Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 359)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když jsem Hru o přežití viděla poprvé, byla jsem naprosto šokována. Stala se jedním z mých nejoblíbenějších filmů. Zajímavý a originální námět, který tu do této doby ještě nebyl, mistrovský scénář, úchvatná kamera, mrazivá atmosféra, jedinečná hudba Charlieho Clousera, přiměřené množství brutality a sadismu a naprosto masakrózní konec s šokující pointou. Herecky excelují Leigh Whannell a Cary Elwes v rolích Adama a Dr. Gordona. SAW také stvořil další hororovou ikonu. Jigsaw. Záhadný, zvrácený a svým způsobem také šíleně geniální člověk, který svou postavou vnesl na plátna nový fenomén. Ale bohužel komerční úspěch tohoto snímku vzal za své a filmaři se rozhodli, že následující pokračování by jim slušně mohla vydělat, a tak se pustili do postupné, bezduché demolice jednoho z nejoriginálnějších thrillerů poslední doby. "Most people are so ungrateful to be alive, but not you, not any more.", "I'm sick from the disease eating away at me inside. I'm sick of people who don't appreciate their blessings..." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Konečne film, po ktorom aj ja môžem povedať, že mi v noci nedal spať. Keď sa v nejakom horrore občas objaví nejaká krvavejšia scéna, dá sa to predýchať, ale na tento chladný, drsný a perfektne vykonštruovaný filmík sa nedoťahuje nič. Žiadny iný totiž nenabudil taký zimomriavkový pocit ako tento. Dokonalé hranie sa s vyvrcholením filmu, mrazivá atmosféra, z obrazovky bolo priam cítiť chlad miestnosti. Finálna fáza je na nevydržanie, a čo najviac prispieva k tak vysokým hodnoteniam je, že aj herci boli neuveriteľne uveriteľní. 100%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený mierne hororovo ladený kriminálny thriller, ktorý je prvým dielom tejto kultovej série. Má dosť dobrý príbeh o dvojici mužov, ktorí sa prebudia v tajomnej umyvárni, nepamätajú sa, ako sa tam dostali, ale nemôžu preč, lebo sú pripútaní reťazou a navyše medzi nimi leží mŕtvola muža. A tak postupne zisťujú, že sa stali korisťou známeho sériového vraha a tomu je práve na stope aj dvojica detektívov. Spracovanie je celkom slušné, celé to pôsobí pomerne originálne a dej sa nedá výraznejšie predvídať, čo rozhodne zaujme, plusom je aj, že divák vie prakticky len presne to, čo aj hlavné postavy, takže sa dá do toho viac vžiť. Dostatok priestoru majú obe dejové línie, táto hororovejšia, ale aj kriminálna, pričom obe sú dostatočne kvalitné a navzájom si neprekážajú, v priebehu poteší dostatok zaujímavých situácií a zvratov, takže sa je stále na čo pozerať a k tomu ten výborný úderný záver. Celá mytológia ohľadom sériového vraha je skvelo podaná a film funguje aj po hororových stránkach, film má zaujímavú atmosféru, celkom funguje aj napätie a čo sa týka samotných krvavých scén, pôsobia pomerne drsne a tých pár pascí je originálnych, len mi vadili tie niektoré zbesilé strihy v priebehu ich používania. Herecké obsadenie je na tom dobre, hlavné postavy sú neznáme, čo je ale v tomto žánri skôr plusom, aspoň sa dá do ich nepríjemnej situácie viac vžiť a potešia postavy detektívov, hlavne Danny Glover a Dina Meyer. Réžia a technická stránka sú výborné, jedine môžem vytknúť tie spomínané občasné zbesilé strihy, ktoré mi nesadli, ale inak som nadmieru spokojný a hlavne pri takomto malom rozpočte je to skvelá práca. Síce Saw nepovažujem až za taký klenot, ako je všeobecne považovaný, ale do žánru priniesol príjemné osvieženie a je to rozhodne zaujímavý film na jedno, dve pozretia. Objektívna kvalita filmu- 80%, film sa páči mne na 75%. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

V poslední době určitě jeden z těch lepších kousků, který mě přišpendlil do křesla, vyloudil mrazení v zádech a pocit napětí vyvolaný jak vizuální, tak audio složkou. Nadaný Wan do snímku vložil veškeré svoje filmové cítění. Jeho úspěšný debut má v sobě určitý náznak dravé ásijské krve, snahu o něco nového, moderní styl, své pařanské manýry zde nezapře......Tak jak přímočaře a zdatně začínala S. Coppola, lze předpokládat, že i zde se máme opět na co těšit......... PS.: Game Over....??.....Wan si nechal dvířka přece jenom otevřená...... ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně bravurně propracovaný thriller s klaustrofobní atmosférou a parádně hutnou závěrečnou sekvencí. Co na tom, že Saw oplývá několika málo nelogičnostmi, v daném žánru se stoprocentně jedná o nadstandart. Atak z východu (v podobě režisérů točících v Hollywoodu a námětů přebíraných z asijské produkce) zkostnatělé americké kinematografii více než sluší. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Má to hlavu a dokonce i patu - vše amputované ve správném poměru, ale v polovině se SAW přeci jen už trošku vleče a začíná působit jakoby za kamerou stáli tvůrci CSI a rozhodli se experimentovat s formou a atmosférou ala Se7en. Pořád se jedná o žánrově silný nadpůrměr, který mě ale nechal naprosto chladným. Wanova past sklapla, ale čí hlava v ní nakonec měla zůstat? ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Atmosférická vyvražďovačka, která mě i některými zvraty překvapila. Fajn nápady, zajímavé provedení. Wan rozhodně umí točit. Potěší spousta známých a kvalitních, ale zapomenutých herců. Brutální ani lekavé to, ale zatím moc není tak se nebojte. ;) ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Skvele na jedno pozretie. Pri dalsich uz vyrazne straca na sile a dava vyniknut nedostatkom ako nie prilis rozmanite prostredie, nekvalitne herecke vykony a proste dialogy. Ale inak naozaj skvela jednohubka, ktora vas pribije do kresla. (8/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Saw je jen velmi dobře a efektně natočená krvárna. Wan rozhodně není špatný režisér. Jeho režie je originální, invenční, dynamická a víceméně dokázal po celou dobu filmu udržet až téměř vražedné tempo. Atmosféra a vynikající scénář toho dost zachraňují, ale pořád se nemůžu ubránit pocitu, že je to jen šikovně napsaná a efektně natočená obyčejná kruťárna. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Hororová klasika, která katapultovala Jamese Wana do pozice mistra hororového žánru. Preciznost, jak si poradil se zpracováním námětu, příběhu a prokreslením jednotlivých postav a hutnou atmosférou je prostě stále obdivuhodná. Povinný cliffhanger nepočítaje...90% ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Překombinované (hůř už je na tom asi jen Zelené peklo s Travoltou) a samoúčelně brutální, ale zároveň svým způsobem neotřelé a vizuálně burcující. Z nevyhnutelné průměrnosti, do které film zapadne po patnáci minutách jej přesto nevyzvedne ani podařená (a přiměřeně hloupá) pointa. Jednou a dost. ()

sud 

všechny recenze uživatele

To přirovnávání k Fincherově 7 je podle mě zcela zcestné. Ačkoli si Sedmička rovněž s brutalitou nebere servítky, činí tak pouze k dotváření husté atmosféry a s drsnými scénami pracuje velmi opatrně. Tento film na nich bohužel stojí. 40%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Atmosférické. Nadšenci ohmatávajúci opustené sklady, nepoužívané miestnosti, z ktorých ešte neodišiel telesný pach, milovníci adrenalínových jázd, v ktorých sa mieša prvotný strach s postupne odkrývanou hádankou, s indíciami, falošnými stopami, tí všetci majú vyhraté. Priklincovanie do sedadla a ani sekunda nevytrhnutia zo sústredeného pozorovania diania na plátne ma ponorili až do metafyzických polôh. Nie, v tomto filme nejde primárne o logiku. Tá sa pri akýchkoľvek - aj tých najinteligentenšie zosnovaných jatkách postupne vytráca a nastupuje akási druhotná logika živočíšnych pudov hnaná strachom o vlastnú kožu zmiešaným so zábleskami kdesi v hlbinách mozgu ukrytej, zvláštne tepajúcej momentálnej tvorivosti. Cvak! A páčilo sa mi aj toto (okrem obrazu, neokukaných hercov, hudby a napínavého deja) - pri východe z kina povedala jedna dievčina druhej: "Ja sa ešte stále bojím." Všetko vyššie uvedené prvotné nadšenie po druhom zhliadnutí však dramaticky opadáva, takže výsledkom je síce efektný, no len naprvýkrát výnimočný zážitok. 80% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nejedná o nějaký bezchybný masterpiece a už vůbec ne svěží vítr do zatuchlých vod hollywoodského thrilleru. Je to prostě kvalitní řemeslo, které se epileptickým střihem, nezvykle neposednou kamerou, překvapivou pointou a především psychickým terorem (který funguje dobře), snaží zakrýt některé logické mezery a nedostatky, a které až moc sází na moderní, klipovitou formu. I tak jsem byl poprvé moc spokojený a napodruhé to nebylo zas o tolik horší, takže 70% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Paráda, vytáhnul jsem několik lidí ze studijní skupiny na "Saw" a hned jsem ve škole za úchyla :)...A to z jediného důvodu - tenhle film se mi krutě líbil! Není to krásný film v tom obvyklém slova smyslu, ale má sílu (tak jako třeba "Sedm" - ale to je přece jen pořád někde jinde) a tahle síla vás zarazí do sedadla jako rána perlíkem...Abych řekl pravdu, první polovina mě nedostala ještě úplně maximálně, ale ta druhá mi to bohatě vynahradila...Něco tak úchylného a deptajícího jsem hodně dlouho neviděl. A přitom žádné vyloženě explicitní záběry "Saw" nenabízí - a v tom to možná bude - horší je dívat se někomu do tváře a slyšet ho, když trpí...Takže ve zkratce - dusivá atmosféra, zvrhlé nápady, výborní herci, tíživý soundtrack a šokující a velice působivý závěr vytvářejí něco, co tady chybělo. (Poznámka na závěr - nechci aby někdo natočil druhý díl, bojím se, že to "jedničku" jen poškodí.) ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Saw: Hra o prežitie dlho nič a potom ostatné časti. Táto časť vykračuje z rady z tých miliónov častí, ktoré už boli natočené a ktoré sa možno teda určite natočia. Klaustrofobícký snímok odohrávajúci sa v miestnostiach, kde sa bojuje o život cez rôzne dobre vymyslené hry. Niektoré nápady ako zabiť človeka ma udivovali. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě totálně odrovnal. Jeden z nejlepších, nejsurovějších a nejdrsnějších thrillerů, který byl kdy natočen. Závěr byl jedním z nejlepších a nečekanějších konců, jaký jsem do té doby viděl. Ale tato série měla skončit druhým dílem. Takhle se už vaří z ničeho. Škoda. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Film, jehož největší zbraní je, že divák předem nic neví. Zabij, nebo to koupíš sám, protože Jigsaw a jeho bizarní způsoby likvidace svých obětí nic nepodcení. Pro koho se zaplivaná umývárna s rezavými trubkami stane hrobkou? Srovnávání s Fincherovým Sedm je velmi troufalé, na druhou stranu je první díl série dostatečně napínavý, řemeslně solidně zvládnutý, drsný a vcelku suverénní. Jenže oproti zmiňované žánrové lahůdce se v závěru začne lehce rozpadat. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Když jsem si tak pročítal některé komentáře k celé sérii Saw, spousta uživatelů tvrdí, že ostatní díly, které následovaly Hru o přežití, už jsou mnohem slabší a pořád o tom samém, bez překvapujícího momentu, který prý zde nechybí, takže jsem si chtěl dát aspoň první počin od Jamese Wana. Jedná se spíš o thriller, hororem bych film úplně nenazýval, i když několik scén bylo děsivých a atmosféra občas napěnila krev. Mám rád filmy, zakládající si především na atmosféře (zbytečná jatka mě nevystraší, ale spíš znechutí a odradí), ale zde se brutalita vražd, na kterých tento film víceméně stojí, dala snést, takže velká spokojenost. Objevil jsem zajímavého tvůrce (vlastně dva - ještě scénáristu Whannella) Jamese Wana. Ten stejně jako ve Zlověstném tichu, zabodoval prvotřídním koncem. ()

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama