Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 1
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (361)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení. Naordinoval jsem si jako povinnou četbu dva historické velkofilmy, i když tento žánr nemám moc rád. Po afektovaném a patetickém Ben Hurovi, plném ochů a achů a hovorů ve světle luny na mne Spartacus zapůsobil jako balzám. Sice na nějaký ten patos přece jen někdy došlo, přesto tyto dva filmy dělí obrovská propast a zdá se nemožné, že vznikly jen rok po sobě. Jiskrné dialogy, vesměs velmi civilní herci, několik opravdu zajímavých a skvěle zahraných postav - nejvíc jsem si užil Petera Ustinova (Batiatus, majitel školy gladiátorů), který přímo geniálně ztvárnil podlézavého, bezpáteřního a ustrašeného zbabělce se všemi jeho nervovými tiky, mumláním a koktáním. Myslím, že si ten zážitek brzy zopakuji. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Brilantne zostavený veľkofilm o vodcovi otrokov - Spartakus (zároveň fantasticky stvárnený charizmatickým Kirkom Douglasom), je jedným z vrcholov monumentálnych fresiek. Natočený zároveň v dobe, odkiaľ ich pochádza najviac a za touto érou mi je (takmer) rovnako smutno ako za filmami noir. Aj keď po hlbšom prebádaní majstrovej filmografie uznávam, že má skrátka lepšie kúsky (pre iných tvorcov by to bol ale dozaista najlepší film), disponuje niekoľkými fascinujúcimi momentmi : zvláštnou chémiou medzi Charlesom Laughtonom a Petrom Ustinovom, ostré tréningy otrokov, súboj (na smrť) a predsúboj medzi Spartakom a čiernym otrokom, kde sa z najväčších nepriateľov stali "kamaráti" zdieľajúci existenčný stav, famózna scéna vyslobodenia, Olivierova protivná postava, sila súdržných ľudí... ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tak poslední sehnatelný Kubrick splněn. A opět jsem se bavil. Ač se zdá těch 3 a čtvrt hodiny úmorných, s pauzou to je jako nic. Navíc se opravdu ve filmu pořád něco děje a kupodivu i politické průpovídky římských politiků nenudí. A u některých záběrů si opět říkáte, jak on to ten Kubrick udělal? Sice to není taková dokonalá podívaná, jako třeba Pomeranč a Osvícení, ale z hlediska historických velkofilmů jde opravdu o veledílo. Díky Mistře, škoda, že už v rukávu nemáte schovaný žádný další kus. 7/10 ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Co jméno, to hvězda ! Nedovedete si představit, co to dělalo s diváky, když tento film přišel v 60 tých letech do kin. Beznadějně vyprodáno, lístky se musely kupovat týden dopředu ! Konečně přišel do socialistického Československa film bez ideologie, s báječnou výpravou, s historickým tématem římské doby (pro fajnšmekry), s herci o kterých jsme sice slyšeli, ale moc málo je na plátnech kin u nás viděli. Páni herci Kirk DOUGLAS (otec dnes populárního Michaela Douglase), Laurence OLIVIER, Charles LAUGHTON, Peter USTINOV aj., ti všichni podávali výkony na které se nezapomíná. Proč se divit ? Vždyť to je film z dílny slavného Stanleye KUBRICKA - a to je, pánové a dámy, značka 100% kvality. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Naprostá legenda mezi historickými filmy! Herecké osazenstvo nemá chybu, stejně tak jako režie! U jiných historických filmů 50. a 60. let mě často nudily sekvence, kde se povídalo a všemožně uvažovalo, a které byly častokrát úplně zbytečné. Díky nim pak stopáž dosáhla závratných délek. Ne tak Spartakus. I přes tři hodiny, které ten film má, se mi ani jednou nechtělo film o kousíček přetočit. Zkrátka další geniální kousek Stanleyho Kubricka! ()

Galerie (160)

Zajímavosti (70)

  • Piráta Tigrana Levanta měl původně hrát Orson Welles. Nakonec ho hrál rodilý Pražák Herbert Lom. (Kulmon)
  • Jedná se o jeden z mnoha filmů, který byl zakázán Legií slušnosti. (Krissty)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama