Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Zákazkové kšeftíky síce vydolujú z peňaženiek nejaký ten peniaz, ale v konečnom dôsledku autorom so singulárnym rukopisom väčšmi len uškodia. Vzorovým príkladom je napríklad Burton a jeho spotrebne zadaptovaná Alenka, ktorá na pozadí podivuhnodného upravenia predlohy obhájila rozkošne napísané postavičky pohybujúce sa v medziach infantility i nápaditosti, ale nebolo možné prehliadnuť to nevyhnutné ucuknutie pred producentskými plánmi zapríčiňujúce úbytok burtonovskej morbidity a šíriace symptómy priestorovej sterility. Giliam sa zas nechal (chcel) od kto-vie-akého chytrolína namočiť do sprčeného sfilmovania "Kliatby bratov Grimmovcov" a dopadlo to obdobne ako u Tima, dovolím si tvrdiť, že ešte horšie. Scénaristická haravara, ktorá absolútne nedrží pohromade, sympatické osôbky (Heady, Bellucci - nadštandard, Stormare, Pryce - vyšší štandard, Damon, Ledger - nižší štandard) v nej splašene pendlujú z bohatého panstva do chudobnej osady, z nej do začarovaného lesa a naspäť, pričom v tomto presúvaní nevidím takmer žiadny náznak sprostredkovania niečoho netypizovaného. Patrný pokus o vytvorenie gilliamovského prostredia so zástupom rozprávkových figúriek/príšer ujde, ale dopláca na nevydarené digi-triky a nedostatočnú porciu tej ujetej uštipačnosti, ktorou sa Terry v minulosti preslávil viac než dosť...a tých pár priemerných gagov hollywoodsky tŕn z päty nevytiahne. Pre mňa doposiaľ najslabší Terry. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Celkom milé a príjemné občerstvenie a osvieženie, popri ktorom som naplno vypol od trochu vážnejšieho obdobia filmov, do ktorého som sa pustil. Rozprávkový les sa podaril na jednotku. S dejom a pointou to bolo priemernejšie, rovnako ako aj s trošku natiahnutou dĺžkou, no komediálna stránka mi sem sadla jedinečne. Škoda, že som Stormarea nepočul v originále. 70%. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dekadentně laděná pohádka-nepohádka, která v temných kulisách tajemného lesa a černohumorného příběhu, dokazuje, že s přibývajícím věkem jako by Terry Gilliam vstupoval do filmařské puberty a jeho jediným cílem bylo provokovat. Nicméně provokuje chytře, odvážně a zábavně zároveň, takže každý, kdo má alespoň kapku citu pro trochu „jiné“ vyprávění si dozajista užije minimálně božského Petera Stormarea a jako bonus mu bude dáno jedno malé bílé koťáko! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam natočil už lepší filmy to bezesporu, ale i tenhle film, kterej by točenej v Praze má svojí kvalitu a i když neni tak dobrej jako jeho předchozí filmy, tak se za něj stydět nemusí. Celej film je v podstatě ponořenej až do konce do šera a temný atomsféry, která je v tomhle filmu vpodstatě stěžejním bodem celýho příběhu. Ze začátku to sice neni špatný a scéna s čarodějnicí byla hodně dobrá, ale jakmile se děj přenese do temnýho lesa, tak to teprve začne mít ty správný grády a výbornou atmosféru, která z toho lesa úplně sálá a chvílema z něj jde docela strach. Heath Ledger s Mattem Damonem hrajou dobře a filmu spolu se Stormarem určujou tempo a Ledger s vousy a s brýlemi si neni moc podobnej, ale občasný trhliny ve scénáři je srážej a ke konci, kdy už to je spíš taková strašidelná pohádka to působí směšně. Ještě by se dalo zmínit o českých hercích, který v tomhle filmu zenchali stopu a to skoro dolova, protže jak Miroslav Táborský tak Tomáš Hanák se tam moc neohřáli, Tomáš hanák na tom byl sice o trochu lépe, ale ty jeho tři slova a pětiminutová scéna, byly spíš pro srandu. Jediný co se mi oprvadu moc neliblo byly některý triky, neřikám že všechny, ale nepříklad ten vlk byl hodně mizerně počítačově vytvořenej a nepomohlo mu ani to, že z něj na konci vylez Tomáš Hanák. Rozhodně nemůžu říct, že bych byl zklamaný, ale ani nemůžu říct že by to bylo nějaký překvapení ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Tato exkurze do pohádek bratří Grimmů je v podání mého oblíbeného Terryho Gilliama poněkud rozporuplná. Samotná látka k tomuto osobitému tvůrci dokonale sedne, avšak nějaké vnější vlivy (nepochybně producentský dohled) zapříčinily, že je Kletba bratří Grimmů pouze slabým odvarem Terryho klasických děl, který až nechutně často zavání rutinou. Z vizuálního hlediska nemohu jinak než chválit (snad až na některé nepovedené digitální triky, se kterými si Terry moc nerozumí), mizanscéna hýří nápady, pohádková atmosféra je v některých momentech okouzlující a soundtrack také není vůbec špatný. Titulní duo v podání Matta Damona a Heatha Ledgera k sobě dokonale sedne, Jonathan Pryce jako padouch ještě nikdy nezklamal, Peter Stormare je doslova boží, Lena Headey krásná, což samozřejmě platí i pro italskou divu Monicu Belluci, a Tomáš Hanák se všemi zmíněnými bez problémů drží krok. Největší problém tkví v samotném scénáři, který připomíná dort pejska a kočičky (uf, otřepaná a už poměrně otravná fráze, ale sem dokonale sedí). Skáče se zde z pohádky na pohádku, aniž by to dávalo větší smysl a výrazněji to rozvíjelo příběh a navíc samotné postavy jsou jen stroze vyprofilované, díky čemuž ani nemohl být plně využit potenciál více než solidního hereckého ansámblu. Velká škoda, námět a zvolený režisér sliboval lepší filmový zážitek. Nakonec z toho vznikla jen poměrně zábavná báchorka v níž není znatelný režisérův rukopis natolik, jak by si mnozí přáli. 60% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Když Jacob (Heath Ledger) "přiletí" se stříbrnou sekyrou do věže, padne tváří na zem a sekyra taky. V tu chvíli se předmět nepřirozeně prohýbá, což dokazuje, že je z gumy. (Fevas)
  • Jacob (Heath Ledger) rozbije zrcadlo ve věži, avšak později, když jsou všichni na konci věže, je zrcadlo opět celé. (Fevas)
  • Tomáš Hanák (lesní muž) původně ve filmu hrát nechtěl a jen velice neochotně na spolupráci kývnul. To ovšem bylo ještě předtím, než se dozvěděl, že režisérem je jeho veliký vzor Terry Gilliam. Poté byl moc rád, že s ním mohl spolupracovat. (Timak)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama