Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (260)

brkerez 

všechny recenze uživatele

Naprostej souhlas s komentářema od woody a Rob Roy - vykalkulovaná, dementní, pozérská sračka. Občas filmu nejde zapřít napětí, ale to nezamaskuje postavy bez mozků, náhody, přemoudřele se tvářící tupý dialogy a votravnej, slepejma nábojema,  uplně vedle a falešnou pistolí střílící společenskej komentář. ()

darkchipmunk 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut tehdy čtyřiadvacetiletého Alejandra Amenábara je na jedné straně detektivním thrillerem s prvky hororu, který přivádí nevinnou  hrdinku do děsivého podsvětí produkce “snuff filmů”. Je komentářem ambivaletní touhy diváka, jenž se na jednu stranu odvrací, na druhou lační spatřit násilí v jeho nejdrsnější podobě. Úvodní sekvence se odehraje v prostředí metra, kde se kupí množství přihlížejících, vyháněných od zmrzačeného těla v kolejišti. A závěr filmu ponechává mluvící hlavy ve zprávách okomentovat tragickou zápletku spolu s přiloženými záběry inkriminovaného snuffu, které pacienti v nemocnici upřeně pozorují. Tesis má řadu autobiografických rysů. Ústřední postava Ángela, s ostražitým, avšak soustředěným pohledem Any Torrent, je prý částečnou projekcí Amenábarova odporu k násilí. Ač Tesis tematizuje touhu spatřovat brutalitu, přímo nezobrazuje žádné explicitní scény. Ty jsou vždy jen komentovány postavami, jejich pohledy či dialogy – u nejdrsnější scény ve filmu Ángela ztlumí jas na obrazovce. Zatímco však hrdinka je zlem v lidech nepřiznaně fascinována, když si jako téma diplomky (tesis) zvolí násilí v audiovizuálním průmyslu, a je také mocně přitahována tušeným nebezpečím v postavě nevyzpytatelného Bosca, autor se od něj naopak odvrací. A skrze Ángelu konfrontuje diváka s jeho vlastními voyerskými choutkami. Ty pak symptomaticky vztahuje na celou španělskou společnost své doby, která je reflektována i názory pragmatického učitele Castra, jenž tvrdí, že “je třeba dát divákům to, po čem touží.” Sám Castro je postavou údajně inspirovanou Amenábarovým skutečným neoblíbeným učitelem z univerzity (kvůli němuž nedokončil studium), vyvolávající pocity úzkosti. Stejně jako prostředí ústavu pod jeho vedením. Prostředí, kde každý musí být ostražitý a kdokoli může být potenciální vrah, který obětuje lidské životy pro kariéru a film, aby publikum dostalo, co žádá.___Za zmínku stojí skvělé herecké výkony, především mladého, uhrančivého Eduarda Noriegy, kterého o rok později Amenábar obsadil do svého Abre los ojos, a jenž se vypracoval v jednu z výrazných hereckých tváří. Což stvrdil např. v projektech Princ bez království nebo Metoda. ()

CheeseFigure 

všechny recenze uživatele

Napriek celkom malému počtu postáv sa filmu úspešne darí navodiť atmosféru, kedy divák pochybuje, kto je vinný a kto nie. A to je veľké plus. Zrovnávať s 8 MM zbytočné. Oba filmy sa síce zaoberajú témou snuffka, každí to ale robí po svojom. A oba to robia dobre. ()

Breaker 

všechny recenze uživatele

Tesis vs. 8MM? Podoba tu je zřejmá ... a proč? Protože něco takového chtěli i v Hollywoodu. Tam, kde jeden film pokulhává, je ten druhý zase lepší ... a naopak. Tesis byl ale první! ()

baronGrga 

všechny recenze uživatele

Brilantní španělská podívaná na pomezí thrilleru, detektivky a hororu. Dějově nepředvídatelné, napětím nabité pokoukání na téma snuff film, kde do poslední chvíle není jasné, kdo je klaďas a kdo rád řeže končetiny. Tesis rozhodně předčila veškerá má očekávání. 90% ()

golemek 

všechny recenze uživatele

vyborna atmosfera, pozvolne tempo a vse dobre nasnimane...do posledni chvile jsem byl v napeti, jak to vsechno dopadne ()

bctpeyhon 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek z prostředí filmové fakulty. Ač je to natočeno trošku více amatérsky, tak nelze upřít snahu vytvořit zapeklitý biják, u kterého budete do posledních vteřin koumat, kdo že v tom vraždění a mučení má jen prsty. No a já myslím, že se to Amenábarovi i povedlo. Hudba je sice o dost slabší, ale film určitě neurazí. Takový malinko lepší průměr. ()

Martazoe 

všechny recenze uživatele

Toto je film k zamyšlení. Na jednu stranu je to nadprůměrný thriller, kde až do poslední chvíle nevíte, kdo je vlastně ten největší úchyl, na stranu druhou je to i příběh o fascinaci násilím. Ať už se jedná o reportérku, která se zaplete do pátrání po sadistickém vrahovi a nemůže jinak nebo o jejího kamaráda, který žije svou image a svůj byt si vyzdobil replikami mrtvol a plakáty z horoů a rád sleduje filmy o násilí. Vtipné na tom celém pro mě je, že největšími konzumenty násilí jsou ale možná pasivní tzv. "normální" diváci kvůli kterým umřeli skuteční lidé. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Na třiadvacetiletého týpka skvěla nakopávací režijní prvotina. Je jasné, že Amenábar v tomhle věku nemá filmové řemeslo tolik v krvi jako například u The Others, kde svým kumštem už naprosto exceluje. V Diplomové práci se najde několik hluchých míst a přešlapování na místě, vše však vyvažuje scénář který nedává možnost natočit vyložené blbý film. Problematika snuff filmů je sama o sobě silným tématem a pokud je podpořena zmiňovaným scénářem a slušnou režií, zrodí se dílo, které Vás dvě hodiny bude držet v napětí, budete hrát ententýky s postavami, protože do poslední chvíle není jasné kdo je kým a odkud přijde rozhodující úder. ()

RathuVSoak 

všechny recenze uživatele

Téma Snuff filmů je dobrý koření do filmů, když vědět jak je správně uvařit a španělské filmy moc nemusím. Ale tohle byla fakt bomba. Technicky film nijak nevyniká, což se nedá říct o dějové lince, která více než linii připomíná oscilátor. Pokaždé, když už si myslíte, že víte kdo je ta černá ovce, která při filmování nepoužívá umělou krev, film udělá blik a rázem jste za hlupáka a to hned opakovaně. Me Gusta ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Jako jo, napínavé to bylo, ale tak nelogické!!Kdybych odhalil z poloviny to, co ti dva, tak s tím jdu hned na policii, ne? Ale jak jsme to slyšeli: režisér točí to, co mají diváci rádi a to, co žádají!! ()

mdf 

všechny recenze uživatele

Napínavý thriller o tom,že točit se má to,co lidi chtějí vidět.Tento zástupce,potvrzuje,že španělé tento tip filmů zvládají hodně dobře....... ()

Thoth 

všechny recenze uživatele

I když měl film spoustu zajímavých scén, dobrých nápadů i herců, tak nemohu dát vysoké hodnocení. Celkem dost mi ve filmu vadilo JEDNO významné a nelogické chování postav - tváří tvář jasným důkazům o tom, že čelí vrahům, kteří zabíjí ženy a natáčí je na video, nic nenahlásili policii. Celou kauzu si na vlastní pěst jako "nesmrtelní američtí hrdinové", řešila skupina studentů sama. Logicky již na začátku by normální člověk vzal důkazy, které měl a nahlásil by vše kriminálce - a ve filmu důkazů nebylo málo - nahrávky zabitých žen, které byly pohřešované, k tomu znali i místo v univerzitním sklepení, kde byly další nahrávky, technické zařízení k jejich úpravám apod... Za to dávám jen 2 z 5 hvězd, jinak bych dal i 4 z pěti... ()

TheFilmThief 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy jsem neviděla film, kde by hlavní hrdinka byla tak hloupá a nesympatická jako tady. Podezřelého vraha si pošle domů, pusinkuje jeho obrázek, má o něm vlhké sny a nakonec si ještě naštráduje k němu do domu. Zajímá se o audiovizuální násilí, ale zároveň nemá tušení, do čeho jde. Tahle holka je ke všemu šprtka, je pečlivá, všechno jí jde, hoši jí padají k nohám, jen se na ně podívá. Spolužák Gemma je ukázkovej snuff - nerd a vlastně nevím co si o něm myslet, protože takový člověk nemůže být normální, ale ukázal víc duchapřítomnosti než jeho naivní kamarádka. Děj se jen přeléval z jedné strany na druhou, takzvaná šokující odhalení, doprovázená dramatickou hudbou nikam nevedla. Jestli něčemu tleskám tak je to začátek a konec, tzv. první dojem byl skvělý a závěr jako varování před citlivým tématem bylo přímo dokonalý. ()

Fibonacci 

všechny recenze uživatele

Začnime s tým, čo bolo veľmi zlé: 1: dialógy - to kde sa tak rozpráva? :D u kokotov na dvore? bože to bolo v kýbli celé...2: logika a správanie postáv - ti ľudia vykonávali veci s nekonečnou nepravdepodobnosťou, to je im važne tak zaťažko zavolať políciu v 15 min. filmu a by sme to nemuseli celé pozerať? bol by pokhoi! ach :( 3: strih a technická postupnosť filmu - ach svätý jozef, anchela, hl. postava, sa pri jednej scéne vráti domov od korunovaného výsostne nevtipného človeka, dig on jej zavola, a ide naspäť k nemu :D :D fakt na to že sú na filmovej škole, tu sa porušujú zakl. pravidlá filmovej tvorby.. veľmi neprofesionálne. hmm, no napriek tomu, a vzhľadom na svoj vek to hodnotim ako priemerný triler so super tematikou. Naskleeee ()

Mezerník 

všechny recenze uživatele

Jako debut mladého režiséra je to výborné. Jako standardní film ale "jenom" solidní průměr. Nesympatická hlavní hrdinka (proč bychom se o ni měli bát, když dělá takhle nelogické věci?). A - spoiler - oba vrahy odhalíme do poloviny filmu, pak už není důvod měnit názor, takže je to trochu zdlouhavé... ()

Reklama

Reklama