Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

francis 

všechny recenze uživatele

Podařený film, který objasňuje téměř archetypální otázku, může-li smysl pro spravedlnost, zdravý rozum a ocelový charakter zvítězit nad zištností, úplatností a bezcharakterností. (Neznáte odpověď? Podívejte se na Brubakera. Nebo ji znáte? Stejně se podívejte, je to dobrej film). ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se na film těšil. Po zhlédnutí se ovšem cítím dost zklamán. Čekal jsem emočně vypětější hru. Film je především hrozně ukecaný, než cokoli jiného. První polovina je dost ubohá a nedá se na ni koukat. Jináč se jedná prakticky o to, co slibuje obsah. Redford rozehrál hru na nože proti vězeňskému systému, který je prohnilý až do morku kostí. Snaží se protlačit jakýsi svůj alternativní systém, o kterém bych si troufl prohlásit, že by ve finále nefungoval o nic lépe. Nemyslím si, že by po jeho praktikování vězňové opouštěli věznice nějak napraveni. S přidělenou volností by věznici možná tak opouštěli výrazně dříve, než jim velí výše trestu. Mnohem více se mi líbil systém, který zavedl jeden pán v tomto velkofilmu. Silnějších pasáží je ve filmu opravdu jen pár. Film je převážně řízen pod taktovkou nudy. Lidskost z filmu jen srší, ale ve finále jej shledávám převelice nereálným. S přimhouřením oka to vidím maximálně na ty dva kousky. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S Brubakerom mám trochu problém. Som podozrievavý voči filmom, v ktorých sympatický klaďas ide vymýtiť zlo rozlezené do najposlednejších zákutí. Obzvlášť, ak tým supermanom je idealista s ambíciou nahradiť jeden zle fungujúci systém svojou predstavou iného systému. Samozrejme, že to nemôže dopadnúť dobre, pretože vyššie záujmy na vyšších miestach zasiahnu skôr, ako by sa novátor presvedčil, že tadiaľto cesta nevedie. V Amerike je veľa väzňov a tak sa nemožno čudovať snahám o využitie ich pracovného potenciálu. Nemožno sa ani čudovať našim normalizátorom, ktorí po filme vďačne siahli, aby ľudu ukázali, aké je to všetko v tej Amerike prehnité a zlé. A nemožno sa čudovať ani trom hviezdičkám odo mňa, pretože som niektorým postavám a niektorým epizódam filmu jednoducho neveril. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

tradicne spolahlivy a vynikajuci robert redford v ulohe premotivovaneho bojovnika za spravodlivost a reformy v skorumpovanych statnych vazniciach. okrem redforda je to hlavne o zaujimavom namete a vdacnom vazenskom prostredi na ktore sa vo filmoch vzdy dobre pozera. velsmi slubny zaciatok kinematografie rokov osemdesiatych. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Robert Redford chce zlepšit podmínky vězňů, vztahy mezi nimi, ale je na to sám, nezískává pro svůj mesiášský charakter dostatečnou podporu ze strany podřízených ve věznici. (Trochu trapné je, že nový vězeň je budoucí ředitel, který chce poznat, jak to v téhle base chodí na vlastní kůži. Běžný ředitel udělá to co běžný divák. Koukne se na film z vězeňského prostředí.) Robert Redford z vězení odchází, ale vězni mu v dojemné chvilce, kdy odchází vzdávají hold mohutným potleskem. Diváci naladění na notu role Roberta Redforda mu v duchu tleskají též.***(1.10:2010) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

SHAWSHANK zbožňujem... a Brubakera rovnako. Dokonca je svojím spôsobom silnejší a temnejší (ale práve tá zdanlivá ľahkosť Vykúpenia ma vždy dostane viac). Vynikajúca dráma, ktorá dokáže vsugerovať väzenskú atmosféru. Finále je napriek svojej "zvláštnosti" nezabudnuteľne úžasné... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sám proti všem. Možná hned v začátku vytušíte obrat, možná ne, ale rozhodně vám RR a jeho snaha o absolutní spravedlnost bude sympatická. Kolegové tu píší o nejtvrdším vězeňském filmu, ale tak zlé se mi to nezdálo. V několika momentech docela zamrazí, když si představíte celou tu zrůdnost a sebe bezmocného uvnitř mašinerie, kterou nelze zastavit. Skvělý předrevoluční dabing ČST (Zahajský, Oliva, Postránecký, Mrkvička, Maciuchová, Rösner...). ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pro mne spolu s "Frajerem Lukem" nejlepší a rozhodně nejautentičtější film z vězeňského prostředí. Celkově bezútěšná a syrová atmosféra celého snímku dokonale ladí s životem lidí za mřížemi, kteří jsou pro většinu společnosti pouhým odpadem a podle toho se s nimi jedná. Příběh ze světa, v němž idealisté předem prohrávají. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jinak pojaté vězeňské drama zaměřující se na nového ředitele věznice v podání Roberta Redforda, který po originálním nástupu do svého nového zaměstnání začne bojovat proti systému, kterému chce dokázat, že i vrazi a násilníci jsou lidi a mají nějaká práva. Výborně vystižená atmosféra a vynikající výkon jak Redforda tak i zbylého hereckého osazenstva jen umocňují kvality tohoto méně známého ale skvělého vězeňského snímku. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nejde úplně o klasický vězeňský film, ač se to první půlhodinu může zdát. Brubaker svádí boj jedince proti systému, který je zdánlivě neotřesitelný a stává se vlastně trochu takovým panem Smithem v oblasti vězeňského průmyslu. Z toho se dá jasně usoudit, že trocha idealismu je bezpodmínečně nutná. Naštěstí ale film nijak nepotápí, naopak ho povznáší a dodává mu trochu toho Darabontovského éteru. 7/10 ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA (Trikrát s ... Robert Redford): ČST 1 = 27.12.1986, réžia českého znenia = ZDENĚK HRUŠKA (ČST Praha) (21.2.2011) ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Výborné drama z prostředí věznice, která se podobá peklu, která se začne měnit k lepšímu s příchodem nového ředitele Roberta Redforda. Tomu se sice podaří zjednat pořádek, avšak zaplatí za to víc než by si kdy představoval. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Strhující a řekl bych stále aktuální kritika vězeňství. Něco tak drsnýho v realistickém ušmudlaném kabátku už dneska asi těžko někdo natočí. Na inkognito příjezd novýho ředitele se nedá zapomenout. Věznice patří pár vyvoleným vězňům a jejich zvrhlým praktikám. No a pak Brubaker začne bojovat proti větrným mlýnům a všudypřítomné korupci. Velmi působivé, obzvlášť poslední scéna. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Opět vězni a super prostředí, kdy na tohle téma se dá vskutku točit moc filmu a vždycky musíte promyslet děj aby diváka uspokojil což tady pravda nebude. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Jeden z najvzrušujúcejších filmov môjho detstva so sympaťákom Davidom Keithom v tragickej vedľajšej úlohe nestráca šmrnc ani po rokoch. Už to s odstupom rokov nie je také dusivé a ultra-vážne, ale ako film funguje bezozvyšku. Tu je štatút klasiky plne zaslúžený. Pridávam sa k potlesku! ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jak proniknout do tajů dění ve věznici, gangu nebo třeba i firmy? Jednoduchý recept. Infiltrace. Máš šéfovat něčemu o čem nevíš, jak vlastně funguje? Na to má recept Robert Redford v tomto zajímavém snímku z roku 1980. Říkáte si "starý"? Věřte, že mizerné levárny byly tenkrát a dějí se i dnes. Tedy film stále aktuální. Přejme si, aby takových Brubakerů bylo ve společnosti víc. Tedy i "starý" film nám má dnes co říct. .... vážně moc, ... moc dobrý snímek. Žádnej průměr. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Další z řady kvalitních vězeňských dramat. Není sice tak strhující, aby dostalo maximální hodnocení, ale je pořád ještě natolik dobré, že by nemělo uniknout vaší pozornosti. Pominu-li Roberta Redforda, tak za zmínku stojí zajímavé herecké výkony vedlejších postav - mj. Morgan Freeman, M. Emmet Walsh, David Keith, atd. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama