde nevyskytoval prakticky žádný a nebo fekální, takže nevidím jediný důvod, proč bych měl hodnotit vůbec nějakýma hvězdičkama. ()
Photo © 20th Century Fox de Argentina

- Velkej biják paroduje tyto filmy a seriály: Scooby-Doo na stopě (1969), Drak přichází (1973), Vánoční příběh (1983), Zjizvená tvář (1983), Krotitelé duchů (1984), Bláznivý příběh Robina Hooda (1993), Babe - galantní prasátko (1995), Cribs (2000), Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001), Punk'd (2003), Hustle a Flow (2005), Karlík a továrna na čokoládu (2005), Harry Potter a Ohnivý pohár (2005), Zbohatni nebo chcípni (2005), Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005), Saturday Night Live (účinkovali Jack Black a Neil Young, 2005), Mission: Impossible III (2006), Šifra mistra Leonarda (2006), X-Men: Poslední vzdor (2006), Boží zápasník (2006), Superman se vrací (2006), Klik - život na dálkové ovládání (2006), Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (2006), Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj ... (2006), Hadi v letadle (2006), Casino Royale (2006), Harry Potter a Fénixův řád (2007). (HappySmile)
- Snímek se umístil na 5. místě v žebříčku nejhorších filmů všech dob sestaveném od čtenářů časopisu Empire. (Zodd)
- Film obsahuje mezititulkové scény (nepovedené nebo vtipné záběry). (noelcoward73)