Reklama

Reklama

V dějinách Spojených států se objevila spousta persón, na něž by Amerika nejraději zapomenula. A u některých se to skutečně podařilo. Například o muži jménem Albert Fish, jemuž přezdívali The Gray Man nebo také Brooklynský upír, se dlouhá léta nemluvilo. Tedy až do momentu, kdy přišlo na scénu Mlčení jehňátek a jeho hlavní „hrdina“ Hannibal Lecter. Právě Albert Fish byl totiž jeho částečnou předlohou. Režisér Scott L. Flynn se rozhodl o Fishovi v roce 2007 natočit samostatný film. Toto komorní, a přesto ve výpovědi intenzivní a děsivé drama je příběhem jednoho z nejhorších vrahů, s nimiž měl nový kontinent kdy co dočinění. Fish trpěl bludy, kompulzivním lhářstvím, ale stejně tak i touhou prolévat krev. Byl to člověk, který vlastně ani nebyl člověk. Psychopatický a sadistický zabiják dětí byl nakonec usvědčen z únosu a vraždy desetileté Grace Buddové a sám se přiznal ke třem vraždám. Je však možné, že měl na svědomí až stovku malých školáků, které nejen že zabíjel, ale následně i pojídal. V úloze zrůdy, jejíž řádění v roce 1936 zastavil proud procházející elektrickým křeslem, se českému publiku představí původem belgický Patrick Bauchau. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Antek 

všechny recenze uživatele

Komorní verze pekla, která nesází na brutální samoúčelné záběry, ale na hustou a nepopsatelnou atmosféru nepochopitelné zvrácenosti, která se může usídlit v mysli člověka. Albert Fish byl zrůda skrytá za tváří starého gentlemana -- skutečný bubák, který vychází se skříně, aby Vás chytl za vlasy a ukradl Vaše děti. Takřka inscenační adaptace, která si vystačí přibližně se sedmi herci, je vynikající ve své všednosti (ošuntělý New York v době svého rozvoje, na jehož rozích se jako rakovina šíří chudoba) a sugestivním zachycení jednoho z nejhrůznějších činů z kroniky sériových vrahů. Onen "dopis z pekla" je už pak jenom dovětkem za zpovědí jedné zvrácené mysli. Opravdový život je někdy hrůznější než ty nejšílenější představy z hlav scénáristů ... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Americký režisér Scott L. Flynn si zřejmě oblíbil legendární koprodukční seriál Antonína Moskalyka, neboť tomu se jeho Gray Man (přezdívka Alberta Fishe) nejvíce podobá. Biografická filmová rekonstrukce činů jednoho z nejhorších sériových vrahů v historii, Alberta Fishe, pedofila s kanibalistickými sklony, který žil právě v době, kdy se Amerikou šířil nový objev daktyloskopie, se totiž nese v sofistikovaném Moskalykovském retro duchu. Jako epizodu výtečného Dobrodružství kriminalistiky bych tenhle film bezpochyby bral, ale to by musel mít klasickou stopáž 60 minut, jako svébytný celovečerní film je to poněkud mdlé a chudokrevné dílko a hlavně coby snímek o jednom z největších lidských monster v historii je to promarněná šance... Jak by tenhle film asi natočil takový David Fincher? ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Toto že je predloha k Mlčaniu jahniat? Pozerám na rok výroby a vidím 2007. Tvorcovia po megaoscarovom filme chcú na neho nadviazať touto hovadinou nespĺňajúcu parametre ani kočovného divadla? Z tak dobrého námetu urobil asi kokosovým orechom udretý režisér poviedku o senilnom dedkovi a jeho pribrzdenom synovi, a to hlavné – násilie, vraždy, krv - to nechal na fantáziu, tu sa o tom väčšinou iba rozpráva. Viac thrilleru zažijete pri pozaraní sa na grafy finančných trhov, než tu. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

[pro někoho možná spoilery] The Gray man je až na pár drobností věrným přepisem nejznámějšího zločinu Alberta Fishe. Ač jsou zde naznačeny i některé další, případ Grace Budd dostal největší prostor, už jen z důvodu, že to byl ten, který Fishe nakonec prozradil a dostal na elektrické křeslo (doufám, že tohle nepovažujete za spoiler). Ač je to, jak jsem řekl, docela věrný přepis, film trochu dojíždí na téměř naprostou absenci krvavých scén, možná i na přiliš velkém množství času, které je věnováno druhé straně, tedy detektivovi, který po Fishovi šel. Pokud chtěli tvůrci dostatečně dokreslit obě strany případu, měli zvolit mnohem delší stopáž, protože hodina a půl je je prostorem akorát tak pro jednu. Ve výsledku tak působí film trochu nedomrle. Velký problém je také samotná postava Fishe, který byl v reeálu malé, drobné postavy a nevinného vzhedu, což herec představující "šedého muže" rozhodně nebyl. The Gray man nakonec tedy trochu ztratil ze svého potenciálu, ale i tak zajmavá podívaná, která však trošku více spoléhá na fantasii diváka, k čemuž mu jistě pomůže alespoň základní povědomí o reálném životě A. Fishe (rozohodně před projekcí doporučuji například článek na anglické wikipedii). ()

Galerie (3)

Zajímavosti (7)

  • Prezývky Alberta Hamiltona Fisha: "The Moon Maniac", "Werewolf of Wisteria", "Vampire of Wisteria Cottage", "Gray man" a "Brooklyn Vampire". (Carol Pifková)
  • Svoju prvú vraždu Gray man spáchal vo veku 40 rokov. (Carol Pifková)
  • Sexuálne preferencie A. Fisha boli brutálny sadizmus, pedofília, bisexualita a takmer všetky sexuálne aberácie. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama