Reklama

Reklama

Kidó senši gundam SEED

(seriál)
  • Japonsko 機動戦士ガンダムSEED (více)
Animovaný / Akční / Drama / Psychologický / Sci-Fi / Válečný
Japonsko, (2002–2005), 40 h (Minutáž: 24 min)

Hrají:

Akira Išida, Hóko Kuwašima, Kotono Micuiši, Takehito Kojasu, Tomokazu Seki, Tošihiko Seki, Iššin Čiba, Kazuja Nakai, Takanori Nišikawa, Hidejuki Hori (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(100)

Recenze uživatele vaclaw k tomuto seriálu (2)

Kidó senši gundam SEED (2002) 

Seriál Gundam SEED toho v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Spočátku se může jevit jako bezduchá řezničina, kde příběh sice rychle odsejpá, pár dramatických situací se taky najde, ale jinak se jedná o standardní akční mechárnu kde jde jenom o to, kdy hlavní hrdina nakope záporákům všechny jejich zadky. Odsoudit však na základě podobnýho uvažování celý seriál by ale byla obrovská chyba. Už po nějakých 5 - 10 dílech se začínají postavy zřetejně vykreslovat, jejich myšlenkové pochody prohlubovat a jejich konání dostávat více rovin. Co se poté začne na obrazovce odehrávat už je jenom jeden velký epický příběh s mnoha dějovými zvraty, plný různých pohnůtek ať už kladných nebo záporných a pomalu ale jistě směřujícího do závěrečné a rozhodující bitvy, kde se rozhoduje doslova o osudu lidstva. Ačkoliv se to celé může zdát jako klišé a mnohé ze seriálu tak skutečně působí (některé posatvy, písničky a scény jsou trochu jako z červený knihovny), jako celek je Gundam SEED až neuvěřitelně kompaktní a lidský. Za zmínku krom příběhu navíc stojí postavy, které, ač to tak zpočátku nevypadá, jsou velmi povedené a mají opravdu hloubku a jejich motivace a vztahy jsou jeden z hlavních důvodů, proč GS sledovat a také hudba, která se opravdu povedla. Teď nemyslím opening a ending, které jsou řekl bych spíše průměrné a nijak extra mne nezaujaly (i když endingy jsou poměrně povedené), ale především hudební doprovod během scén, především těch emocionálně vypjatých, dokáže strhnout a skvěle dobarvit atmosféru a třeba takový závěr 40. dílu byl pro mě jeden z nejsilnějších filmových zážitků vůbec. ()

Destiny (2004) (S02) 

Pro tenhle seriál platí skoro to samý, co jsem napsal už u Gundam SEED. Je to jeden velký nekončící ohňostroj (teda končící, 50. dílem). Oproti předchozí sérii už však neutíká tak plynule a příběh neni tak úžasně přímočarej, což je uprostřed neustálých bitev trochu na překážku, navíc přibila nová hlavní postava, která je mi naprosto, ale naprosto nesympatická (hroznej fracek) a navíc mi přišlo, že pro celý seriál naprosto zbytečná, leda aby ostatním hlavním postavám překážela. Proto musím udělit hvězdiček jenom 4. To ale neznamená, že bych si tenhle seriál královsky neužil. Naopak to byla další nekončící padesátidílná jízda která rozhodně stála za to, jenom už je těch chybek na 5* trochu moc. PS: Docela se mi zdálo, že závěr si bere plnými hrstmi inspiraci z hvězdných válek (prostředí, zvraty apod.). ()

Reklama

Reklama