Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 483)

sonnar 

všechny recenze uživatele

Film by se měl rozdělit... Na jedné straně vynikající vylodění, které přineslo do oblasti válečných filmů nový rozměr. K tomu by se dal připojit i boj o město. Nicméně to je vykoupeno několika neskutečnými hloupostmi - který z velitelů při smyslech by riskoval život sedmi vojáků, aby zachránil nějakého vojína?!?! Kdo by sakra riskoval život schopného důstojníka a jeho lidí?!?! Tendenční vyobrazení vojáků, kteří symbolizují charakterové rysy amerického národa je směšné a hlavně to rozdělení na hodné amíky a proradné němce... Přežitek z dob černobílého filmu... A ten konec!!! Chudák Tom se plazí a když už nemůže vytahne pistoli a střílí... Jen tak... Bez zájmu... Ve stylu "ty jsi tady taky? Bum, bum..." Mám dojem, že tato cena je moc vysoká... Film prohrál na celé čáře s Tenkou červenou linií natočenou v témže roce... ()

Sorafay 

všechny recenze uživatele

Nie každému vyhovujú vojnové filmy, ja ich mám však rada, hlavne, ak ide o naozaj dobré spracovanie a ešte lepšie herecké obsadenie a tento film spĺňa všetko, čo si divák môže priať. Dej neprestajne pokračuje vpred, núti vás premýšľať nad ním, nad tým, čo sa v tej dobe dialo. Ani neviete ako, už ste vžitý do postáv, neuvedomujúc si, že ten film vôbec nie je krátky a ako čas rýchlo letí. Je v ňom vidieť veľa zo Spielberga, jednoducho výborná réžia a spracovanie. ()

el.bee 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné!Tříhodinové válčení, tisíce slz a hluboké emoce ukončují titulky a já mám chuť znovu být s Tomem Hanksem na začátku filmu v Ardenách.Spielberg je bůh a Hanks jeho Herkulesem.Spolu vytvořili válečný film, který bude jen ztěží někdo v dalších desetiletích překonávat.Slzy přeživšího veterána už v ůvodních vteřinách, Vám vlastně říkají, že byste měli mít po ruce sakra velké množství kapesníčků.A to je teprve začátek.Emoce jsou tady zase, to když se tisíce vojáků už o minutu později snaží dobít břeh Ardén.Nakonec němce "nechají shořet".Emoce jsou zase o kus výšše, při smrti jedné z hlavních postav.To je rána!Na řadě je krátký příběh němce, který prosí o život, protože ve válce je vlastně tím samým, co oni.Boj se svědomím začíná.Zabít, nezabít?Bum!Další hlavní postava umírá!To je kolotoč.A to je jen setina toho všeho.Emoce z Vás budou tryskat a vy nebude ještě ani v půlce cesty.Nádherné efekty.Herecké obsazení.A válka muže proti muži, bez zbytečného podpříběhu lásky, jak už to občas v podobných filmech bývá.I pro to všechno se necháte Hanksam a spol vtáhnout do záchrany neznámeho vojáka znovu a znovu.Věřte mi! ()

Alesss 

všechny recenze uživatele

Tak tento film pro mne začíná titulkem JUNE 6, 1944 a končí za 22 minut a 36 vteřin poté záběrem na bágl mrtvého amíka s cedulí Ryan. Těch několik strašných minut před tím na hřbitově a těch dalších zbývajících 130 minut se mi jeví jako propagandisticky proamerickej, pseudohumanistickej opus na téma GEROJ ČAPAJEV po americku. Vůbec mi rozum nebere, jak někdo může natočit vylodění v Normandii tímto kurevsky geniálním způsobem a pak to dokáže zazdít tak tragickým blábolem o záchraně jakéhosi toho... aha... Ryana... A ještě k tomu Hanks, Burns, Damon :-(... Takže 2,5 za vylodění a za pohled na pláž ze strany německýho kulometčíka + 0,5 za Toma Sizemoreho a Barryho Peppera. Nic víc, nic míň. ()

Balisong 

všechny recenze uživatele

Dnes již válečná klasika a podle mnohých nejlepší válečný film vůbec, vzpomínám si jak jsem při návštěvě kina při prvních dvaceti minutách filmu nebyl schopen mrknout, aby nic neuniklo!! Bohužel zbytek filmu už takovým zázrakem není :-( ! I tak by toto veledílo měl vidět každý alespoň jednou! ()

Crosby 

všechny recenze uživatele

Začiatok filmu musel azda takmer každému fanúšikovi lietajúcich rúk a nôh, kde je mimoriadny chaos, krik a hluk, natrhnúť prdel. Priznám sa, časom to akosi opadlo, avšak Stevie určite vie, ako sa to má robiť... Herci skvelí, hudbá chytľavá, akcia bravúrna. Koniec dobrý, všetko dobré. A to mi dokonca ani nevadil Damonov ksicht, akosi si naň už pomaly zvykám ()

Jeffrey72 

všechny recenze uživatele

Spielbergovo mistrovské dílo. Vylodění v Normandii, to je scéna, u které si člověk uvědomí jak má život krásný a detaily, které se mu nelíbí jsou ve srovnání s válkou nic. Můj nejoblíbenější válečný film. ()

Monco 

všechny recenze uživatele

Občas se srovnává Ryan a Tenká červená linie. Já je nesrovnávám, protože se mi víc líbí Tenká červená linie. Ale dávám za 5, protože i tak je to vyjímečný válečný film, který vám ukáže jaké to bylo v Normandii 1944. Brilantně natočená úvodní sekvence. Bravo Stevene ()

sako44 

všechny recenze uživatele

Miluji válečné filmy s tématikou 2. svět. války. Mezi mé nejoblíbenější herce patří Tom Hanks. Steven Spilberg u kormidla. Co jiného si přát. Tak velké očekávání jsem dlouho neměl u žádného filmu. Samotný film, ale předčil veškerá má očekávání. Čeho jsme se dočkali, to je mistrovské dílo. Neskutečné scény z Omahy Beach. Jedné z nejkrvavějších pláží na světě. Po vizuální stránce asi nejlepší válečný snímek. Zážitek vskutku nevídaný. Ale kdybyste měli třeba 14 dní volno a byli jste posedlý 2. svět. zkuste se jet podívat na bílé pomníky, kterých je po celé Francii, Belgii a Holandsku neskutečné množství. To vás teprve uzemní. Vím to z vlastní zkušenosti. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Troufám si říci, že snímek Zachrańte vojína Ryana patří právem do čela nejlepších válečných filmů.. Strhující děj, který se naplno rozjede od vylodění v Normandii... diváka vtáhne do děje a nepustí až do poslední minuty.. Bojové scény bylo naprosto dokonalé, kamera si zaslouží velké uznání... Spilberg ukázal, že patří pořád na výsluní filmové kinematografie 100 % ()

M.a.r.v.i.n 

všechny recenze uživatele

I slepej blbej a hluchej dohromady by poznal že je to made in USA jediný co mé drží při 3*** je Tom Hanks bez něj by to byla jen další americká vlastenecká přehnaná slátanina .... nechápu co na tom všichni vidíte asi to bude jméno Steven Spielberg (hodně slabá chvíle)... fakt sorry ()

Pecca007 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za Kaminského kameru, třetí za autentický výkon Toma Hankse a čtvrtá za poutavou režii Spielberga, díky které ani 169 minut plných střílení a explozí nezamrzí. Jeden z nejlepších válečných filmů, jaké jsem kdy viděl. ()

xisp 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě opravdu vzalo.Bezesporu nejlepší válečný film který jsem měl možnost vidět.Vzpomínám si když jsem ho viděl poprvé v kině nemohl jsem se z toho vzpamatovat. Všechny scény byly natolik opravdové že mi z toho bylo až špatně,snad žádný jiný film mě tolik nevtáhl do děje. O vylodění v Normandii jsem toho mnoho četl a viděl snad všechny dokumenty které vysílala TV ale až u tohohle snímku jsem si naplno uvědomil jaký to byl masakr.Bohužel jsem měl tu možnost vidět tenhle film v TV a musím říct že dabing byl,mírně řečeno,příšerný. U scén kde mi v originále naskakovala husí kůže,jsem se smál.No není to první film zničený novodobými českými dabéry. ()

blazenfilmov 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby mi to rvalo srdce, dojemné ztrhující. Skvělé scény jako by to bylo naostro. Z klidem můžu říct že je to nejlepší válečný film, který jsem viděl ()

ondreej 

všechny recenze uživatele

Zachraňte vojína Ryana, pro mě úžasný zážitek. Začátek naprosto nekompromisně realistický. Všechno lítalo vzduchem, střeva, krev, nohy, ruce…zvlášť to jak byl objektiv kamery jakoby od cákanců krve dělalo začátek filmu neuvěřitelně reálným zážitkem. Jelikož mám dobu kolem druhé sv. války rád co se historie týče, tak těmhle filmům možná trochu nadržuju, ale myslím se to netýká tohoto díla, které to samo o sobě nepotřebuje. Protože prostě – funguje. Neznám moc válečných filmů, při kterých bych měl strach jako jeden z vojáků, když se pomalu začíná přibližovat nepřítel, ale tenhle film je rozhodně jeden z nich a vyvolával ve mně tyhle pocity během děje celkem spolehlivě pořád. Prostě, jeden z nejrealističtějších válečných filmů!! ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

kdyby film udržel takové tempo jako na začátku při vylodění, byl by to nejlepší film všech dob a zasloužil by si těch hvězd nejméně šest. Bohužel se to trochu rozmělní hledáním vojína Ryana a člověk má najednou pocit, že sleduje jen další díl seriálu Bratrstvo neohrožených. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama