Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Recenze (121)

golfista 

všechny recenze uživatele

Kdysi (myslím, že v roce 1980) jsem se dostal do předváděcího sálu Adrie, kde se dávaly filmy o kterých se uvažovalo s uvedením v socialistických kinech. Už ve své tehdejší podobě na mě film velmi zapůsobil a těšil jsem se, že si ho užiju v kině. Do kin ho soudruzi bohužel nepustili a dodnes nechápu proč. Výborný Michael Douglas jako reportér a standartní Jack Lemmon v roli šéfa elektrárny. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 4 nominace: Herec HR - Jack Lemmon, Herečka HR - Jane Fonda, Výprava, Scénář . . . . . .. . . Zlatá Palma - výběr ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Atomová paranoia. Opravdu si dokážu představit, že by to takhle nějak mohlo být, už jen díky skvělému Jacku Lemonovi, jemuž věří jen hrstka... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný scénář, výborně zrežírováno, velmi dobře zahráno. Douglas, Fondová a Lemmon málokdy herecky selhali a tady to určitě nebylo. Děj má napětí, ale i spád a určitě je to výborný thriller. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Excelentní trio Jane Fonda - Michael Douglas - Jack Lemmon září ve snímku se zajímavým a varovným obsahem, který je na první pohled naivní a pesimistický (hned vidí nejhorší variantu), ale na druhou stranu realistický. Celý film sledujeme moderátorku, která se dostane k zajímavému materiálu o nebezpečnosti atomové elektrárny, která má být v nejbližších dnech opět uvedena do provozu. Peníze jsou všude na prvním místě, ale jako správná reportérka ala Louise Lane bez supermana se snaží přijít všemu na kloub. Pomáhá jí drzý kameraman bez zábran a jeden z pracovníků elektrárny, kteří připouštějí riziko a drží důkazy... Film je i přes svou slušně dlouhou stopáž plyne rychlím tempem, aby v nejzajímavějších momentech ukázal skvěle načasovaný smysl pro napětí pana režiséra Jamese Bridgese. Rozhodně stojí za podívání a snad působí i jako malé varování, aby se podobné věci nestávaly. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jaký názor zastávají v otázce jaderné energie autoři je sice jasné poměrně záhy, ale o lacinou agitku se v žádném případě nejedná. Naopak to s paranoiou a konspirací pracuje se značným citem dle hesla "čím minimalističtěji, tím působivěji". Dokonce to po většinu stopáže působí (opakuji působí a nikoli že to takové i je; z technického hlediska není a ostatně ani nechce být) natolik reálně (a ve výsledku o to znepokojivěji), že kdyby byla v úvodu noticka "dle skutečných událostí", tak by tomu jistě mnozí skočili na špek; a nebylo by se jim ostatně co divit. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

I když je tento film z těch fundovanějších, pokud jde o realitu jaderné elektrárny (čti: "Většina filmů o jaderných elektrárnách jsou mimo naprosto úplně, tenhle je jenom vcelku mimo."), k uvěřitelnosti mu ještě leccos chybí. Bohužel, přednášky profesora Heřmanského z jaderných reaktorů mi zkazily zábavu, stejně jako přesvědčení, že elektrárenské společnosti nedisponují armádou vyzvědačů a nájemných vrahů, kteří jsou vždy okamžitě na (pro ně) správném místě. A to nepopírám, že k mnoha nehodám a haváriím v JE došlo. U filmů se zjevným politickým cílem by měla být přesnost uzákoněna. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Opravdu výborný napínavý thriller. Divák po celou dobu pořádně neví, jak to vlastně je, takže je bravurně donucen pečlivě veškeré dění sledovat. Škoda, že závěr tak nějak divně vyšumí do ztracena. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ve své době se to téměř rovnalo sci-fi, ale po Černobylu je to faktem, nad kterým se nedá jen tak mávnout rukou. A je a bude stále platný i známý fakt, který pronesl Jack, že "Vy reportéři si myslíte, že dobré zprávy jsou jen špatné zprávy". Jacka Lemonna jsem nikdy neměla nějak výrazně ve svém filmovém hledáčku, ale po roli ve filmu Konkurenti jsem na něj podstatně změnila svůj názor, je to pan herec s velkým H. Ale to neznamená, že Jane Fondová jako Kimberly s reportérským vnímavým čuchem nebyla skvělá. Výborný film z minulého století. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám rád podezřívavé filmy, které svým znepokojením snaživě předběhly dobu. Tento thriller, povyšující zisk nad bezpečnost hrátek se štěpením jádra, mne tématicky zaujal, herecky potěšil a napětím uspokojil. Nemám nic proti jaderné energii, v rámci své neinformovanosti naivně věřím v bezpečnost její výroby, ale z okna se raději mrknu na kmitající větrníky. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak na úvod rovnou napíšu, že moje hodnocení je asi poněkud neobjektivní. Je mi proti srsti tento eko-fašistickej blábol hodnotit nějak vysoko. Vypadalo to, že scénář snad napsal nějakej poblázněnej anti-atomovej hipík a na "odborný" spolupráci se podílely Jihočeský matky. Já sice nejsem žádnej exprd přes jadernou energetiku, ale sofistikovanější informace snad dokázaly poskytnout i encyklopedie pro děti typu "Už vím proč". Dávám jednu jedinou hvězdu aspoň za herecký výkony, ale jinak mě tenhle blábol docela nasral. V podstatě to celý vyznívá asi takhle: "Zavřete jadernou elektrárnu. Sice o tom vim úplný hovno, ale mam tady děti." To už řikal jistej pán s knírkem a emo-patkou, že pokud chcete lidi zmanipulovat, musíte jim nakecat, že je to pro dobro jejich dětí... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vyšší hodnocení dát nemůžu jednoduše z toho důvodu, protože pracuju v oboru a vadí mi ptákoviny, které se ve filmu objeví. Ne, že by nemohlo dojít k nějaké nehodě v jaderné elektrárně, konec konců jednu takovou známe i ze Slovenska, ale filmaři se celkově s reáliemi v jaderné elektrárně moc nepárali a celé to působí pro člověka, který ví a zná, nehodnověrně. Film ale dokonale vystihl obavy ve společnosti, které stály za útlumem v oboru v posledních 30 letech. Film stojí za vidění především kvůli herectví Jacka Lemmona a půvabům Jane Fondové. Celkový dojem: 40 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Thriller, který při vstupu do kin dostal neočekávané promo v podobě havárie v jaderné elektrárně Three Mile Island, zaujal dvěma věcmi. Výkonem Lemmona v roli člověka, který pod drtivým tlakem okolností nesleví ze svých hodnot a celkovým vyzněním, tak typickým pro paranoidní sedmdesátky pod kupolí mediálního prostoru. Jedinec tváří v tvář mocným jako zanedbatelná položka. Dejte tam reklamu a jedeme dál.. Nutno poznamenat, že to celé byl incident, kvůli kterému by superministr Havlíček vstával ve 4:25. Normálně vstává ve 4:30.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Boj jedince, který udělá zásadní rozhodnutí, proti systému podle Michaela Douglase, který u projektu stál od začátku. Nikdy mu moc nevoněly machinace okolo zkoušek a výstavby jaderných elektráren. Podle filmových studií „nekomerční“ námět se nějakou chvíli hledal a vůbec nepomáhalo, že Douglas měl za sebou veleúspěšné Kukaččí hnízdo. Dlouholetý zaměstnanec elektrárny Jack Lemmon byl nakonec výtečnou volbou, reportérka Jane Fonda, ač byla podle producentů až příliš kritická k válce ve Vietnamu, také pomohla tomu, že jde nakonec o poměrně přesvědčivý kousek o možných jaderných hrozbách a lehkovážnému zacházení s energií. Na svou dobu vyvolával palčivé otázky a paradoxně pár dní po premiéře došlo v pensylvánské elektrárně k úniku velkého množství radioaktivního plynu, což bylo pro film dokonalou reklamou. A nakonec se na něj stály fronty. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Americký Chernobyl poňatý na americký spôsob. Klasické schéma dodržané. Nikto neverí "stroskotancovi", za všetkým hľadaj peniaze, dôjde aj na krivdu či čistky. No a samozrejme, snáď nikoho neprekvapí, že podaktorým v závere vypadnú slzy. Ale inak výborný film! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevyhýbam sa starším filmom a veľmi často natrafím na niečo, čo naozaj stojí za to vidieť i dnes a popri tom si predstavujem ako výborne musel film na ľudí pôsobiť v čase vzniku. Napätie a hrozba obrovskej katastrofy, ktorá sa vznáša nad atómovou elektrárňou má hlavne v druhej polovici filmu výborné grády. Jack Lemmon síce v úvode pôsobí tak trochu arogantne, ale časom sa z neho vyvinie správny a zásadový chlap, ktorý drží slovo. Právom dostáva jeho postava i postava novinárky (J. Fondová) najviac priestoru. Film s touto témou je stále aktuálny, zvlášť po nedávnej havárii v japonskej Fukušime. Výborný thriller. 80%. ()

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama