Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor Malcolm je pozván do sídla Johna Hammonda, duchovního otce projektu Jurský park. Ještě před samotným setkáním s Hammondem Malcolm narazí na Hammondova bezohledného synovce Petera Ludlowa. S ním má Malcolm spory už kvůli nepovedenému projektu Jurského parku. Vztahy mezi oběma muži jsou na bodu mrazu. Hammond oznámí Malcolmovi, že existuje ještě ostrov Isla Sorna, kde se dinosauři množí bez omezení v divoké přírodě. Dosud o této části projektu Jurský park veřejnost nevěděla. V nedávné době však u pobřeží ostrova přistála loď britského milionáře a posádka na dinosaury narazila. Hammond si představuje, že Malcolm na ostrov odjede s malou výpravou a výprava zmapuje život zdejších dinosaurů. Aby Hammond donutil Malcoma nabídku přijmout, oznámí mu, že na ostrov před třemi dny odjela i Malcolmova snoubenka, dr. Sára Hardingová. Šokovaný Malcom, který se o svou přítelkyni bojí, ihned urychluje odjezd výpravy na ostrov. Výpravu tvoří on, fotograf Nick Van Owen a technický specialista Eddie Carr. Aniž by to Malcolm věděl, do auta se schová i jeho dcera Kelly. Malcolmovi a jeho druhům se velmi rychle díky GPS lokátoru podaří najít Sáru. Ta je nadšená z pozorování býložravých dinosaurů. Záhy však výprava zjistí nejen to, že Malcolmova dcera Kelly je na ostrově, ale také že na ostrov přilétá i mnohem větší výprava Petera Ludlowa. Ludlow se svými lidmi na ostrově zahájí odlov dinosaurů pro jeho nový podnikatelský projekt, velkou dinosauří zoologickou zahradu v San Diegu. Nick, který odlov dinosaurů těžce nese, v noci odchycené exempláře vypustí z jejich klecí. Dinosauři Ludlowově výpravě zdemolují její tábor a zařízení. Sára s Nickem v džungli narazí na mládě tyranosaura, kterému Ludlowovův předák, Roland Tembo, zlomil nohu a svázal ho. Roland mládě použil jako návnadu na jeho rodiče, které hodlá ulovit a proslavit se tak jako nejlepší lovec na světě. Sára s Nickem mládě odvezou na svou základnu a tady mu začnou nohu ošetřovat. Vytvoří jakousi dlahu, která se po čase rozpadne, a mládě se tak má šanci uzdravit. Jenže rodiče mláděte ucítí jeho pach a základnu napadnou. Sáře a Nickovi se sice podaří mládě k rodičům vypustit, ti ale na základnu přesto zaútočí a obytné vozidlo, ve kterém se Nick a Sára schovávají, shodí ze svahu... (TV Prima)

(více)

Recenze (703)

thepeabody 

všechny recenze uživatele

Ale no tak, všichni víme, že Ztracený svět je odlehčený Jurský park. A proto ať si kdo chce říká co chce, ale scéna v karavanu a 'odměřená' chemie mezi Jeffem Goldblumem a Julianne Moore spolu se Spielbergovým vtipem a celkovou nadsázkou, se kterou přinesl druhý díl, je prostě combo breaker. ()

Syna.1990 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem jako malý měl celou tuto trilogii moc rád, tak vytasím hvězdičky 4. Sice jsou to slabší 4 hvězdičky, ale jsou tam .. Kdybych porovnával jedničku s dvojkou, tak musím dát pouze tři hvězdičky, ale to dělat nebudu!! 70% ()

carodejb 

všechny recenze uživatele

Najviac zatracovaný diel série... tak trochu neprávom. Väčšina filmu je zábavná dobrodružná akčná jazda, ktorá proste baví, nenudí a hlavne pripúta k obrazovkám. Záver je nelogický a podivný, to je pravda. Ale pravdou je aj to, že ide o poctu "monster movies" (čo v podstate JP je). Z T-Rexa sa stala Godzila 90tych rokov, Spilberg nám to názorne a sebaironicky (scéna keď dinosaurus prejde colnou kontrolou bez povšimnutia a rýchlejšia ako ľudia je na nezaplatenie) ukazuje. Som spokojný, a chlapec vo mne (ktorému sa to pred 10timi rokmi nepáčilo) je nadšený :) ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Já nevím v něčem lepší než 1 v něčem zase horší. Je pravda, že je to prostě to samé dokola, ale stejnak na svou dobu to musel být i tak trhák. Docela zajímavé je že mě efekty připadaly horší než v 1, ale tak to už je jedno.. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z filmov, pri ktorom mi tie priemerné hodnotenia fakt nejdú do hlavy. Samozrejme, nie je to až také dobré ako vynikajúca jednotka, ale aj tento film je úžasné dobrodružstvo s dávno vyhynutými živočíchmi, ktoré človek znova oživil. Je tu množstvo dychberúcich a nezabudnuteľných scén, napríklad scéna nad útesom a v podstate celý záver filmu, útokom Tyrannosaurov na tábor počnúc a scénami v San Diegu končiac. Aj obsadenie bolo celkom fajn, aj keď miesto Jeffa Goldbluma by som radšej uvítal návrat Sama Neila, ale vyslovene sklamaný som zas nebol. Vizuálne efekty opäť o pár rokov predbehli dobu a aj ostatné technické aspekty, ako kamera či strih sú na vysokej úrovni. Hlavným motívom vzniku tohot filmu boli síce peniaze, no napriek tomu Steven Spielberg dokázal spojiť dej prvého filmu s pôvodnou predlohou od Arthura Conana Doylea a v konečnom dôsledku vznikol ďalší legendárny film, na ktorý budem dlho spomínať. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Typický druhý díl, který je slabší než ten první. Steven Spielberg podal pokračování Jurského parku docela odlišně než díl první, přesto to nebylo to, díky čemuž druhý díl tolik neuspěl. Co se týče vizuálních efektů, je to vlastně to samé jako první díl, a jelikož není příběh tak chválihodný a navíc je spousta děje ve tmě, čímž se trochu ztrácí přehlednost, vychází tak Ztracený svět: Jurský park o stupeň níže, než právě předcházející film. ()

Daryl.Dixon 

všechny recenze uživatele

Malá holčička na začátku je k sežrání, ale nic jí nesežere - naštěstí. Druhá, starší holčička, je také k sežrání, ale ani jí nic nesežere - bohužel. U těchto filmů prostě jako krmivo slouží záporáci, nebo nějaký bezejmenný muž třetí zleva, kterých je ve filmu dost na pořádný raut. Jednička mě zaujala o něco více, což může být i tím, že byla prostě první, ale jinak, až na pár nelogičností, to bylo napínavé a dobře zpracované, zvláště po dobu, co se děj odehrával na ostrově. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Tak toto je už iba slabý odvar výbornej jednotky. Je jasné, že triky, efekty a akčné scény stále fungujú veľmi slušne, ale to je tak všetko. Nový dinosaury sú ešte lepší, ale to sa o hercoch povedať nedá. Veľmi nesympatická Vanessa Lee Chester a celková jej postava je dosť otravná. Neviem kde ju Spielberg objavil, ale ku herectvu má dosť ďaleko. Hlavný herci Julianne Moore a Jeff Goldblum sa len ťažko môžu rovnať charizmatickej dvojici Neil a Dern z prvej časti. Hudba výrazne slabšia, dej od polky filmu nezaujímavý a koniec dosť prehnaný. K jednotke sa to ani zďaleka nepriblížilo. /55%/ ()

dalibor.durcak 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec o moc horší než první díl. Sice je pryč ohromení a úžas z triků a prostředí, což fungovalo v jedničce, zato máme více ještírků a méně Hammonda. Goldblum zahrál dobře, nechápu ale proč jeho dcera byla černá, ale opravdu černá. v této souvislosti pobavil oficiální text distributora. Cituji: "Kromě toho s výpravou cestuje jako ČERNÝ pasažér také Malcolmova dcerka." No nic, to jen tak na okraj :) Zaujala scéna s praskajícím sklem a taky řvoucí T-rex v popředí, spící město v pozadí. ()

ac1976 

všechny recenze uživatele

Možno pre každého priemerného režiséra by bol tento film majstrovským kúskom, ale Spielberg určite NIE JE priemerný režisér. Je to vlastne stále o tom istom, nezáživné, občas až nudné. Dokonca mi to občas pripomínalo King Konga (toho s Jessicou). Korunovala to zbierka blbostí v meste, najzábavnejším kúskom bol asi ten Arnold na plagáte. Nezarezalo! ()

Patches1984 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od prvního filmu, zde už nostalgie tolik nefunguje, takže si můžu dovolit být přísnější. A to přesto, že dvojka mi dnes v některých ohledech sedí vlastně víc než jednička. Je akčnější, méně staví na wow efektu, není tak rodinná (ačkoliv si pořád nemohli odpustit alespoň jedno děcko. No fuj!) a i zápletka je tak nějak robustnější. Jen škoda toho konce, který opravdu působí jako pěst na oko a kazí výsledný dojem. 7/10 ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Serii jurský park hrozně moc miluji a milovat budu až do konce života. Teď je tu druhý díl, tentokrát už v přitomnosti nebude Dr. Grant, ale pan matikář Malcolm (bez brýlých). Příběh je stále ještě dobrý; bláznivý Hammond pošle na Sornu pár bláznů, kteří se nechají ukecat a Malcolm pojede kvůli své přitelkyni a s ním pojede i jeho dcera (nenápadně). Už přibylo i více brutality a originalita z prvního dílu se vytrácí, ale za to nám tu přibyde nový druh dinosaura jako Compsognathus. Film je dobrý, ale u mě stále vede první díl. ()

Korbelka 

všechny recenze uživatele

Vím, že 5* je moc, ale mám ten film velmi ráda a akorát ho vypínám po tom co odchytí taťku T-Rexe, protože ta poslední půl hodina mi způsobuje zažívací potíže. ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Film o dinosauroch v ktorom skoro zabudli na dinosaurov. Predpokladám, že keď to Štefan nakrúcal musel zjesť praženicu z poriadne čudných vajec... ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie, ktoré je menej vydarené ako prvotina. Ale nie je to vyslovene zlý film. Zatiaľ čo v jednotke sme mali dinosaurov pomerne málo a boli dávkovaný postupne, tu nastáva pravý opak a to je asi na škodu. Z ultimátneho protivníka T-Rexa je štandardný nepriateľ, ktorý je naopak naháňaný, pričom v závere, z ponuky možných koncov dostaneme vreckovú godzillu a San Diego. Z filmu sa stal štandardný "utekáč", kde si miestami prajete pomalú smrť niektoýych postáv. Ale scéna s obytným prívesom na útese je super a ako jediná mi vošla do pamäte (Maminka se zlobí!). ()

fifox 

všechny recenze uživatele

Spíchnuté horkou jehlou. Technicky to je samozřejmě precizní, to se nedá Spielbergovi vyčítat, problém filmu ale leží jinde - v naprosto nepochopitelném námětu. Už jenom ty zpropadeně nezajímavé postavy. Staří známí jsou pryč a jejich místo v čele osazenstva zastoupila původně vedlejší postava ve formě Iana Malcolma. Zatímco v původním díle Malcolm vystupoval coby občasná komická vložka, zde na sebe bere podobu zodpovědného hlavního hrdiny, a to mu prosím pěkně moc nesedí. Goldblum je ale docela borec, takže pořád se dá říct, že film táhne, zbytek je ale tragičnost. Moore, Vaughn, Malcolmova dcera, lovci dinosaurů, prostě všichni jsou nezajímaví a vlastně spíš otravní... Pozornost tak na sebe strhávají hlavně dinosauři a prostředí ostrova, kde opuštěná infrastruktura ambiciózního projektu nemilosrdně zarůstá divokou vegetací. Jako kdyby pohled na stav ostrova nebyl už tak dost depresivní, první polovinu filmu sledujeme, jak ho drancuje banda hrdlořezů. Zatímco v jedničce začínáme s fantasticky optimistickou expozicí, která se až posléze zvrhne v holý boj o přežití, tady se od začátku od konce táhne rozpačitost a šeď... Nemůžu si odpustit dloubnutí do názvu, neměl by být opačně? ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

Kam noha Julianne Moore vstúpi, tam dobrý akčný film nevyrastie. Ale aby sme nekritizovali len chudinku Julie. Musím uznať, že to nebola jej chyba, ale chyba režiséra a scenáristu. Tí obaja zlyhali na celej čiare. Chceli totiž urobiť ešte lepší, bombastickejší film, ako bola jednotka. Podarilo sa im však stvoriť iba paškvil s nevygradovaným scenárom, plným vyložených nezmyslov. Kde sa v jednotke ešte dalo uveriť, žeby sa hrdinovia mohli z daných situácií dostať, tak v dvojke sú tie situácie tak na hrane, že by sa s nich nevykopali ani plne trénovaní príslušníci SEAL. Ako príklad uvediem Julie vysiacu spolu s Jeffom a ešte jedným človekom na 30m dlhom lane nad útesom, na ktorý sa potom v pohode vyšplhajú po 5 minútach vysenia iba na rukách...alebo keď Julie vysí na odkvape strechy zavesená za jednu ruku a druhou hádže škridly na príšeru pod ňou.--musel som sa len smiať. Za 2 a pol z nostalgie. ()

horor2 

všechny recenze uživatele

Tak až po letech jsem docenil, protože po projekci v kině jsem tenkrát odcházel celkem naštvaně. Možná za to mohlo trochu víc přehnané finále, které mě dneska náramně pobaví :-) ()

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (více)

Reklama

Reklama