Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

mm13 

všechny recenze uživatele

Presne ten typ vojnového veľkofilmu, aký nepotrebujem. Remeselne dobre zvládnutá, pre diváka čo najpríťažlivejšia a najnenáročnejšia kapitola z dejín, stránka za stránkou, komplikovanejšie či menej jasné pasáže vypustené, širší kontext rozhodnutí prehliadaný. Nič extra proti, ale inak zaslúžene zastaralá záležitosť. [50%] ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Komplexní pohled na Den D se vším všudy. Zakomponované jsou všechny stěžejní body této významné válečené události, což považuju za velký klad. Pořeší také spousta (tehdy ještě málo) známých tváří. Malým mínusem budiž tradiční dělání hňupů z Němců, ale v tomto případě to není tak markantní. Poctivý velkofilm. 85% je akurátních. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film vznikl počátkem 60. let a představuje v tom dobrém i zlém zrcadlo válečného žánru v americké kinematografii 50. let a vlastně i tvoří pro danou dekádu jeho pomyslný vrchol. Je maximálně ambiciózní, má velký rozpočet a dokáže vytvořit velkolepou podívanou plnou válečné techniky tisíců komparzistů i velkých filmových hvězd své éry. Rozumím vysokým, ba nejvyšším, hodnocením mnoha uživatelů, pro mě ale nikdy nepředstavoval citovou záležitost. Vadilo mi na něm a stále vadí používání humorných momentů, které mají spojeneckým vojákům a důstojníkům získat dodatečné sympatie a bavit publikum. Dobře to vystihl ve svém komentáři uživatel wosho. Je paradoxní, že z filmového hlediska vychází lépe německá strana, protože je zobrazená střízlivěji, bez humorného nadhledu. Ve filmu, který se na jednu stranu snaží o realistické zobrazení grandiozní bitvy, se objevují na straně spojenců dnes bychom řekli "cool" scény, které narušují strukturu filmu a pokouší se o jiný žánr. Ve vypjaté situaci vám tam napochoduje sbor jeptišek a v tu ránu jakobych dostal cepínem ránu mezi oči, v dramatické chvíli vylodění se kamera baví buldokem, který věrně stojí po boku svého důstojníka a nezúčastněně sleduje bitevní vřavu kolem sebe. Můžete se pobavit nešikovností a nepraktičností polního kněze atd. atd. Neupírám snímku několik opravdu vymazlených válečných scén, jako je střetnutí o ouisterhamské kasino nebo souboje o pobřežní pevnůstky či parašutistu uvízlého na kostelní věži, ale film jako celek u mě ani zdaleka na nejvyšší mety nedosáhne. Celkový dojem: 65 %. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poctivý a obsáhlý portrét osudové (x) invaze; už od rozhodování za (ne)přízně počasí, klamy a sabotáž, až po samotné výsadky, vylodění, dobývání měst a pláží, včetně impozantních válečných scenérií, řádky hereckých hvězd a věrně více jazyků. Jasně, dobově "američanský" a zaujatý proti náckům - záporáčtí hlupové (logicky). Perfekt dnes k 75. výročí. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Paráda vidět takovýto snímek. Film, se kterým si spousta lidí muselo opravdu vyhrát. Všechno co vidíte je opravdu skutečné a ne jen nějaká počítačová animace. A i když je tam několik málo více či méně absurdních scén a sem tam je vidět, že se jedná pouze o triky a né o skutečnost, tak to vidím jako nejrealističtější válečný film co jsem zatím viděl. Možná mi tam trošku chybělo napětí a nějaký hlavní hrdina, ale ty efekty a příběh... Nelze hodnotit jinak. Ten film si to opravdu zaslouží. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (49)

  • S rozpočtem 10 milionů amerických dolarů byl film do doby uvedení Schindlerova seznamu (1993) nejdražším černobílým filmem. (HellFire)
  • Průměrná délka záběru – 8 sekund. (HellFire)
  • Generál James Gavin, velitel 82. Vzdušné výsadkové divize, je ztvárněn hercem Robertem Ryanem. Ryanovi bylo v době natáčení filmu 53 let, skutečný generál Gavin byl však mnohem mladší, v době invaze mu nebylo ani 40 let. (liebgott)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama