Reklama

Reklama

Červený trpaslík

(seriál)
  • Velká Británie Red Dwarf
Trailer
Velká Británie, (1988–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 25–90 min)

Kamera:

Ed Moore, Ian Adrian

Hrají:

Chris Barrie, Craig Charles, Danny John-Jules, Norman Lovett, Robert Llewellyn, Robert Bathurst, Mac McDonald, Mark Williams, Clare Grogan, Hattie Hayridge (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(74)

Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele imaginer21 k tomuto seriálu (4)

Červený trpaslík (1988) 

Nepochybně zástupce slova "kult". Je to jeden z mála seriálů a filmů, kde si s velkou radostí vychutnám český dabing, protože Martin Sobotka prostě Listera dabuje skvěle a dává do něj přesně ten ignorantský, ironický a komický hlas, jaký bychom od Listera čekali. Hodnotit samotný seriál by bylo na dlouho a už bylo toho tolik napsáno, že je zbytečné vymýšlet něco nového. Prostě 100% a je jenom škoda, že nevznikl tolik očekávaný celovečerní film. ()

Pozpátku (1989) (S03E01) 

Odlehčená verze Tenetu s perfektním závěrem. Jedna z nejlepších epizod Trpaslíka vůbec. ()

Série 10 (2012) (S10) 

Po vlažném, i když překvapivě k očekávání dobrém prvním díle přišel díl druhý, a ten mě donutil hodnotit. I kdyby zbytek série stál za houby, Fathers and Suns je klasický RD s výborným provázáním s celým předchozím dějem a mnoha neskutečně zdařilými červeno-trpaslíkovskými gagy. Jasně - kluci jsou už o dost starší a trošku jsem rozházen poslechem originálu (dabing zkátka dává téhle kultovní podívané ten celistvý obal), ale scénáristi zkrátka potěšili na plné čáře a nemůžu jinak než takto reagovat na víc než důstojnou (poslední?) sérii celého seriálu. A co je nejlepší - pomalu, ale jistě začínám odpouštět tvůrcům ten jejich podivný kiks s názvem Back to the Earth. ()

Země zaslíbená (2020) (S13E01) 

Bezkonkurenčně nejlepší záležitost od alternativního konce Sympaťáků. A dějově také nejblíže k původní sérii. Nemálo opravdu dobrých fórů, hluboká radost pohledět na kompletní původní obsazení a jeho nadstandardní využití. Dokonalá a mimořádně trefně humorná stylizace Feliz Sapiens a hlavně perfektní využití Rimmera (není to jen bezduchý kibic, jak tomu většinou bylo v posledních dvou nemastných neslaných sériích). Holly sic nedostal moc prostoru, ale to málo, které mu bylo dopřáno, byla dokonalost sama (zejména v druhé polovině filmu). Nedokážu se ale ubránit kritice za nelogičnost nebo spíš naprostou ignoranci ve vývoji dvou klíčových postav s ohledem na tolik prostoru, jaký filmový formát mohl nabídnout. Namísto toho jsme se dočkali zbytečných hluchých míst. Především nerozumím, proč od skončení 8. série v roce 1999 (a nepovedený sequel "Zpátky na Zemi" nepočítám) se nedostává ani náznakem nějaké katarze Listerovi, jehož osud je vlastně hlavní linkou příběhu. V Promised Land je vůbec nejblíž k důsledkům svého osudového činu v první epizodě, a přesto jej znovusetkání s rasou Kocourů a neustálé omílání poselství ve svaté knize ("odvede nás na Fušál, země zaslíbené") nedonutí vyřknout aspoň jedinou větičku o touze najít Kočanskou a svůj dávný sen si splnit? A když už jsme u těch klíčových momentů - navzdory opětovnému střetnutí se se svou rasou Kocour ani nehne brvou při už dlouho vysnívaném setkání se samicemi svého druhu? Jediného zadostiučinění tu tak dostojí Rimmer, který se dočká prakticky nejvyššího možného povýšení. Moc bych si přál, aby toto byl předposlední díl série, aby vznikl poslední film zameřený právě a pouze na dokončení cesty hochů z Trpaslíka. Kocour by si konečně regulérně "vrznul" (jeho románek s Polymorfem neberu), Rimmer se stal jistou verzí Esa, Kryton si své odsloužil a převzal otěže nad všemi droidy ve vesmíru a Lister konečně naplnil své vidiny z Ozvěn budoucnosti. Jenomže herci stárnou, scénáristé se k završení nijak nemají a z kultu se tak čím dál více stává soap opera. Objektivně je toto na 3 hvězdy, ale s ohledem na nebývale vysokou kvalitu humoru, obsazení i nostalgii jednu přidávám. A tajně doufám, že příště (jestli nějaké bude) se setkáváme s hochy naposledy a to při hledání Kočanské i té skutečné Země zaslíbené. ()

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama