Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (266)

MISSha 

všechny recenze uživatele

Když se bere v úvahu doba vzniku, tak je film bez chyby, zvláště musím vyzdvihnout monstrózní scénu, jak Kleopatra přijíždí do Říma. Co mě ale nutí dát 4* je že tenhle již legendární historický velkofilm zvláště po odchodu Rexe Harrisona ze scény, trpí strašidelnou stopáží čítající bezmála přes tři hodiny, podobně jako u stejně slavného Ben Hura ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Byla krátce vdaná za Richarda Burtona, když jednoho dne zazvonil telefon a režisér ZANUCK nabídl roli Kleopatry Liz TAYLOROVÉ. "Ne,ne ani za nic to nevezmu. Leda, že by mi dal milión." řekla Liz. Krátké zaváhání v telefonu, porada, a režisér řekl: "Když to vezmeš, máš ho mít". Tak se stalo, že Taylorová byla první hvězdou Hollywoodu, která dostala za svůj herecký výkon 1 milión dollarů. Dnes říkám - a právem ! Byla tak nádherná, hrála tak přesvědčivě, ta úžasně nákladná výprava, jako její doplněk obrovské světové hvězdy Richard BURTON, Rex HARRISON,Martin LANDAU, Roddy Mc DOWALL, Margaret LEE atd. Další snímky, které následovaly, chtěly něco udělat jinak, ale je to jen slabá náhražka. Tvář a chování Kleopatry v podání Liz TAYLOROVÉ zůstane navždy (asi určitě) nezastupitelné. Poznámka: mé zbožné přání - kéž by to vyšlo na DVD !!!!! ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních, nejlepších a na druhou stranu i nejdražších (tuším že tehdejší rozpočet se vyšplhal na rekordních 40 miliónů dolarů) historických monumentálních velkofilmů který jsem kdy viděl. Poprvé, podruhé,prostě vždycky jsem jím byl ohromen! Kulisy, dekorace, kostýmy, herecké výkony ale i hudba naprosto famózní! Společně bych ho řadil na společnou úroveň společně s filmy Ben Hur i když ten je u mě ještě o kapánek výš ale "Spartakovi", "Quo Vadis"?, se určitě vyrovná. Což naplat Liz Taylor budou všichni až dokonce jejího života mít spojenou právě s tímto filmem a touto rolí. A tvář této velké egyptské královny bude mít navždy její podobu i když ve skutečnosti se pořádně ani přesně neví jak vůbec vypadala. Jedni říkají že byla malá a ošklivá druzí přesný opak. Mimo jiné natáčení bylo ohroženo vážnou chorobou E. Taylorové. Útrapy se však herečce vyplatili protože si zajistila rekordní honorář ve výši milión dolarů. Kromě toho se v zákulisí natáčení filmu odvyjí její vzrušující a napjatý milostný poměr s hereckým kolegou R. Burtonem-vztah který vede k manželství, rozvodu, opětovnému manželství a společné spolupráci na dalších filmech. Zpět k filmu: Pro mě nejlepší a navždy nezapomenutá velkolepá a monstrózní scéna, je ta kdy Caesar (R. Harrison) čeká v Římě na příjezd své milované a tuším tehdy už i manželky, která přijede společně se svým malým Caesarovým synem Caesorinem. Scéna kdy ona tam sedí na nějakém tom vyvýšeném zlatém trůnu oné obří sochy v podobě sfingy poháněné snad tisíci otroky je fantastická, velkolepá a monstrózní jako celý tento asi už nikdy nepřekonaný historický film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sú tam obrovské dekorácie, politické pletky, až z toho hlava zabolí, krásne kostýmy, slávni herci a skáče sa v čase. Takže všetko, čo treba očakávať od historického filmu. Nie je tam veľa bojových scén, tá jedna poriadna príde až v štvrtej hodine (!!) a dovtedy sme svedkami najma konfrontácie Kleopatry s mužmi jej života. Je obdivuhodné, koľko úsilia museli tvorcovia vynaložiť na výrobu tohoto filmu, ja by som upozornil na scenár, ktorý sa tvári, že je historicky presný a ja, ako neznalec, som mu to uveril. Jediné, čo tak môžem Kleopatre vyčítať, je pomalšie tempo, ale ani podobné eposy z 50tych rokov ním zrovna nevynikali. No a určitý problém je možno aj v tom, že to síce medzi postavami vrie a herci sú výborní, ale na diváka sa emócie neprenášajú. Dôležitejšie sú dekorácie, výprava a politika. Nečudujem sa, že sa z filmu nestal superhit, ale ak si uvedomíme, že v dnešnej dobe neuspeli v kinách Kingdom of heaven alebo Alexander, ktoré sa tiež viac sústredili na dialógy a vnútorné pohnútky hrdinov, tak sa obecenstvo príliš od dôb Kleopatry nezmenilo a lekcie histórie sú a budú menej zaujímavé, ako historická bojová vrava. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Slavný monumentální historický velkofilm, na dlohou dobu nejdražší na světě. Všechno je vytvořené naplno, hlavně výprava (jenom šedesát kostýmů bylo vytvořeno pro Elizabeth Taylorovou). Na druhou stranu mírně zaostává akční část příběhu. Ale i tak si myslím, že tuto absenci vynahradí herecké výkony. Elizabeth Taylorová je naprosto dokonalá a navždy zůstane Kleopatrou, i kdyby bylo tisíc remakeů. Richard Burton výtečně stvárnil Marka Antonia bez příkras, bez heroismů. Julius Caesar Rexe Harrisona je spíše rozumný a usedlý muž, než fanatický vojevůdce, jak je v jiných filmech Ceasar představován. Škoda že se ve filmu neobjeví více bitev a ač mám monumentální velkofilmy hrozně rád, čtyřhodinová stopáž je opravdu silná káva. 87%.Voják se zeptal: "Myslíš, že odešla se ctí?" A služka mu odpověděla: "Odešla tak, jak se slušelo pro největší královnu Egypta." ()

Galerie (193)

Zajímavosti (42)

  • Že byl film hlavně o Elizabeth Taylor není pochyb. Její smlouva ke Kleopatře byla mistrovským výsledkem vyjednávání jí samé i jejího agenta. Obsahovala několik na tu dobu velmi překvapivých ústupků ze strany studia. Z milionového honoráře se stalo 125 000 amerických dolarů týdně a nechyběly ani další finanční odměny. Dostala také 3 000 dolarů týdně na osobní výdaje, stravu, ubytování a letenky do první třídy na místa natáčení pro sebe, tři další dospělé osoby a své tři děti. Požadovala dvě luxusní střešní apartmá v hotelu Dorchester v Londýně a limuzínu Rolls-Royce Silver Cloud, která jí měla být kdykoliv k dispozici. [Zdroj: J. Randy Taraborrelli – kniha Elizabeth] (Pavlínka9)
  • Elizabeth Taylor na začátku natáčení trpěla tak moc, že musela být na plac vždy přinesena, přesto zvládla prakticky jen kostýmní zkoušky. V jeden moment se její zdravotní stav tak zkomplikoval, že upadla do komatu – právě tehdy byla provedena akutní tracheotomie v zoufalé snaze zachránit ji život. Po šesti měsících natáčení a útratě 7 milionů dolarů bylo první natáčení Kleopatry ukončeno s výsledkem 10 minut celkově použitelných záběrů. (TroiMae)

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama