Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jsem asi úchyl, ale neurazil mě, přestože mám za sebou (kdysi) dost seminářů o pohádkách a mytologii, Grimmy jsem pochopitelně četl i v neupravené staré němčině, vyznám se v souvislostech, mám rád starší Gilliamovy kousky a tak. S tímhle režisér asi nemohl ve velké mašinerii nic moc dělat, a přesto se mu povedlo solidně potměšilé dílko.... I když mi přijde, že se mohl trochu krotit, vyhodit Pryce, Stormarea i Headey a vést vše trochu komorněji... -- ale přesně to mu nejspíš produkce zatrhla. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dekadentně laděná pohádka-nepohádka, která v temných kulisách tajemného lesa a černohumorného příběhu, dokazuje, že s přibývajícím věkem jako by Terry Gilliam vstupoval do filmařské puberty a jeho jediným cílem bylo provokovat. Nicméně provokuje chytře, odvážně a zábavně zároveň, takže každý, kdo má alespoň kapku citu pro trochu „jiné“ vyprávění si dozajista užije minimálně božského Petera Stormarea a jako bonus mu bude dáno jedno malé bílé koťáko! ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam natočil už lepší filmy to bezesporu, ale i tenhle film, kterej by točenej v Praze má svojí kvalitu a i když neni tak dobrej jako jeho předchozí filmy, tak se za něj stydět nemusí. Celej film je v podstatě ponořenej až do konce do šera a temný atomsféry, která je v tomhle filmu vpodstatě stěžejním bodem celýho příběhu. Ze začátku to sice neni špatný a scéna s čarodějnicí byla hodně dobrá, ale jakmile se děj přenese do temnýho lesa, tak to teprve začne mít ty správný grády a výbornou atmosféru, která z toho lesa úplně sálá a chvílema z něj jde docela strach. Heath Ledger s Mattem Damonem hrajou dobře a filmu spolu se Stormarem určujou tempo a Ledger s vousy a s brýlemi si neni moc podobnej, ale občasný trhliny ve scénáři je srážej a ke konci, kdy už to je spíš taková strašidelná pohádka to působí směšně. Ještě by se dalo zmínit o českých hercích, který v tomhle filmu zenchali stopu a to skoro dolova, protže jak Miroslav Táborský tak Tomáš Hanák se tam moc neohřáli, Tomáš hanák na tom byl sice o trochu lépe, ale ty jeho tři slova a pětiminutová scéna, byly spíš pro srandu. Jediný co se mi oprvadu moc neliblo byly některý triky, neřikám že všechny, ale nepříklad ten vlk byl hodně mizerně počítačově vytvořenej a nepomohlo mu ani to, že z něj na konci vylez Tomáš Hanák. Rozhodně nemůžu říct, že bych byl zklamaný, ale ani nemůžu říct že by to bylo nějaký překvapení ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Monolog má ve svém komentáři nespornou pravdu. Kletba bratří Grimmů není špatný film, krom toho, že je zatracovaný až hanba. A že to je kvůli režisérovi, o tom nejsou pražádné spory. Terry Gilliam je režisér, který k absurdnosti nemá daleko. Jeho filmy jsou většinou na vysoké úrovni jak zvratů, tak humoru. Když ale sledujete bratry, kteří s realitou mají pramálo společného, víte, že je něco špatně. Celý svět ve kterém se příběh odehrává, je jeden velký nic neříkající guláš. Ačkoliv je ztvárněn pěkně a zajímavě. Nedokáže divákovi vnutit jeho možnou i nemožnou realitu. Je prostě svůj. U filmu jsem se častokrát s radostí zasmál. Pár narážek, hlášek a názorů jistě potěší. Stejně jako fakt, že se film točil u nás v republice a objeví se v něm řada českých herců. Škoda jen, že většina filmů co se u nás točí stejnak nijak extra neuspěje a tento není vyjímkou. --- Kde být má muž? - Zabil je les. - Pche, venkovská husa. - A vás teď zničí taky. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Bratři Jake a Will Grimmové jsou podvodní vymítači duchů a strašidel, kteří roku 1811 putují Německem a s pomocí několika triků a dvou komediantů, vydělávají na důvěřivosti vesničanů. Jednoho dne narazí na zakletý les, v němž zmizelo už devět dívek, a brzy pochopí, že tentokrát nejde o triky konkurenční bandy podvodníků, ale o skutečná kouzla. S pomocí místní dívky Angeliky zjistí, že les ovládá zakletá zlá královna, která chce získat zpět krásu pomocí krve dvanácti nevinných dívek. A protože Angelika má být jednou z nich, pustí se bratři se zlou královnou do boje. Mix temného hororu a pohádky v režii Terryho Gilliama není dokonalý, ale já s ním neměl větší problémy. Dobrodružství je nabité triky a působivými obrazy, kterým nechybí kouzlo a cit. Matt Damon a zesnulý Heath Ledger jsou ve svých rolích vynikající a nepřehlédnutelnou je i Monica Bellucci v roli královny, ale i výskyt českých herců, jako je Tomáš Hanák nebo Miroslav Táborský, není nezanedbatelný. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Tomáš Hanák (otec Angeliky) svou účast komentoval: "Američané potřebovali výrazné oči. A ty já mám. Hned dvě, navíc kousek od sebe, čímž se ušetří za dopravu, protože se moc nenajezdí. Na casting jsem moc nechtěl, byl slunný den. Ale jako vždy jsem změkl a nakonec pár neotřelých kukučů do kamery udělal. Z castingu Jessicy Horváthové mi zavolali, že to vypadá nadějně, že to má být nějaká pohádka a že to točí nějaký... snad... Gilliam či tak nějak. Bum! A zem se zachvěla. Terryho film Brazil je pro mě jeden z absolutních vrcholů, vzorů a met jakbysmet. Takže mě příliš nezajímal ani scénář ani to, zda budu mít dvaceti nebo jen třicetimetrový karavan. A už první setkání s Terrym bylo tak zábavné, že jsem se hlavně těšil... ale zároveň se i bál abych mu film nezpackal." (NIRO)
  • V zakletém lese je každý strom listnatý. Ale když Jacob (Heath Ledger) vyleze na věž ve stejném lese a rozhlédne se, všechny stromy jsou jehličnany! (DivX)
  • Tomáš Hanák (lesní muž) původně ve filmu hrát nechtěl a jen velice neochotně na spolupráci kývnul. To ovšem bylo ještě předtím, než se dozvěděl, že režisérem je jeho veliký vzor Terry Gilliam. Poté byl moc rád, že s ním mohl spolupracovat. (Timak)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama