Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

johny89 

všechny recenze uživatele

Vidět tohle je povinnost. 5 hvězdiček a už od poloviny filmu jsem nechtěl dávat nic jiného. Na to v kolika liniích se děj odehrává je divák stále neuvěřitelně v obraze a ví co se děje. Je zde vidět operace v Normandii ze všech stran – od britského velení, po vojáky na pláži, paragány, francouzský odboj, normální lidi, bránící Němce i německé velení. Je zde velmi dobře vylíčena německá rozpolcenost ohledně toho, kdy a kdy dojde k vylodění. Herci jsou vybraní podle národností, takže je zde kromě angličtiny (jak anglické i americké) slyšet také francouzština nebo němčina. Hrají zde snad všechny ikony tehdejší doby – John Wayne, Sean Connery, Richard Burton, Henry Fonda. Za Němce bych chtěl ozblášť pochválit herce, který hrál jednoho z letců. Byť byl jen v několika záběrech, neuvěřitelně mě rozesmál svojí pořádně nasranou němčinou. Z filmu jsem se také dozvěděl mnoho zajímavých věcí, o kterých jsem neměl tušení, například to, že Američani vyhazovali z letadel loutky Ruperty aby zmátli nepřátele. Pobavila mě také hláška "Prohrajeme válku, protože si vůdce vzal prášky na spaní a nesmíme ho vzbudit". Prostě, ať to beru zleva i zprava, tenhle film je vážně jeden z nejlepších o Normandii a o válce obecně. Dokonce ani neukazuje jednu stranu jako bandu magorů a druhou jako ty správné vojáky. Na rozdíl od nových filmů a Zachraňte vojína Ryana (což je také mimochodem skvělý film) se tento nevyžívá tolik v detailním zobrazení palby, krve a utrpení na pláži, což je podle mě ku prospěchu. Jediné, co mi přišlo na filmu zvláštně zpracované byly záběry, kde bylo očivině nějakým způsobem domontované pozadí a jsou zde podivné stíny okolo postav. Ale pak se člověk podívá na to, že film byl natočen v roce 1962 a všechno promine. Vůbec nechápu jak něco takového mohlo být natočeno už před 53 lety. To přece znamená žádné počítačové efekty, všechno muselo být reálné a všechny postavy ve filmu také. Opravdu velký obdiv... ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Tento starší kousek se ve třech hodinách zabývá většinou dění kolem invaze v den D – osobnostmi, instruktážemi, propojením s odbojem, akcemi kluzáků na mostech, pargány, vyloděním na plážích, diverzními akcemi a samozřejmě pohledy do německého tábora. Výborná technika, masovost, přesnost a podobnost osobností. Ostatní ale dnes působí obzvlášť komicky. Ať už to jsou dialogy, bojové scény (scéna s Ruperty) a němečtí vojáci vypadají, že neumí do pěti napočítat a ženská jednoho prakticky zvládne holýma rukama. Úplně nejvíc mě dojalo vzájemné míjení těch dvou znepřátelených jednotek kolem zídky. Některé věci si prostě mohli odpustit. John Wayne, Henry Fonda, Paul Anka, Sean Connery? Nezájem. Kvůli první půlce filmu bych to přirovnal k sovětským propagandistickým flákům jako Sokolovo. Tady to aspoň není politické. Ale druhá půlka je o hodně lepší, jako bych sledoval úplně jiný film. Jsem v rozpacích. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm, který je celou duší tvořen pro Američany. Velkolepé scény (omaha) s obrovským počtem komparzistů (resp.vojáků), snaha o rozmáchlé uchopení stěžejní operace 2WW, (poprvé) konečně němečtí vojáci mluví německy, hromada známých tváří a "významných" postav a v neposlední řadě Americké nadnesení skutečností. Přesto, je to opravdu působivá a funkční (!) podívaná, která právě svými rozměry a ignorováním omezení dokáže diváka naprosto pohltit. Výrazným plusem je dnes nepřítomnost počítačových triků, které neubírají ne reálnosti, ani na fyzické hmatatelnosti všeho na plátně. Postaru odvedená práce, která se po první hodině povídání a přibližování událostí divákovi mění na válečné peklo velkých rozměrů za doprovodu Jarreho hudby. Proč tedy ne plné hodnocení? Protože film celou dobu válku prostě jen sleduje (nevtáhne diváka mezi vojáky, ale jen ho nechá sledovat), vojáci mi byli ukradení a neviděl jsem to v kině... PS: proč si náckové popisů vnitřek bunkru anglickými nápisy? ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

To, co se nátáčelo v šedesátých letech za válečné filmy, z toho jsem po každém shlédnutí v údivu. V '57 to byl Most přes řeku Kwai, v '61 to byly prozměnu Děla z Navarone a v '62 byl dokončen Nejdelší den, což každý člověk ví, co znamenalo datum, 6.června 1944 - vylodění v Normandii. Nejdelší den patří určitě k velmi dobrým válečným snímkům, přeci jen parádní bitvy a "rozdělení" filmu na více pasáží (nevyloďovali se jen američané a nebojovali sami se sebou) a tak film vydíme z více úhlů pohledu - německé, americké, britské. Každá z účastněných stran v ten den absolvovala úkoly, které vstoupily do historie a zde to máme vše na jedné hromadě, když už mluvím o hromadě, musím konstatovat, že v některých částech je to velmi chaotické a těžko orientující se. Ale přesto jsem se bavil a poučně sledoval. 90% (mé vysoké hodnocení je zvláště za dobu, ve které tento film vznikl). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nejdelší film o nejdelším dnu uteče jako voda. Scénář našel totiž dokonalý balanc mezi spojeneckou a německou perspektivou, mezi civilními dialogy a seznamováním s vojenskými strategiemi, mezi epickými scénami s desítkami komparzistů a vyplňujícími pasážemi v interiérech. Záplava slavných tváří tentokráte není od věci, protože divák se díky nim lépe orientuje, kterou dopředu plánovanou dějovou linii vlastně sleduje. K absolutní dokonalosti schází paradoxně trochu vyhrocenější osobní příběhy a potlačování osudovosti na úkor ironického pomrkávání k historii, která již byla napsána (kolikrát jen zaznělo "Byli by blázni, kdyby podnikli invazi v tomhle počasí / na tomhle místě?"). Z pozice vytyčených vyprávěcích měřítek a komunikativnosti vůči divákovi však dílo v podstatě bezchybné... 85% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (49)

  • Richard Todd, který hraje majora Johna Howarda, velitele jednotky parašutistů v operaci Pegasus Bridge, sehrál roli ve skutečné operaci ve Dni D. Todd byl požádán, aby zahrál sám sebe, ale odmítl to s tím, že tato role je pro něj moc malá, raději požádal, zda by místo toho nemohl hrát majora Johna Howarda. Krátce poté, co Britové obsadili most Orne ve filmu, jeden z vojáků řekl Toddovi, že všichni musí sedět těsně u sebe a čekat na 7. paradesantní prapor, který jim přijde na pomoc. Voják řekl, že to nemá cenu, že ze 7. oddílu chodí vždycky pozdě. Toto byl osobní vojákův vtip, protože Todd za války sloužil u 7. oddílu a pomáhal osvobodit most. Během scény Todda jako Howarda, který čeká na pláži, je herec vedle něj v baretu ten, který hraje právě Todda. (SeanBean)
  • Přibližně v čase 27:13 přebírá německý důstojník telefon s tím, že mu volá plukovník Josef "Pips" Priller (Heinz Reincke) a prohodí, že sestřelil 123 letadel. To se však nezakládá na pravdě, Josef Priller za celou válku sestřelil "pouze" 101 letadel. (bejkovec)
  • Spojenci po náletoch očakávali, že prejsť cez pláže bude ako prechádzka, lenže sa stretli s obrovským odporom nacistov. Generál Erwin Rommel tušil, že vylodenie prebehne tu a celý rok budoval sieť bunkrov po celom pobreží s delami, ktoré mali dostrel aj 5 kilometrov. (vander19)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama