Reklama

Reklama

Panoptikum Města pražského

(seriál)
Československo, 1987, 10 h 13 min (Minutáž: 52–68 min)

Předloha:

Jiří Marek (kniha)

Scénář:

Jiří Marek

Kamera:

Jiří Šámal

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Jiří Adamíra, Josef Vinklář, Josef Bláha, Ondřej Havelka, Karel Koloušek, Bedřich Prokoš, Dalimil Klapka, František Filipovský, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílný seriál kriminálních příběhů spisovatele Jiřího Marka a režiséra Antonína Moskalyka, který volně navazuje na oblíbené Hříšné lidi Města pražského, se vrací na obrazovky. Opět se tedy budeme setkávat s pány detektivy ze "čtyřky", jen pana radu Vacátka nahradil nový policejní rada Korejs (Jiří Adamíra). Jeho muži, pánové Bouše a Brůžek (Josef Vinklář a Josef Bláha), budou s pomocí již penzionovaného detektiva Mrázka (František Filipovský) a snaživého policejního koncipisty dr. Součka (Ondřej Havelka) řešit kriminální případy, které přinesla doba hospodářské krize na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. Jakkoli to byla těžká doba, lidé hřešili stále. Neboť hřešit je tak sladké... S humorem a lidskou shovívavostí se podíváme na příběhy hříšných a nehříšných pražských občanů, nahlédneme s nimi do prostředí, která bychom v našem hlavním městě již těžko hledali, prožijeme situace, které se rovněž nemohou opakovat... (Česká televize)

(více)

Recenze (149)

Teron 

všechny recenze uživatele

Původní cyklus s Marvanem mě nikdy moc neoslovil, ač proti Vacátkovi nic nemám, působil vždycky hrozně pasivně. Adamíra dodává eleganci, nadhled, vtip, šmrnc i trochu té akčnosti. Díky zachování sestavy včetně občasného Mrázka má pátračka i trochu větší záběr, takže tohle si můžu pouštět furt a neomrzí to. Jediné, co to kazí, je dost stupidní úvodní písnička. ()

Salvator 

všechny recenze uživatele

Seriál za sebou vcelku pochopitelně táhne stopu partičky Jaroslava Marvana. A přestože z něj tolik nedýchá autentičnost prvorepublikového zločinu, nemá se rozhodně za co stydět. ()

fooggyy7 

všechny recenze uživatele

I po třiceti letech výborný seriál o policii. Všimněte si těch policistů a srovnejte je s dneškem. Nikdo nikam nespěchá, nikomu nevyhrožuje, žádné neprůstřelné vesty a ani hasičské stříkačky. Řadový policajt byl tenkrát stejně hloupý jako dnes. ()

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

Pokračování úspěšného detektivního seriálu tentokráte s charismatickým Jiřím Adamírou jako hlavním policejním radou a uvědomělým a trochu natvrdlým Ondřejem Havelkou, jako novou posilou mordparty. Ale povídky jsou pěkné a herci uvěřitelní. Stará dobrá klasika. ()

Rastamania 

všechny recenze uživatele

Česká klasika.. Nevím, co bych dodal více :) Samozřejmě, že to už není taková pochoutka jako černobílá verze s panem Marvanem, ale ... lepší než drátem do oka, že? :) ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí prvního dílu je srovnatelně dobré jako Hříšní lidé. Marvan tam sice není, ale i tak velmi dobré. Zatím něco mezi 75-80%. ()

Saprofag 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle pokračování Hříšných lidí se ještě docela vyvedlo a nebylo to vůbec špatné, ikdyž už je rada Korejs trochu moc coolovej borec oproti Vacátkovi, kterému jsem to věřil víc, tak to je na hranici únosnosti. Jen to Zedníčkovo COPAK ALE, mě kakalo hodně. Čtyřka. ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejlepší séria Panoptika byla ve stvárnění kriminálního rady Vacátka Jaroslavem Marvanem v cyklu Hříšní lidé města pražského. Barevná druhá serie, už se mi tolik nelíbila. snad proto, že mi tam chyběl morous Vacátko. ()

Stoupa07 

všechny recenze uživatele

Ať říká kdo chce co, já jsem toho názoru, že pan Adamíra je důstojným pokračovatelem pan Marvana. Je to také natočeno v jiné době, ale oba seriály mám rád a každý pro něco jiného. Nejde o to, jestli je to v barvě nebo ne. Jde o to, že v té době se ještě nehrálo tak moc pro peníze jako dnes, kdy nevíte jestli herec hraje lépe ve filmu nebo v reklamě. Bohužel dnes je doba, kdy herec musí zahodit svoji hrdost a hrát i tom, v čem by normálně nehrál. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to špatná podívaná, ovšem v porovnání s černobílými "Hříšnými lidmi" přece jenom slabší. Pan rada Korejs se mi zdá na tu roli moc "nóbl" a Brůžek s Boušem zase už moc staří. Nejslabší díl je podle mě Příběh z dovolené a nejvíce se mi naopak líbil díl "V tom starém domě"... ()

Bohdy67 

všechny recenze uživatele

Už první díl ukázal, že sice pan Adamíra zahrál sice velice zajímavou postavu, ale také to, že příběh a dějové zápletky tu nedosahují ani po kolena původnímu seriálu... Také to, že pánové Bouše,Brůžek a spol., nedostanou v seriálu skoro žádný prostor a jejich postavy jsou upozaděny a v jednotlivých dílech je vidíme sotva pár minut... Až na díly Děvče od vody, Letní přeháňka a Hokynářská balada, jsou ostatní díly nudné a hraničí až s otravnou stupiditou, se kterou nemá kriminálka nic společného...Ani to že seriál byl v barvě tomu nepomohlo a přímo příšerná úvodní melodie/píseň nazpívaná panem Zedníčkem to jen podtrhuje...Dvě hvězdy opravdu jen za herecké obsazení... 21% ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Nepokouším se příliš o srovnávání s "původními" Hříšnými lidmi. Řekl bych, že obě řady mají své přednosti, i když jsou značně odlišné, přestože jsou spojeny postavami Boušeho a Brůžka. Tady je prostě cítit nová doba. A není to jen Havelkou a barvou. Moskalyk má jiný rukopis, ale na matadora Sequense přece jen ztrácí. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnané. Pan Adamíra je podle mne vynikající jako většinou, nehraje podle pana Marvana, ale po svém, je to člověk méně zemitý, ale je mírně cyničtější, neméně zkušený (i když nezná každého kasaře osobně, ale na to má Brůžka a Boušeho) a elegantnější. V některých dílech - Funus, v Paříži, je dokonalý a klidně bych dal 5 hvězd. V Atentátu je nečekaně skvělý Bartoška, Stašová i ten její amant, v Lakové krabičce exceluje Havelka (dobrý je celkově, i v Děvčeti od vody) a má to i hezkou zápletku, kazí mi to relativně slabé díly jako Příběh z dovolené (i když je dobré si připomenout, jak strašně trpěli Henleinovci v roce 1945 a jak na ně zcela bezdůvodně byly ty české svině zlé), V tom starém domě, kde Heřmánek zbytečně přehrává a Maciuchová jakbysmet i Hokynářská balada, kde zase chybí konflikt i nějaká výraznější postava (jasně, Moravec a Přeučil jsou skvostné figurky, ale hodně malé a Tokoš nic moc a Navrátil je pro mne utrpení).  Nicméně ono ani v Marvanových Hříšných lidech nejsou všechny díly skvělé (Kapr je pro mne tragický), takže podle mne je to docela důstojné navázání a ve srovnání s dneškem velmi vysoká laťka. ()

Gareth_Jones 

všechny recenze uživatele

Hold, Adamíra nie je Marvan, toho v roli šéfa pražskej Štyrky neprekoná nik. Adamíra mi príde tak trochu frajer, stále kvázi nad vecou, ale neverím mu tú rolu. Vacátko v roli pana Marvana bol vynikajúci, sami príbuzní pravého rady Vaňáska žasli, ako sa mu podobal svojou osobnosťou a vystupovaním. Adamíra je už sice rada Korejs, ale nie je to môj "šálek kávy". Bouše a Bružek už zostárli, už to tiež nie je ono, aj keď herectvo to stále je kvalitné. ()

Thomash 

všechny recenze uživatele

Moskalyk je můj oblíbený režisér a pokračování Hříšníků je zdařilé. Rozhodně nemlátí prázdnou slámu, jak to v případě pokračování mnohdy bývá. Korejs není Vacátko, ale myslím, že to není žádný propadák. Rád se na jakýkoliv díl podívám znovu. ()

MaroCR 

všechny recenze uživatele

Asi půjdu "proti proudu" na csfd.cz, ale série s Adamírou mi seděla více než ta předchozí. Adamíra se v mých očích k postavě prvorepublikového policejního rady hodí lépe než poněkud "lidový" Marvan ()

Ware 

všechny recenze uživatele

Príjemný seriál, ktorý sa však na svojho staršieho brata (Hříšní lidé města pražského) ani zďaleka nedoťahuje. Lepšie diely striedajú horšie, páni inšpektori Bouše a Brůžek sú zostarnutí (ani sa tomu nedá čudovať, predsa len je to takmer 20 rokov po HLMP) a atmosféra Prahy sa už vôbec nedá zrovnávať. Na druhú stranu Jiří Adamíra nesklamal (pochopiteľne slabšia ale dôstojná náhrada za Marvana), potešili výkony Františka Filipovského (asi jeho najlepší výkon z posledných filmov, ktoré stihol natočiť) a aj Ondřeja Havelku (ktorý na prekvapenie do "mordparty" celkom zapadol). Moskalyk odviedol dobrú prácu, aj keď neskôr natočil aj lepšie seriály (Dobrodružství kriminalistiky a Četnické humoresky). 65% ()

Reklama

Reklama