Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (283)

golfista 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracované jedno klíčové období v historii Anglie. Po dosazení na trůn a na vzdor všem intrikám nastoluje královna Elizabeth v zemi mír a pořádek a začíná tím jedno z nejsvětlejších období v historii země. Výborné výkony Blanchet a Rushe, a podle mého chvílemi trošku rozpačitá režie jinak výborného filmu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak dnes jsem šel krapet proti proudu času, protože ač mám oba ,,díly'' Zlatý věk jsem viděl dříve. Tohle období anglických dějin ale docela dobře znám a tak jsem byl zvědav jak se s tím popral pan Kapur a jelikož Zlatý věk byl super, byl jsem pln očekávání. A nezklamal jsem se. Opět tu mám dokonalý výpravný výlet do renesanční Anglie s mladičkou královnou na trůnu, Marií ve Skotsku se Španělskem a Francií doslova za krkem a rozzuřeným papežem ve Vatikánu.. Cate Blanchett jsem viděl v desítkách rolí, vždycky hrála na jedničku, ale pro mne už zůstane navždy Alžbětou, respektive královna Alběta bude mít její tvář. Do role se dokonale hodila a těžko si tam umím představit někoho jiného... Takhle by měl vypadat historický velkofilm. Opět se hluboce klaním nasazení Shekhara Kapura... Jako tohle točit o Anglii už chce notnou dávku odvahy, znalostí a respektu. On to ale opět dal na jedničku. Dávám za 5 anglických lvů. * * * * * ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To je nářez co? Chudinka Alžběta /proboha proč to jméno překládat, Elizbath zní daleko vznešeněji / jak se tam musel během nastupu do funkce popasovat s takovejma šmejdama. Já nevím o co těm církevním šaškům jde, to je furt ve jménu boha, ve jménu boha a nakonec postel z diamantů. Fakt jsem měl sto chutí do toho filmu vlítnout a těm sračům nakopat tu jejich pokryteckou prdel. Chudák Elizabetička, to by ten náš nestranej blázen Klaus čuměl, jak se těžce vládne bez patolízalskejch novinářů, bez agentury Sofres-Factum a jejich pitomejch průzkumů oblíbenosti. Po dlouhé době panovník, spíše tedy panovnice která mi byla sympatická a že si jí Cate Blanchett dala ,co ? Geoffrey Rush taky nezaostávál, kostýmky též famozní, ale přeci jen mě to přišlo trošičku zdlouhavý. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký monolog Cate Blanchett, který dokáže vtáhnout a má svou atmosféru. Příběh je sice děsivě jednoduchý a skutečně působí jen jako první díl, ale tím výčet záporů končí. I když i to by někomu mohlo k totální nespokojenosti stačit. Já si naopak užil právěe Cate, atmosféru a hudbu, která se k filmu skvěle hodí (i když samostatně bych jí poslouchat nechtěl). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Královna Alžběta katapultovala Cate Blanchett mezi přední hvězdy filmového nebe a film samotný získal slušnou řádku cen i nominací a, jak je vidět z hodnocení, stále si uchovává slušnou popularitu. Z mého pohledu jde o velmi průměrné kostýmní historické drama s obvyklou nabídkou vášní, intrik a krásných žen. Nejde mi ani tak o to, že historická věrnost dostává na zadek, protože to je u tzv. historických filmů spíš pravidlem a profesionální historik nebo zatvrzelý fanoušek historie by se buď na podobné bijáky neměl dívat, nebo se obrnit maximální tolerancí. Jde spíš o to, že skutečná Alžběta a události její cesty na trůn a vlády byly nepoměrně zajímavější, než jak nám to předkládá film. Ten trpí spoustou neduhů typických pro daný žánr, tzn. romantickými motivy ukradenými z červené knihovny, plochými charaktery s černobílou polarizací a naprostým nepochopením dobových souvislostí. Alžběta se dostala na trůn v 25 letech, což vzhledem k tehdejší průměrné době dožití znamenalo ještě mnohem zralejší věk než dnes. Naprosto nebyla nezkušená, naopak v politice se vyznala až moc dobře a mohla se opřít, řečeno dnešní terminologií, o tým profesionálních poradců. Byla ve skutečnosti velice protřelá, skvělá intrikánka, která své protivníky přiváděla ustavičně na práh zoufalství. Byla typicky renesančním člověkem plným rozporů, byla schopná obrovské velkorysosti a stejně tak dokázala být neuvěřitelně malicherná a mstivá. Stylizace do role nezkušené naivky, která čelí intrikám zlotřilého okolí včetně milostného zklamání, a pozdější obětování osobního života ve prospěch blaha říše je směšná. Ve skutečnosti vedla velmi aktivní milostný život a manželství se vzdala především proto, že by to znamenalo oslabení její mocenské pozice. Mimochodem, pokud jde o tolik opěvovaný výkon Cate Blanchett v hlavní roli, na to, jak je talentovaná, jde o pouho pouhý průměr. Je tu až příliš často vidět, že se spoléhá na svou vizáž a přirozené charisma. Ze šesti filmů, které jsem s ní viděl, je to bezkonkurenčně její nejslabší herecká kreace. Scénář mi přijde pouze průměrný a režie nijak výrazně nevybočuje z průměru daného žánru. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (16)

  • Cate Blanchett byla do role Alžběty zvolena poté, co hrála v divadle v Sydney a tím zapůsobila na producenty. (Elisebah)
  • Film Královna Alžběta byl nominován na 7 Oscarů (Masky, Nejlepší film, Výprava, Kamera, Kostýmy, Hudba, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesl pouze jeden - za masky. (Rodriguez)
  • Na natáčení filmu se podílela i češka Petra Novotná. Dělala zde tzv. horse wranglera, což je člověk, který má na starosti koně a jejich výstup ve filmu. (Ganka)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama