Reklama

Reklama

Vrah Rosemary

  • USA The Prowler (více)

Obsahy(1)

Dívka s chlapcem opouštějí maturantský ples a jdou si spolu zalaškovat do altánu v zahradě, kde jsou oba brutálně zavražděni jejím bývalým přítelem, na kterého nevydržela čekat až se vrátí z války. O pětatřicet let později se ve městě chystá poprvé od oné události další maturantský večírek a vrah s růží a vidlemi se vrací. Temný, odpudivý slasher béčkaře Josepha Zita (Pátek třináctého 4, Rudý škorpión). (choze)

(více)

Recenze (90)

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Natočený stejně jako pozdější Pátek 13.ého část IV. Joseph pracuje s minimem světla,zabijení není chvilkové,dobře natočené. Jediné co mě zklamalo,že se vraždí v první půlce filmu,nepočítám ke konci,kdy vrah někoho zastřelí. Savini předvedl jen průměr ze své práce,ono někoho podřezat nebo propíchnout je vlastně docela jednoduché. Ale,když to chtěl režisér. Hudební motiv je dobrý,druhá půlka filmu je jen o tom,že šerif hledá vraha a má při sobě pořád tu holku co jí vrah napadl. Nápad s vojákem zabijákem je dobrý,ale stejně jako ve 4 Pátku 13.ého je vrahovi šance se nějak ukázat až v závěr a celou dobu nevíme ani jakou má masku,ono to vlastně ani nevadí,ale pořád se schovává ve tmě. Z mého amatérského profilu(vy někteří odbornící se nemyslete,že jste profesionálové,protože se vám to líbilo jinak) se jedná jen o skvělý ponurný horor. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem dodatečně shlídl tenhle provařenej slasher, o kterým jsem četl už jako malý dítě v katalozích že přichází do půjčoven. V té době ale mne, na rozdíl od spousty jiných tahle záležitost minula, tak můžeme zhodnotit až teď. Jedná se o povedený slasher emerické produkce, s dobrým pošukem ve vojenským mundůru (chemická jednotka?), dobře vygradovaný, napínavý a s hutnými gore scénami. Tady velký palec nahoru, krev stříká, oběti ječí, vidle probodávají nahé tělo, nůž projíždí hlavou i krkem, maestro Savini odvedl jako obvykle slušný kus práce, takže pro všechny začínající amatérské filmaře a tvůrce gore efektů - nejlepší je učit se od mistrů řemesla, takže zde. Jinak vše šlape jak má, já jsem spokojen, dobře odvedená práce, pětka to není, takových filmů je hodně, ale slušná čtverka jo. Akorát škoda, když vynechám úvodní mordýřskou ántré sekvenci z roku 1945, tak potom největší kočka z celýho filmu to chudák odnese hned jako první, to mě mrzelo, mohla si zahrát víc. 7/10 ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Prowler vznikal v době, která slasherům přála nejvíce (ne, děti, nejsou to devadesátá léta) a pod vedením člověka, který je uměl točit, což ostatně dokázal i svým zářezem do série Pátek 13. Největší devizou jsou jednoznačeně jednotlivá zabití, vždy nádherně vyvedená, realistická a působící dostatečně odporně, aby se ani otrlý divák (nic společného se srazem preudointelektuálů) neušklíbal. Vrcholemm pro mě je vidličkovaná ve sprše a jedno moc luxusní podříznutí. Trochu zamrzí rozkolísanost tempa, kdy především prohledávání obrovského baráku nudí znatelně, ale naštěstí se voják včas vrátí, aby do situace vnesl pořádek. Vzniknout tenhle film o dva roky dříve, tak má dnes deset pokračování a alespoň jeden remake. Naštěstí byl první Pátek 13 a tak to odskákal on. Prowler zůstal jediný a jedinečný. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Podstatou slušného slasheru jsou dobře provedené a nejlépe i rozmanité vraždy a Prowler je v tomto ohledu naprosto dokonalý. Vidle a dlouhý nůž coby vražedné nástroje slibují pro krvelačného diváka spoustu zábavy a té se mu i dostane. Základ je naplněn beze zbytku. Herecké obsazení mi ale vůbec nesedlo. Hlavními kladnými hrdiny jsou na první pohled slabošský zástupce šerifa a jeho přítelkyně se sex-apealem věčné panny, celou dobu jsem si přál jejich bolestivou smrt, která ne a ne přijít. Tato dvojice se navíc velmi záhy dostane do centra veškerého dění a máte je před očima téměř celou stopáž. Ostatní postavy jakoby ani nebyly, nepočítám-li jejich krátké krvavé výstupy se zakukleným "vidlákem". Mezidobí mezi jednotlivými mordy jsou někdy opravdu dlouhá a herecké kreace onoho dobytčího dua byly doslova utrpením, a to se opravdu nepočítám mezi náročné diváky. Abych to ale nějak shrnul, patřím mezi fanoušky sekerového žánru a Prowler mne nezklamal a nebýt v hlavní roli skot, mohl bych mluvit i o nadšení. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Zito výborne pracuje s atmosférou a hudbou, že by mu aj veľký Hitch mohol závidieť. Síce ja som mu ako skúsený hororový divák na jeho falošné ľakačky neskočil, ale takúto mrazivú atmosféru som zažil len v pár hororoch. Na rozdiel od Alfreda ale nenecháva vraždy na divákovej predstavivosti, ale ukáže ich vo všetkej ich kráse nádherne zblízka. A žiadne švihnutie nožom popod hrdlo alebo pichnutie vidlí pod pazuchu, ale čistý záber, ako nástroj vniká do živého mäsa, úplná delikatesa pre hororového fandu. Divím sa, že tento frajer v maskáčoch sa nestal rovnakou legendou ako Freddy či Michael Myers a že z tohto nevznikla ďalšia nekonečná séria. Každopádne tento podarený slasher radím na úroveň jedničiek Halloweenu a Nočnej mory z Elm Street. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Film bol zakázaný v Nórsku, Nemecku a na Islande. (Paldiny)

Reklama

Reklama