Reklama

Reklama

Cesta kolem světa za osmdesát dní

  • Československo Cesta kolem světa za 80 dní (více)
Trailer
Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 1956, 175 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Kamera:

Lionel Lindon

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Cantinflas, David Niven, Finlay Currie, Robert Morley, Ronald Squire, Basil Sydney, Tim McCoy, Noël Coward, John Gielgud, Trevor Howard, Harcourt Williams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1872 se vsadí distingovaný Angličan Phileas Fogg (David Niven) o 20 000 liber s členy svého klubu o to, že během 80 dní vykoná cestu kolem světa. V doprovodu svého sluhy Passepartouta se vydá na cestu, jist si svým vítězstvím. V Indii zachrání život indické princezně, která se k němu připojuje. Stále je však sledován inspektorem Fixem, který jej podezřívá z přepadení banky... Nákladný film, natočen podle románu Julese Verna sklidil mnoho ocenění, mezi nimi i 5 Oskarů. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

bloom 

všechny recenze uživatele

Nejhvězdnější adaptace mého oblíbeného Verneova románu se v některých místech sice trochu vleče, ale zase se věrně drží předlohy a některá camea jsou opravdu pěkná (Fernandel, Frigo...). Philease Fogga pro mě už navždy představuje buď sympatický lev ze španělského animovaného seriálu a nebo spíše právě David Niven. Ani Oldřich Nový nebyl takový gentleman. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $42,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Našťastie to Niven nejak nekazí, dá sa zniesť, skôr tomu chýba ešte o niečo svižnejšia réžia a nejaké spestrujúce vychytávky, takto sa to vlečie bez výkovov v jednej úrovni. /60%/ ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Neskládám pocty, jsa odkojen na animovaném Fogovi a jeho věrném Barnabášovi a Čikovi. Tenhle film je pro mě zklamáním měsíce, nejnudnější natahovanou dřinou, kterou jsem v poslední době viděl. Pouštěl jsem si to hlavně kvůli tomu, jestli se mi podaří postřehnout Sinatrovo cameo (podařilo). Velkolepá výprava je spíš žert. Sledována verze z Primy, ovšem s původním výborným dabingem ČT (Brzobohatý). Pro suda dodávám, že mnou zmíněná verze má 135 minut, ale vlastním i původní nesestříhanou, jež má opravdu 175 minut. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

První hodinu, snad i hodinu a půl, jsem byl silně na rozpacích co to vlastně sleduju za film. Dlouhé záběry na krajinu byly sice velmi krásné, extempore Passpartu dejme tomu, ale za tu celou dobu Fogg prakticky nedostal vůbec prostor a nějaký náznak že by měl někdo někam spěchat, o tom nemohla být vůbec řeč. Tím se z filmu vytratilo to co se mi na něm nejvíc líbí. Naštěstí poslední hodina už opravdu naplnila mé očekávání, i když ne úplně. Prostě mi celý film připadal tak nějak bez života, právě díky tomu že se film spíše soustředil na krajinu a kulturu projížděné země místo věnování se tomu podstatnějšímu, tedy prokreslování charakteru hlavních postav. 70%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úžasné s akou ľahkosťou a nevtieravým humorným prístupom si tento snímok dokázal robiť srandu z jednotlivých kultúr a národov, ktorými Phileas Fogg postupne na svojej ceste prechádzal (vrátane svojej vlastnej krajiny samozrejme). David Niven tu dostál svojej povesti najväčšieho anglického gentlemana svojej doby a Cantinflas mu zase veľmi výdatne sekundoval svojou humornou stránkou. Len škoda, že niektoré zábery a momenty mi prišli zbytočne úmorne dlhé, a to až tak, že po čase začali nudiť. Nudu potom zahnala až ďalšia nová scénka. Napríklad tá scéna býčieho zápasu mi prišla nekonečne dlhá. Oceňujem tiež prídavok niekoľkých ďalších hereckých legiend, z ktorých ma najviac potešilo krátke cameo s P. Lorre. Myslím, že slušný nadpriemer je zaslúžený. 80/100 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl jako jeden z prvních natočen systémem Todd-AO na 70mm filmový formát. [zdroj: FNŘ 2010] (hippyman)
  • Film proslavila účast více než 50 slavných osobností v cameo rolích. (NinadeL)
  • Cesta kolem světa za 80 dní byl posledni film pro Hartcourta Williamse a Roberta Newtona. (sir-dave)

Reklama

Reklama