Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

Hellblazer 

všechny recenze uživatele

Dúfam, že ste nečakali, že Jason skutočne umrel, lebo ak hej mám zlú správu: Jason žije a opäť vraždí. Ako je už pre sériu Friday the 13th zvykom na scéne sa objavujú teenageri, chcú sex, dievčatá sa nehanbia za svoje telá, nie je tu žiadny dej a Jason sa len prechádza a kade chodí tam vraždí. Pekné úmrtia, slušný bodycount a skvelý koniec, z toho vychádza jedna z najlepších častí F13. Bodycount: 13 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý zářez mi s odstupem času připadá jako jeden z nejlepších, konečný soud si samozřejmě nechám na úplný závěr po zhlédnutí celé série, ale už teď můžu říct, že měl štěstí zejména na herce. Ve srovnání s dvěma předešlými díly, bylo tohle asi nejpohodovější setkání s oběťmi páně Voorheese. Nekoná se totiž žádná přehlídka afektovaných či jinak narušených dementů určených k likvidaci. Poprvé tu na scénu nastupuje malý Tommy Jarvis, s jehož postavou budeme mít co do činění i v dalších pokračováních, a je to právě on a jeho rodina, jenž dávají celému dění téměř punc uvěřitelnosti. Pochopitelně ale nemohou chybět ani obligátní teeni, ti mají opět dokonale šablonovité charaktery – panna a její zkušenější přítel, šašek, tydýt, děvka s děvkařem atd. Můžete hádat, kdo přijde na řadu jako první a kdo poslední. SPOILER: Díky postavě malého Tommyho, dítě nemůže zemřít, to ale nesympatická panna schytá s plnou parádou. Chňá, chňá, potěšilo. Na filmu se opět podepsal zásah MPAA, a tak byly některé scény zkráceny nebo úplně vystřiženy, znát je to zejména při zmizení Tommyho mámy, která odejde ze scény velmi nenápadně a vysvětlení, co se s ní stalo, se nám nedostane. Kdo má zájem, může se na něj podívat tady: https://www.youtube.com/watch?v=eniF9bJ1LN4&t=127s Docela škoda, že to chybí, viďte? Poslední kapitola, která zdaleka nebyla tou poslední, je nejen vynikajícím Pátkem, ale i bez růžových brýlí fanouška brutálního hokejisty si troufám říct, že i velmi dobře zvládnutou žánrovkou jako takovou. Čistých pět. Edit komentáře a hodnocení až po překvapivých 13 letech od posledního zhlédnutí (původní komentář vzal ďas, původní hodnocení - ****) ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Joseph Zito byl zdatný režisér hororů - tento díl Pátku nebo The prowler, i akčních válů - Missing in action nebo Invasion USA. Na speciální efekty si přizval svého oblíbeného maskéra Toma Saviniho a ten se postaral o skvělé mordy a Jasonův zdeformovaný obličej, který ukáže na konci filmu. Čtvrté pokračování začíná přesně tam, kde končí trojka a "mrtvého" Jasona odvážejí do městské márnice, odkud po chvíli a dvou vydařených mordech utíká zpět ke svému milovanému Křišťálovému jezeru, kde na něho čeká nová parta teenagerů, kteří si chtějí užít víkend po svém a Jason jim to opět překazí. Velmi dobré pokračování zatím neupadající série . ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdo z uživatelů, kteří koukají na mé komentáře čekali, že mě opustí touha sjet všechny díly Pátků, tak jim musím vzkázat, že hodlám své slovo dodržet:) Takže se podíváme společně co nám přinesla Čtverka. Hned na úvod se dostavuje známá rekapitulace. Na režisérské stoličce se pevně uvelebuje tvůrce božských béček Chucka Norrise a jde se na věc. Bruce Mahleh známý z Policejní akademie to schytá jako první z celkových 13 padlých. Pak příjde na řadu sestřička, tlustá stopařka a pak už jde na řadu mládež. Opět sympaťáci, jenže v nesprávný čas na nesprávném místě. U holek rozhodně bylo na co koukat a tak je jich dvojnásobná škoda, jenže vysvětlete to někdo Jasonovi. Na závěr to Jason schytá od malého Tommyho. Jelikož mám za sebou již 4 díly, tak mě nezbývá než porovnat tuhle sérii trošku s Vřískotem a upřímně, to srovnání by vyznělo mnohem lépe pro Cravenovu sérii. Tady přecejen napětí není nikterak mnoho a většinou po velice krátké chvíli končí oběť s mačetou v hlavě. 65% ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Po slabsi trojce prichazi velmi solidni ctvrty dil, kvalitou srovnatelny s dvojkou. Na beckovy horor slusne obsazeni. Nova varka promakanych vrazdy zde zabiha az do rituality typu pribodavani na steny, do oken ci mezi dvere ala zaves. Divky jsou dil od dilu hezci, se zachovani standartni naivity. K zabitym lidem se tentokrat nepridalo zadne zviratko ci vozickar, takze vcelku zadny extrem. zato hudba a napinave momenty jsou zde na vysoke urovni. Pro me asi zatim nejlepsi F13... ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu museli někteří herci provádět nepohodlné nebo nebezpečné kaskadérské kousky sami. To se nelíbilo profesionálnímu kaskadérovi Tedu Whiteovi (Jason), který trval na ohleduplnosti k ostatním hercům. Vztah mezi ním a režisérem Josephem Zitem začal být velmi napjatý, což vyústilo ve Whiteův požadavek, aby nebyl uveden v titulcích. Kaskadér se poté od filmu distancoval a označil ho za "sračku". (Epistemolog)
  • Herec Peter Barton (Doug) původně ve filmu nechtěl hrát. Nechtěl mít nic společného s horory, protože nesnášel práci na filmu Pekelná noc (1981). Ale herečka Amy Steel, která hrála Ginny ve druhém díle Pátek třináctého 2 (1981) a s Bartonem hrála v sitcomu The Powers of Matthew Star (od r. 1982), herce přesvědčila, aby roli vzal. Zmíněný sitcom byl navíc v roce 1983 zrušen a Barton se tak mohl natáčení filmu zúčastnit. (LION-MR.T)
  • Režisér Joseph Zito měl v plánu celou sérii tímto filmem ukončit. Proto má původní název filmu podtitul The Final Chapter (Poslední kapitola). (JasonIX)

Reklama

Reklama