Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Úžasný, jedinečný, nezapomenutelný Den D musel vypadat přibližně takhle, ale já si přesto dokáži najít drobnou výhradu - chvílemi jsem se totiž ztrácel. Jedinou jistotou totiž byli Němci, ale vždy mi chvíli trvalo zorientovat se, zda v němých mnohaminutových pasážích právě bojují s Američany, Brity, Francouzi, Kanaďany či lukostřelci z Grand Fenwicku. Možná bych si mohl ještě rýpnout, že velké hvězdy filmového plátna si zahrály jen pár štěků, ale tady šlo evidentně o týmovou práci a ta funguje skvěle. Takže prosím bubeníky, aby udali rytmus, aby se dudák postavil do čela útoku, generálové zaujali posty v předních liniích a pokud válečnou vřavou opět napochodují ty neprůstřelné jeptišky, tak bude vše v pořádku. Na něěě! ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Vidět tohle je povinnost. 5 hvězdiček a už od poloviny filmu jsem nechtěl dávat nic jiného. Na to v kolika liniích se děj odehrává je divák stále neuvěřitelně v obraze a ví co se děje. Je zde vidět operace v Normandii ze všech stran – od britského velení, po vojáky na pláži, paragány, francouzský odboj, normální lidi, bránící Němce i německé velení. Je zde velmi dobře vylíčena německá rozpolcenost ohledně toho, kdy a kdy dojde k vylodění. Herci jsou vybraní podle národností, takže je zde kromě angličtiny (jak anglické i americké) slyšet také francouzština nebo němčina. Hrají zde snad všechny ikony tehdejší doby – John Wayne, Sean Connery, Richard Burton, Henry Fonda. Za Němce bych chtěl ozblášť pochválit herce, který hrál jednoho z letců. Byť byl jen v několika záběrech, neuvěřitelně mě rozesmál svojí pořádně nasranou němčinou. Z filmu jsem se také dozvěděl mnoho zajímavých věcí, o kterých jsem neměl tušení, například to, že Američani vyhazovali z letadel loutky Ruperty aby zmátli nepřátele. Pobavila mě také hláška "Prohrajeme válku, protože si vůdce vzal prášky na spaní a nesmíme ho vzbudit". Prostě, ať to beru zleva i zprava, tenhle film je vážně jeden z nejlepších o Normandii a o válce obecně. Dokonce ani neukazuje jednu stranu jako bandu magorů a druhou jako ty správné vojáky. Na rozdíl od nových filmů a Zachraňte vojína Ryana (což je také mimochodem skvělý film) se tento nevyžívá tolik v detailním zobrazení palby, krve a utrpení na pláži, což je podle mě ku prospěchu. Jediné, co mi přišlo na filmu zvláštně zpracované byly záběry, kde bylo očivině nějakým způsobem domontované pozadí a jsou zde podivné stíny okolo postav. Ale pak se člověk podívá na to, že film byl natočen v roce 1962 a všechno promine. Vůbec nechápu jak něco takového mohlo být natočeno už před 53 lety. To přece znamená žádné počítačové efekty, všechno muselo být reálné a všechny postavy ve filmu také. Opravdu velký obdiv... ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Presne ten typ vojnového veľkofilmu, aký nepotrebujem. Remeselne dobre zvládnutá, pre diváka čo najpríťažlivejšia a najnenáročnejšia kapitola z dejín, stránka za stránkou, komplikovanejšie či menej jasné pasáže vypustené, širší kontext rozhodnutí prehliadaný. Nič extra proti, ale inak zaslúžene zastaralá záležitosť. [50%] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách filmařská fantazie. Tímhle filmem se postavil pomníček všem těm, kteří jatka v Normandii nepřežili. Moc krásně se dívá na hereckou elitu, která si zahrála v tomto válečným eposu. Nejvíce si však cením faktu, že ač výsledek invaze v Normandii znám, stejně jsem držel palce spojencům, aby jim všechno klaplo. Povedené rekonstrukci Dne - D přidává užasná práce kameramana. Událost druhé světové války na kterou se nezapomíná ve filmu, který jí nejlépe připomíná. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Chápu, že v době vzniku to musela být svým rozmáchlým pojetím pecka. Dneska už to ale zdaleka neohromí. Snad jen plejádou hvězd v nejrůznějších roličkách... A je trochu těžký usledovat jejich "vývoj" v těch několika málo scénách, kdy se objevují. Ale to byl jistě záměr, kterému není co vytknout. Průměrné hodnocení zvedám jen díky režisérskému pojetí scény zteče casina. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (49)

  • Pred vystúpením na pláže, spojenci intenzívne bombardovali Nemcov v bunkroch, lenže mali zlé výpočty a nemecké artilérie zostali takmer nepoškodené. Práve to bolo príčinou masakru na pláži Omaha. (vander19)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama