Reklama

Reklama

2001: Vesmírná odysea

  • Velká Británie 2001: A Space Odyssey (více)
Trailer 1

Filosofická filmová opera. Evoluce a smysl existence lidstva v několika epochách, během kterých je člověk konfrontován se zlověstným a mlčícím symbolem mimozemského života. Science-fiction film, po kterém už filmové sci-fi nikdy nebylo jako dříve, a souběžně napsaný stejnojmenný science-fiction román, po němž se sci-fi literatura navždycky změnila. Jeden z největších mýtů filmové historie a společné mistrovské dílo dvou osobností svých oborů – režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka. Neopakovatelná cesta za hranice lidské zkušenosti, za hranice prostoru a času... (AČFK)

(více)

Recenze (1 617)

zdenzo 

všechny recenze uživatele

Poezie pro kazdeho filmoveho gurmana, i kdyz na vychutnani kazde basne musi byt nalada. Kubrick opet ukazal, ze posouva latku filmografie do dalsi galaxie. Kdyz zde ctu nektere prehnane vulgarni reakce, vidim ze Stanley primocare rozdeluje divaky na dve skupiny - tu intelektualne narocnou a tu bezduchou verbal.povrchni, presne tak jako ve scene dvou evolucnich skupin opů :) ()

MiTrAnDiR

všechny recenze uživatele

Rozhodol som sa,že tento film neohodnotím.Štyri razy som zaspal,to bude asi tou super,extra hudbou ktorú tam zvolil sám veľký maestro (irónia Kubricka za majstra nepovažujem). Film možno predbehol svoju dobu o dekády,môže byť ba aj filmom,ktorý ovplyvnil milióny, no dnes ostal už len niečím,čo nahradil Interstellar :D ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Chápem, že som to ani pochopiť nemala, chápem, že posolstvo tohto filmu si má nájsť každý vlastné, chápem, že Kubrick bol veľký vizionár, chápem, že jeho Odysea je lyrickou básňou o človeku, vesmíre a čase a chápem, že je jedným z najdôležitejších sci-fi filmov všetkých čias. A aj tak ma to nebavilo, i tak si myslím, že to bolo zbytočne dlhé, i tak som po filme Kubricka mierne neznášala. Hudba a kinematografia sú skvelé, výborné, dokonalé, ale naozaj , naozaj tento film nie je pre mňa. Ak ma bude chcieť niekto niekedy mučiť, môže mi ho pustiť znovu. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Světe div se já u toho vydržela a neusnula. I přes hodně dlouhé záběry a málo slov. Já smekám !!!!!!!!! Je rok 2016. Tohle vzniklo 1968. 48 let!!!!!!!!!!!!!!! A právě proto smekám. Geniální vesmír, lodě, ticho v kosmu, gravitace, chvíle ve vesmíru bez helmy a v neposlední řadě vyspělá technologie, která se vymkla kontrole a začala si žít vlastním životem !!!!! 48 let starý film !!!!!! Uznejte sami. A to, že věci zůstaly otevřené, nevyřčené, nakousnuté...no a co? Namáhejme svou představivost :-) Třeba tam někde vážně jsou...:-) ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Na toto dílo jsem se extrémně těšil, slyšel jsem na něj samou chválu, nicméně po prvním zhlédnutí jsem zklamán. Co se týče atmosféry vesmíru, tak je naprosto dokonalá, a když si člověk uvědomí rok výroby filmu, nechce se mu ani věřit vlastním očím. Stejně tak masky opic na začátku snímku byly extrémně věrohodné. Tím to pro mě však bohužel končí. Nemám nic proti filmům, kde se moc nemluví a režisér se snaží upoutat obrazem a myšlenkami, ale tady se nedělo naprosto nic. Zajímavá mi přišla zápletka okolo superpočítače HAL 9000, ale ta bohužel skončila tak rychle, jak začala. Finální hodnocení: pro mě osobně extrémně nevyrovnaný film a tedy průměr. ()

Spacestone 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel co k tomuto filmu napíšu, protože když jsem se na to koukal, občas mi přišlo že se zastavil čas, ale ke konci filmu jsem už koukal s otevřenou pusou. Takže rozhodně jsem udělal dobře že jsem si to pustil, ale pouštět si to ještě jednou, asi bych vytuhnul hned u první scény. ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Že jednou budu moct tohle geniální dílo vidět v restaurované podobě a na velkém plátně velkého sálu v Thermalu o tom se mi teda vůbec nesnilo. Neskutečně nadčasový film, který za těch 50 let nezestárnul ani o píď. Kubrick byl neuvěřitelnej vizionář a tahle jeho "vesmírná opera" právem patří do zlatého fondu kinematografie. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Film je ozaj roztahany a zápletka podivuhodna. Myslím že je aj vidieť že dlho nevedeli ako to napokon celé skočí. Fakt tam ešte chýbal ten komentátor, ktorého napokon vystrihli. Hudba tiež nič moc, až na klasické diela, ktoré boli zaujímavé. Škoda že vtedy ešte neboli in kvalitné soundtracky k filmom. ()

garry 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film, který i po 50 letech překvapuje predikcí technických detailů. Bohužel mi sci-fi A.C.Clarka nejdou pod kůži. ()

LordDark 

všechny recenze uživatele

Ať se na mě nikdo nezlobí... Před padesáti lety to muselo být něco, ale dnes (2018) se na to dá dívat jedině totálně zhulený... ()

Mamutol 

všechny recenze uživatele

Na začátku tma několik minut, to byl první posuv na rychlost 2x, pak 4x. Pak opice jakože dobrý, ale už jsou tam nějak dlouho sakra, tak další posuv a mírně jsem znejistěl. Film jsem zkouknul za 40 minut, většinou rychlostí 2x, v ultra nudných pasážích 4x až 8x. Film vznikl v r.1968, tedy v době hippies, huličů trávy a polykačů papírků napuštěných LSD. Tohle umění odmítám i když to muselo dát hodně práce, o tom není pochyb. Ale abych se po filmu cítil jako po lobotomii mozku, to fakt ne. ()

krivkin 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl a závěr pochopil evidentně jinak než Kubrick, proto mě zpracování dost zklamalo. 2010: Druhá vesmírná odysea mě oslovila daleko víc. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Nejlepší sci-fi všech dob? Nebál bych se jít s tvrzením i mimo specifický žánr, jelikož Kubrick svojí vesmírnou filmovou odyseou skutečně posunul hranice filmového vnímání a zcela navždy pozměnil kinematografii. Mimořádné filmové vesmírné dobrodružství, které jedinečným způsobem spojuje technickou dokonalost vizionářského filmařského umění Kubricka, a kulturně-filozofické myšlenky, které se v neomezených možnostech samotné interpretace příběhu rozléhají do vesmírného operního prostředí nekonečného prostoru, ve kterém rezonují emoční struktury narativního vnímání, jenž jsou způsobené inovativním využitím klasické hudby, která jakoby vždy měla své místo v prostředí stavu beztíže. Vesmírná odysea zkoumá problémy existencialismu, evoluce člověka, technologie, umělé technologie a možnosti mimozemského života, ale zcela nevšední formou, která vyžaduje nepřetržitou pozornost a vnímavost. Vizuální a emočně filmový zážitek, který obchází dosavadní zkušenosti porozumění klasického způsobu filmového vyprávění, a záměrně vchází do neverbální části divákovo mysli, ve které svým emocionálním a filozofickým obsahem vesmírného bádání proniká přímo do samotného vědomí, či nevědomí. Skutečné umění, při kterém si každý jedinec vytvoří vlastní osobitý výklad, který se při každém dalším zhlédnutí mění. Jedinečné dílo, jenž formovalo žánr sci-fi na několik desítek let dopředu, přičemž je stále možné spatřit jeho jednotlivé dosahy i v jakémkoliv časovém období od vzniku, jelikož nadčasovost je klíčovým faktorem, který udává filmovou nesmrtelnost tohoto uměleckého díla. ()

Facillitant 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu sledování jsem myslela jen na to, jak náročné bylo natáčení a příprava, místo abych se nechala unést iluzí, že se skutečně dívám na výjevy z vesmíru, z pravěké krajiny apod. Na můj vkus je film příliš zdlouhavý, nicméně je pozoruhodný. Nejvíc mě zaujaly závěrečné scény, které mi silně připomínaly Švankmajera a taky planety, které objevoval Ládínek Smolík. ()

Vito_LePour 

všechny recenze uživatele

Slabší a nudnější Event Horizon bez masakru. Vizuálně na tu dobu neuvěřitelné, o tom žádná. Ale většina z absolutně prěmrštěné stopáže je prostě strašná nuda. Těšil jsem se, že uvidím jednu z největších klasik kinematografie a musím říct, že jsem zklamán. Za místy výborné drama, skvělý vizuál a zvuk, dávám 3*. ()

Papoushek 

všechny recenze uživatele

Kdybych na tomto filmu byl v kině, buď bych ho prospal a nebo bych si připadal jako ve vězení. Většinu scén jsem proklikal. Věřím, že by knižní předloha mohla být zajímavá, toto byl však zbytečně zdlouhavý a nadhodnocený film, který se snaží být "něco víc". Stejně jako u Mechanického Pomeranče toto od Kubricka bylo naprosté zklamání. ()

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Festival METRONOME -  Iggy Pop, filmová hudba

Festival METRONOME - Iggy Pop, filmová hudba

27.05.2016

Nový dvoudenní hudební open-air festival METRONOME představí v areálu holešovického Výstaviště během posledního červnového víkendu 25. a 26. června více než 30 zahraničních i tuzemských hudebních… (více)

Reklama

Reklama