Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru - Série 5

(série)
USA, 2008, 10 h 16 min (Minutáž: 57–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, Reg E. Cathey, John Doman, Aidan Gillen, Clarke Peters, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam (více)
(další profese)

Epizody(10)

Recenze (12)

oasismanik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvé dve, možno tri častí boli najnudnejšia časť The Wire, ale potom sa to rozbehlo veľmi slušne, McNullty sa vrátil a rozbehol šialenstvo, aké je aj na baltimorské pomery dosť šialené. Dobrý séria, dobrý seriál...asi som jeden z mála, ale mne sa najviac páčila asi druhá séria. A štvrtá..a potom tretia. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak čtvrtou sérii považuji za tu nejlepší, na konci nechala parádně rozehrané karty a já se těšil na velké finále, tak pátou považuji bohužel za nejslabší sérii celého seriálu. Novinářská ani bezdomovecká linka mě osobně vůbec nebavily a to co předváděli McNulty a Freamon bylo naprosto šílené a vůbec mi to k těm charakterům po čtyřek řadách předtím nesedělo, především ne k Lesterovi. Takže mi zbývala jen linka Omara, Proposition Joa a radnice. Chtěl jsme dát jen 3/5, ale poslední dva díly to díkybohu vytáhly a finále/rozloučení s celým seriálem prostě chytlo za srdce. Zrození nových mladších verzí Danielse, McNultyho, Bubblese i Omara přitom bylo trochu očekávané, přesto hezky a logicky ukázané. Celý seriál řadím určitě do nějaké mé osobní pomyslné TOP10 a mohu všem vřele doporučit, policejní práce i politika nebo spíše politikaření jsou zde ukázané realisticky a v plné nahotě *palec nahoru* A nakonec tedy o něco slabší 4/5 ()

Reklama

yourhead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je tak těžký určit která série je lepší a která horší, protože každá je závislá na těch předchozích. Tento seriál lze hodnotit pouze jako celek. Největší prim však hraje jeho uvěřitelnost a schopnost vás vtáhnout do Baltimoru. Každá z postav je napsána tak realisticky(možná proto že vycházejí ze skutečných osob. Postava podle které byl napsán Omar si sama zahrála jako spolulovec v závěrečném honu na Marla) a dialogy tak uvěřitelné, že paralelní sledování jakéholiv jiného kriminálního seriálu nedoporučuji. Bude vám to připadat strašně hloupé a přehnané. The Wire je pro mne i po druhém shlédnutí, absolutní, nepřekonaný (sorry Saule)seriálový klenot. 100% ()

dudunecek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejvíc kontroverzní a nejzajímavější série. Mám o ní toho tolik co říct. Ano, je to větší kovbojka, ano je to trochu jak z rychlíku a ano, je to kurva zábavný. Přidání novinářů do mixu nádherně ukázalo, jak se lidé ženou za rychlými narativy, senzacemi. Ne za pravdou. Není to jen pátá série, ale i poslední série. Jak ale Wire ukončit? Dekonstrukcí celého toho "realismu". Omarův Spiderman shit je krásn vyvážen v osmém díle jedním z nejvíc wtf momentů co jsem kdy viděl. Simon s Burnsem moc dobře věděli co dělají. The Wire nikdy nebylo o realismu a přesné rekonstrukci toho, jak to chodí. Byl to jenom trik a dobře zamaskovaný článek, jako od Scotta Templetona. McNulty se jen vrací zpátky do status quo, stejně jako celé město. Celý ten jeho šílený plán je možná jen nějaká meta sranda od tvůrců, která skrze celý seriál vyprácví tak strašně absurdní příběh, který ale bohužel je pravdivý. Je jedno, že nikdy nebyl jeden Omar, že Bubbles byl vždy tam, kde měl být a že se všichni příhodně znají z minulosti. Je to jen narativ, fikce. A stejně jako McNultyho superdebilní nápad, Templetonovo úprava článků, Hamsterdam a další linky- funguje to jako nástroj k demonstraci pointy. Finální epizoda je tak mistrně dotáhnutá vize, která se doteď nikdy nepovedla zreplikovat. Kdyby to mělo standartní stopáž, možná by ty motivace postav nepůsobily tak zkratkovitě. Jinak je to skvělé. 9.5/10. "You're not killing them yourself, at least assure me of that" ()

Mertax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

*Spoilery* McNulty se z hlídkování vrací k vyšetřování. Definitivně potvrzuje, že zkrátka není sympatická postava, ale spíš podivný napravený alkoholik a chronický nevěrník. Seriál obecně s nějakými vzory zachází v porovnání se současnými seriály velmi nekonvenčně, což je na něm to atraktivní. Absentují zde charakterově jednoznačné postavy, do kterých se lze vcítit, ke kterým lze vzhlížet a fandit jim nebo kterými lze jednoznačně opovrhovat. Tvůrci neukáží podrobně téměř ničí rodinný život, takže i po 60 hodinách sledování o nich víte jen velmi málo, ale stejně jsou vaše nejoblíbenější parta. Chcete se s nimi poflakovat, chcete vědět, co právě řeší a hlavně slyšet, jak mluví. Tu baltimorskou angličtinu černochů z nároží jsem si absolutně zamilovala. Pátá série nás zavádí do žurnalistické branže, což moc napětí nepřináší. McNultyho vylhaný případ coby z nouze ctnost by se dal vytěžit lépe, kdyby pracoval na polapení někoho jiného než nezajímavého Marla, který se navíc ani příliš neukazuje a jen občas něco drsňácky plácne./// Nejlepší hláška (s05e02): Snoop: „Fuck them west coast niggas. 'Cuz in B-more, we aim to hit a nigga, ya heard.“ Nejpřekvapivější zvrat (s05e08): Děcko zabije Omara, pohříchu odbité a nedramatické. 85 %./// Suma sumárum: Seriál celkově nezvládá finiše, takže vyřešení vražd v přístavu (2. série), chycení Avona (třetí) a  Marla (pátá) je naprosto bez napětí. Komando vlítne dovnitř a za pár vteřin je hotovo. Současné seriály by z toho udělaly zápletku na celý díl. Wire je však mistrovský v postupném vykreslování dlouhých procedur vyšetřování a zobrazování policejní rutiny, které se sestává z desítek hodin papírování a detailní práce s důkazy než z neustálých akčních přestřelek, jak tomu právě u současné TV produkce bývá.  Oblíbené postavy: Omar, Bodie, Stringer Bell, Prop Joe.  90 %. ()

Galerie (65)

Reklama

Reklama