Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věci nejsou černobílé. Někdo to zjistí, až když pořádně narazí. Během šestatřiceti hodin se v Los Angeles protnou osudy několika zcela odlišných lidí. Třebaže jsou všichni odlišní, přece jen je spojuje víc než jen místo jejich bydliště. Všichni se totiž nějak potýkají s rasovými či etnickými předsudky. Dvojice černošských zlodějíčků využívá barvu pleti jako omluvu pro své kriminální jednání. Bílý prokurátor využívá rasovou problematiku pro svou kariéru, zatímco jeho psychicky labilní manželka nachází v okolí samé důkazy pro oprávněnost svých rasových předsudků. Perský obchodník je přesvědčen, že představitelé zákona jej diskriminují kvůli jeho původu. Bělošský policista bez skrupulí zneužívá svých pravomocí k ponížení noblesní černošské ženy před očima jejího manžela. Několik náhod, ve kterých sehraje roli autonehoda, výstřel ostrého nebo naopak slepého náboje, však každého z hrdinů postaví tváří v tvář pravdě o jeho vlastních slabostech a temných stránkách… (Česká televize)

(více)

Diskuze

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

running: černoši filozofující o rasistické společnosti, kteří se "vybarví" jako kriminálníci mi připadali jako hodně nepovedený vtípek, ačkoliv to nejspíš bylo myšleno vážně

running

running (hodnocení, recenze)

...a ještě dodám:

když se člověk podívá na wikipedii, zjistí, jak reagovala na film kritika. Úplně špatně: Only 42 percent of LAPD's sworn employees are white. Urban blacks know they are twice as likely to be victims of violence as whites.

film chtěl ukázat, že rozdíly mezi černochy a bělochy jsou, ale umělými pravidly se vše jenom zhoršuje. Říct, že jenom 42 procent LAPD jsou běloši je špatně, protože procenta jsou špatně a umělé dosazování černých je špatně.

No nic, řekněme si ó, ta amerika je ale rasistická a jděme nadávat na cikány.

running

running (hodnocení, recenze)

můžete namítnout, že crash je film plný klišé, ale ony klišé jsou pospojovány do příběhu se skvělým příběhem, s naprosto dokonalou hudbou a hereckými výkony. nejvíc mě dostaly momenty, jako jsou černoši diskutující o rasismu, co následně ukradnou auto, momenty jako rasista, který je (jak se ukáže) prostě jenom prasák - a další člověk, který je na tom úplně opačně. ano, je nemožné aby se toho několika málo postavám stalo během 24 hodin tolik, všechny postavy aby byly propleteny dohromady a všechny jejich příhody se točily kolem rasových problémů, ale jako jednotlivé episody jsou uvěřitelné a to dává uvěřit filmu jako celku. jeden z mála filmů, u kterého mi vyhrkly slzy. nemůžu dát jinak než 5*.

ttchor

ttchor (hodnocení, recenze)

takze podobne ako minulorocny vitaz oskara za film (MDB), aj toto dielko (rovnaky scenarista) ma vobec neosovilo, ale ani nesklamalo, lebo som nic neocakaval...preco je tento film tak vysoko hodnoteny mi je velkou zahadou... hlavny problem preco sa mi film nepacil, je ten, ze ma vobec nedostal, nevyrazne herecke vykony, slaby scenar, zbytocne pateticke, predvidave, monotonne, skratke ako celok to vobec nefungovalo a tym padom to bolo teda slabe a konecne "lucenie sa s postavami" v podobe padajuceho snehu(na L.A. vynimka) a prestrihov na postavy mi prislo uz docela moc a par krat som sa docela schuti zasmial...ak niekdo videl altmanove prestrihy, tak vie o com hovorim...neporovnatelne....no a celkom na zaver este jedna perlicka, neviem ako vam ale Matt Dillon je teda fakt uplne genialny:))v scene ked ide sam nocou vo svojom aute a dostal pokyn hrat, ze akoze pozera okolo seba a akoze hra je fakt uchvatny:) je to pan herec, bez komentaru:) iba sa potvrdilo stare zname, ze oskar je hodne velka sracka...ale mna to uz ani vobec neprekvapuje

alef

alef (hodnocení, recenze)

scenaristicky prekonstruovane a toporne. proc nedostane oscara altman nebo anderson?

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

seege: Podla mna urcite nie, po pociatocnom soku mi ale Oscar pre Crash vadi menej, nez ked ho dostavaju Gladiatori, Ciste duse, Milionove dievcata a podobne... Prinajmensom je to takto vzrusujucejsie a diskusia v tomto pripade PREDMETNA !!!

Seege

Seege (hodnocení, recenze)

Matty: bohužel já si také myslím :(, kdyby to bylo na mě, tak bych udělil oscara Zkrocené hoře. Přeci jen Crash je sice velmi povdený film, ALE podobný strukturu scénáře už jsme tu několikrát měli, a především nenutí diváka se nad ním nějak hlouběji zamyslet. Zkrátka zkouknete to a konec, už si na něj nevzpomenete. Teda tak je to alespoň u mě...

Seege

Seege (hodnocení, recenze)

tak co na to říkáte, zaloužil si Crash oscara za nej film?

courage

courage (hodnocení, recenze)

nadherny snimok ktory si oscara zasluzil aj napriek tomu ze je to jemny plagiat magnolie od p.t. andersona co sa struktury tyka a zaverecnej kolaze s pesnickou into the deep, rozhodne sa na to lepsie pozera ako na dvoch olizujucich sa kovbojov :)

RAiken

RAiken (hodnocení, recenze)

No výborně, absolutně zasloužený oskar a velice mě potěšilo rozhodnutí filmové komise, která se nakonec rozhodla pro tento film před Zkrocenou horou a trefila se do mínění obyčejných diváků (o čemž svědčí i hodnocení na CSFD).

sv.Putny

sv.Putny (hodnocení, recenze)

Bezpochyby nejlepší drama co sem kdy viděl! Nemám co bych vytknul. Paul Haggis jen potvrdil, že i v dnešní době se dá natočit kvalitní film bez super efektů a několikamilionových rozpočtů, film který Vás donutí přemýšlet, film který ve Vás probudí opravdu silné emoce, přesně takový je Crash a mě nezbývá nic jiného než tento snímek doporučit.

Baker

Baker (hodnocení, recenze)

jeden z nejlepších filmů, které jsem kdy viděl... dvě scény mi zůstanou v paměti nadosmrti... jen se bojím, že to byla spíš náhoda a další film se mu už nepodaří natočit TAK dobře.... ale určitě na něj zajdu....:-)

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Hal Moore: Jennifer Esposito jw vynikajicí v Krvavém létě v New Yorku od Spika Lee

lucynka

lucynka (hodnocení, recenze)

Naozaj emotívny film, bez zbytočného násilia, ktorým sa téma rasizmu zvykne zväčša vykreslovať. Odporúčam.

Geeorgee

Geeorgee (hodnocení, recenze)

Seděl jsem doma a venku bylo nevlídno....tak jsem si pustil tenhle film a musím přiznat,že mě to docela hodně vzalo... malo je takových filmu(jako evropan jsem to asi uplně nepochopil) ale vyníkající, režie,kamera a citlivě vybraní herci ...*****

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

Film je opravdu super, jen Bullock byla trochu toporná, možná to ale k její roli patřilo :)...

Mr. Lobo

Mr. Lobo (hodnocení, recenze)

film je naprosto úžasným filmovým zážitkem a jediné, co byh na něm vyměnil je právě Sandra Bullock!

Venda

Venda (hodnocení, recenze)

Souhlsím. Nejlepší film roku. Na tři scény z filmu snad nikdy nezapomenu. Skvělé herecké výkony. Zejména se mi líbila záporná role Sandry Bullock, která ukázala všem, kteří ji nevěřili, že je opravdu skvělá herečka.

Gixian

Gixian (hodnocení, recenze)

Prostě nej film roku. Co dodat... Když jsem se díval poprvé, měl sem na konci pěkně svěšenou čelist, a slzy na krajíčku, protože tenhle film prostě osloví, dostane vás. A co je nejlepší, když jsem ho viděl podruhé a potřetí, kouzlo se nevytratilo, naopak, když už sem nesledoval tolik děj ale jen obrazy, barvy, pocity, bylo to ještě silnější. Jasná pětka.

Související novinky

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama