Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer 2

Vítejte zpátky v Crystal Lake v tomto mrazivém přepracování kultovního hororu Pátek třináctého. Clay Miller se ve snaze najít svou ztracenou sestru vydává do tajuplných lesů v okolí legendárního jezera Crystal Lake, kde pod tlejícími stromy narazí na zchátralé zbytky starého obydlí. A to není jediné, co vyčkává ukryto v hustém lese. I přes varování policie a místních usedlíků Clay sleduje těch pár stop, které má, s pomocí mladé dívky Jenny, co sem přijala s partou kamarádů ze školy strávit divoký víkend. Všichni zde ale najdou víc, než vůbec chtěli. Netuší, že vstoupili do rajónu jedné z nejhrůznějších postav americké filmové historie – děsivého zabijáka vyzbrojeného mačetou, který v Crystal Lake loví nevinné … Jasona Voorheese. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (683)

JFL 

všechny recenze uživatele

Absurdně překombinované, zarputile schematické, dramaturgicky a kauzálně nesourodé a skrz naskrz pitomé. Po skvostném, fyzicky intenzivním a emočně vypjatém remaku „Texaského masakru motorovou pilou“ je toto velké zklamání. Nicméně to, jak precizně film vrší jedno do maximální záře vypulírované klišé za druhým a kterak okatě ignoruje jakoukoli vnitřní logiku skýtá mnoho požitku. Jako horor nefunkční, ale jako směšný teenagerský biják o huličích, hezounech, obnažených poprsích a bubákovi, kterému se nic z tohoto výčtu nelíbí, je to relativně zábavné. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Na tento horror jsem se velice těšil a konečně jsem si ho dnes vychutnal. Zejména velké plus dávám za parádní zvuk DD 5.1. - dvakrát jsem se sebou leknutím škubl. Také herecké výkony byly na úrovni. Bylo vidět, že to není žádný béčkový horror. A jelikož "Pátek 13" je pro mne horrorová SÉRIE THE BEST, dávám 100% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

S odstupem času se nový Pátek 13. jeví ještě o něco lepší, hlavně v porovnání s přibývajícím množstvím céčkových hororů. Nejde o remake, jak se mnozí mylně domnívají, film navazuje na první snímek z roku 1980 jen s odstupem času.... Nispel chytře použil model z Psycha, a zúčtoval tak s první várkou omladiny. Po slibném úvodu se místy děj sice zpomaluje, ale na řezničinu nakonec dojde. Mordy jsou příjemné, ke slovu přijde nejen mačeta, ale i past na medvědy, šíp, sekera či spacák nad ohništěm. Místy se člověk i lehce pousměje. Je fajn, že omladinu tvoří banda vypatlanců, tudíž se těšíte, jak budou postupně vykydleni, a líto vám jich rozhodně není. Viděno 2x. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Za oceánem jsou doslova posedlí remaky, recyklují každou trochu úspěšnou látku, ale slova jako funkčnost a originalita hlavouni producentských studií neznají. Nebo nechtějí znát. Prachy, prachy, prachy. A klepat strachy se nemůže už ani dvanáctileté děcko. Za leccos může Marcus Nispel, který před lety ještě možná potěšil hororového fanouška jiným remakem (Texaský masakr motorovou pilou s Jessicou Biel), ale pro tentokrát zkazil na co sáhl a zasloužil se o dosti umělé vykreslení jedné hororové legendy. Banda teenagerů přijíždí v rytmu zlatavých kamerových filtrů za radovánkami na místo zvané Crystal Lake. Znalci už začínají tušit, že se brzy stanou kořistí jistého Jasona v oprýskané masce hokejového brankáře a s mačetou v ruce – jedna z ženštin ovšem díky podobě na čahounovu matku přežije. Takže máme důvod se seznámit s budoucím masem na porážku, včetně jednoho modela, který hledá právě ztracenou sestru (ta je mezitím už půl druhého měsíce uvězněna u Jasona „doma“ a tu a tam jí zřejmě chodí navštěvovat manikérka:-). Nová skupinka výletníků je prakticky totožná, jen dívčiny ukazují ňadra v častějších intervalech a mužská část zase hloupěji jedná. A nechybí hulící Asiat a hulící Černoch. Jak jinak.. Každopádně se tak i tak stávají milým zpestřením Jasonových běžných dní, bohužel si neodpustí šustící dialogy a dementní sexuální narážky. Hororová klasika z osmdesátých let nastřádala úctyhodných deset filmů a jeden crossover (vtipný masakr s jiným ranařem – Freddym Kruegerem), nikdy však nepatřila mezi nějakou vychytralou sérii!! Prakticky variovala to samé dokola, takže se pozornost ubírala spíše na 1) atmosféru a 2) stylovost postavy Jasona Voorheese. Jenže obé tady chybí. (Ne)utopený Jason Voorhees stále miluje vřískající mládež všeho druhu, jenže v Nispelově provedení nebudí respekt, se svými oběťmi se vypořádává během několika vteřin a veskrze stejným předvídatelným způsobem. Všechno bez přidané hodnoty (snad jen spacák nad táborovým ohněm potěší). Je tu ale jedna zásadní novinka – ústřední hrdlořez se umí teleportovat. Vždy je o krok napřed, tu je před domem, záhy za domem, pak na střeše – neuvěřitelné:-) Chybí i morbidní humor, naopak si divák klepe na čelo nejasnými partnerskými vazbami a jednáním mládeže jako ze zvláštní školy. Inu, časy se mění!! Velmi bolestivá podívaná.. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Další z řady módních slasherů, kde se zabiják libovolně teleportuje a likviduje bezmocné oběti s kadencí kombajnu - jakmile však padne pod kudlu hlavní hezoun, zabiják přepne do "safe" režimu a troubu jenom odstrčí. Stejně tak jeho ségru, kterou si bezdůvodně vykrmuje kdesi v noře (aniž by bylo objasněno, proč to dělá, když všechno ostatní zbavuje života do dvou minut od setkání). Nechápu, nerozumím, neberu. Jediné, co je v tomhle filmu poctivé, je počet mrtvých a obnažených koz. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (28)

  • Richard Burgi ztvárnil ve filmu postavu jménem šerif Bracke, tvůrci postavu pojmenovali po autorovi knihy Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th, kterou sepsal Peter M.Bracke. (Stocki)
  • Jared Padalecki mohl hrát Jasona Voorheese, ale nakonec si zahraje "jen" muže hledajícího svou sestru. (Dines)
  • Herec Travis Van Winkle hrá v tomto filme presne takú istú postavu, ako v Transformers - hrá Trenta. (mysiak)

Související novinky

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Raimi a horory pro celou rodinu

Raimi a horory pro celou rodinu

05.10.2009

Podivnou novou divizi vytvořil Sam Raimi v rámci své na horory zaměřené produkční společnosti Ghost House Pictures. Pod hlavičkou Spooky Pictures prý budou vznikat „thrillery pro celou rodinu“.… (více)

Conan je v haj*lu

Conan je v haj*lu

13.06.2009

Omluvte to přímočaré vyjádření osobních pocitů, ale slušněji už to napsat nedokážu (zvažoval jsem i mnohem ostřejší verze). Že se schyluje k natáčení nového filmu o barbaru Conanovi (spíš než o… (více)

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

03.05.2009

...a další zprávy z hororových dimenzí. Začněme něčím, co smrdí klasikou. Režisér nového Pátku třináctého Marcus Nispel natočí The Last Voyage of Demeter. Čtenáři Brama Stokera už se jistě chytají –… (více)

Reklama

Reklama