Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 267)

Randwulf 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se film rozjíždí trochu pomaleji, ale to asi u filmu, který otvírá tuto 3-dílnou sérii musí být. Naštěstí po odletu lodě s Hanem Solem se akce nezastavuje.Herecké výkony "nic moc" až na výkon Harrisona Forda. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Chápu, proč je Star Wars legendou. Jedinečný svět, geniální hudba a efekty, jaké béčka nemají ani dnes. Přesto jsem se většinu času nudila, jak je to možné? Nesympatické podprůměrně zahrané postavy prakticky bez scénáře, důvodu a děje poskakují, střílí a vzájemně se mlátí, jen aby vytvořily iluzii akce, když už to tedy má být akčňák. Ale být v 80. letech klukem, taky z toho šílím. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Bohužel mé hodnocení odráží sžití s novou generací Star Wars (1999-2005). Skok o 28 let byl pro mě šok a k tomu mi děj pomyslné jedničky vůbec nesedl. Obi-Wan je jenom jeden, a tento "klon" se opravdu nepovedl, protože při vší úctě ke snaze nemá s Ewanem McGregorem společný ani chlup. Nesedl mi taky herec Luka, i když nebyl nejhorší. Nesedla mi pitomá opice, jejíž roli jsem už nikdy nepochopil. Naopak jsem si rychle získal sympatie k výrazné postavě Hana a postupně i Lei. Buďmě schovívaví k legendě říkám si, ale upřímně, musel jsem si to protrpět. 6/10 ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Nakoľko som nikdy nevidel hviezdne vojny, a teraz sú ich kiná plné rozhodol som sa to pozrieť.No úprimne ma to veľmi nebavilo.Na ten rok je to ale určite niečo skvelé a ako tu niektorý spomínali, posunulo to kinematografiu niekam inam.Mark mi je hrozne nesympatický, nebyť Harrisona asi by som to nevydržal.Akcia tiež nič moc.Ako vrchol som čakal pekné súboje svetelných mečov no keď konečne prišli vyzeralo to hrozne lacno.Dúfam že ďalšie časti sú lepšie u mňa silnejší priemer. ()

Cartmof 

všechny recenze uživatele

Nová naděje pro mě byla pro dlouhou dobu nejlepší epizoda Star Wars. Když jsem jí ale teď viděl tak po třech letech, byl jsem trochu zklamaný. Tempo hlavně v druhé polovině šlape na brzdu a chvilkama jsem se vysloveně i nudil... Stále je to ale skvělé léto, které předběhlo svou dobu o dobrých 10 let. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Nelze než souhlasit, klasika, která ovlivnila všechny následující scifi filmy, samozřejmě, že nejvíce pozornosti na sebe strhává Harrison Ford vedle nevýrazného Marka Hamilla. ()

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

na svoji dobu asi super... možná to jednou rád pustím svejm dětem... stejně mě ale tahle odnož kimenatografie nechává chladným... a Carrie Fisher je hrozně nesexy ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nádherný případ mluvené krásy a technologie starých časů, která snad do dnes, kromě starých obrazovek, nestratila svoji krásu. Ta konzerva R2 je zde asi nejhezčí a nejosobitější ze všech dílů, co jsem zatím viděl. Žluťák ho stále chudáčka tak kritizuje a on všechny zachrání v lisu na odpadky. Tentokrát poněkud pošetilá královna vyšle tajmený vzkaz a jako posla určí R2. Ten najde novou naději v podobě Luka Skywalkera, který se s ním vydá pro pomoc. Když se dostanou ke galaxii, je již zničená ohromnou zbraní, která neměla v dosavadních válkách obdoby. Ani 1000 letadel by nestačilo zničit platenu jako tady ta. Avšak má též svoji slabost a to je proti malým mravencům v podobě stíhaček. Ti se se Skywalkerem dostanou až k jádru, které nechají vybouchnout a zničí tak prakticky celou říši a zachrání Rebellions. V anglickém jazyce jsou dokonalí. Hlasy mě chytali ve sluchátkách za srdce. Snad se příště podívám na větší televizi. V každém případě 5 je jasné mé ohodnocení. Výkony herců jsou dostatečně přesvědčivé. ()

Tumáš 

všechny recenze uživatele

Klasika možná, ale na pro mě. Něco bylo dobré, avšak putování měděné plechovky a skřípajícího vysavače-zachránce spolu s dějem, který se dá shrnout jednou větou na světovou první třídu nestačí. Hodně nudné, hlavně zezačátku. Teda první hodinu a půl. Závěrečná honička celkem ušla a výsledné hodnocení tudíž značně pozvedá. jinak * ale takto 40%. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Napíšu to jednoduše.Ano patřím k těm kteří milujou STAR WARS.Ne že bych měl teda doma repliku světelného meče,ale myslím,že SW jsou určitě jedním z nejzásadnějších a nejkrásnějších děl světové kinematografie.Na tohle mám náladu kdykoli. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Všem starým epizodách Star Wars chybí, jak já říkám, šťáva. Chtělo by to trošku přesvědčivosti, hlavně co se týče dialogů. Kdyby se na nich zapracovalo, po dramatické stránce by to byla bomba. Škoda, jistá nedotaženost se ukázala i v nových epizodách i když ne tak markantní. Efekty na tu dobu dobré, ale vše ostatní studené jako psí čumák. ()

Hyger 

všechny recenze uživatele

Prostě klasika. Výborný příběh, solidní herci a na tehdejší dobu skvělé triky. Harrisona Forda mám dodnes v oblibě hlavně kvůli roli Hana, bez něhož a Chewieho bychom byli o hodně ochuzeni. ()

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama