Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (288)

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Válečný seriál, kde si aktéři brousí spíše své jazýčky než bodáky, ale je to pojatý stylově. Bavil jsem se při každé jízdě Hamveem a jen se zaujetím sledoval, o čem si to dnešní američtí vojáci povídají v boji. V The Pacific, když přišel na řadu díl, kde se jen povídalo (3 a 8) jsem se vážně nudil, tady se to nekonalo. Opravdové akce je zde poskromnu, zvláštní ale je, že mi to nevadilo. Mnohem lepší záležitost než Mariňák. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Hodně se mi líbilo realistické, až dokumentární, pojetí války, včetně toho, že se tu pořád jenom nebojuje, ale máme možnost sledovat i naprosto všední události ze života vojáků. Problém je, že tomu všemu chybí nějaký směr. Seriál v podstatě nemá scénář, není tu žádná gradace děje, vše se odehrává, tak jako by to bylo doopravdy. Tomu odpovídá i skutečnost, že tu chybí nějaká silná, emočně vypjatá scéna. Absence příběhu potom občas navozuje pocit nudy. S čím jsem měl ale největší problém je identifikace postav. Na konci posledního dílu jsem byl schopen rozeznat nanejvýš 10 postav, přičemž z toho tak u půlky jsem skutečně věděl o koho jde, jak se jmenuje či jaká je jeho funkce. I díky tomu jsem měl pocit, že sleduju spíš dokument, než film s nějakým scénářem a herci. Jestli to byl záměr, tak se povedl a je to celkem zajímavý experiment, ale že bych to musel vidět dvakrát... 3,5* ()

Reklama

Hafran 

všechny recenze uživatele

Vrchol mezi minisériemi. Výborně natočené i zahrané, navíc se solidním příběhem. Nečekejte žádnou zběsilou akci, o tom taky Irák nebyl, ale spíše pomalé kousavé drama, ubíjení času a morální rozklad všech zúčastněných. I když se navenek ani zdaleka netváří jako dokument a formálním zpracováním se mu nepřibližuje, tak jde podle mě o první podání Irácké války, které se nejvíce přibližuje realitě. Možná sice rozebírá jenom pohnutky a myšlenky obyčejného vojáka, nikoliv důvody a záměry USA či jiných zemí, ale i tak (a možná právě proto) se jedná o vynikající, hodnotý a zábavný zdroj nekonspiračních informací. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Taká miera (dialógovej) vierohodnosti vo vojnovej dráme s prihliadnutím na fakt, že smerovanie dramatizácie bolo absolútne vlažné a zamerané skôr na mdlé faktory každodenných činností mariňákov (s neprestajným križovaním popkultúry toho času) vo vojnovej zóne, som už dlho nevidel a ani neviem, či vôbec (určite predbieha aj doku-drámy). Je to debilné, stupídne, vulgárne, špinavé, perverzné, frustrujúce. Tvorca televízneho klenotu The Wire David Simon tu skrz vysoko oceňovanú knihu Evana Wrighta vdýchol dialógom taký pulzujúci život a vďaka nim vytvoril takú pevnú záplatu, že aj keby bol seriál po technickej stránke čisté diletantstvo (a naozaj v tejto sfére neexceluje), koniec koncov by sa stále jednalo o pozoruhodné dielo – k čomu treba uviesť: akčné scény stoja za bačkoru, sporadicky sú pomerne dosť smiešne (zaváňajúce béčkovým puchom), strih je častokrát úplné hovno, kamera pri snímaní tvárí detto, no a technika (okrem HMMWV) je komplet v CGI (stoka fakt). Prečo päť hviezd? Autenticita & dialógy. Generation Kill je bez výnimky v súlade so všetkým, čo som za posledné roky o téme videl/čítal (doslova stovky materiálov) a ani v jednom momente nespadá mimo. Plus priamočiarosť, bez skarhaného pátosu, bez glorifikácie, bez pozlátka. Obnažená nekompetentnosť, debilita a – ľudovo povedané – kktizmus. Prekrásna nádhera.. Bližšie ku sedeniu v "hamvíku" smerom na Bagdad nebudeš. S ansámblom 28!! protagonistov, ktoré svojimi presvedčivými výkonmi stierajú hranicu istoty. Záverečná scéna vypovedá viac ako sa dá slovami prezentovať. A dať si to na posedenie 2x za tri dni asi nie je najzdravšie, že? Hneď za tým sa rozhodne oplatí schrúmať aj OUaTiI... ♪♫ (x / x) (28.3.2023) (30.3.2023) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mno, nevypadá to zle. Po dvou dílech to vypadá, že oproti telenovelovému Over There plném čestných a spisovně mluvících hrdinů to bude podávat válku v Iráku z poněkud reálnější perspektivy. Vojáci jsou se svými hovory o jebání, sraní a jiných aspektech pobytu na území nepřítele vlastně docela sympatičtí. Na finální soud si počkám, ale minimálně mě to zaujalo. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • V celkem 476 minutách seriálu se objevilo 47 postav. (jirijost)
  • Černošký kaplan v epizodě "Combat Jack" má místo tradiční purpurové štóly (šál) štólu maskovanou v kamufláži 3-color Desert. (c.tucker)
  • Družstvo seržanta Colberta (Iceman) mělo svůj Humvee vyzbrojen 40 mm rychlopalným granátometem Mk. 19 ("devatenáctka"). Kadence přes 300 ran/min, dostřel 1600 m. Trombley obsluhoval lehký kulomet FN Minimi M249 ráže 5.56 mm ve verzi PARA. Iceman používal útočnou pušku Colt M4 ráže 5.56 mm s noktovizorem (noční vidění), v podvěsu granátomet M203 ráže 40 mm. (c.tucker)

Reklama

Reklama