Reklama

Reklama

Klíče od pevnosti Boyard

(pořad)
  • Česko Pevnost Boyard (více)
Soutěžní / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
Francie, 1990, 370x57-136 min

Scénář:

Claire Barré

Hudba:

Paul Koulak

Účinkují:

Olivier Minne (moderátor), Jean-Pierre Castaldi (moderátor), Sophie Davant (moderátor), Patrice Laffont (moderátor), Tomer Sisley, André Bouchet (více)
(další profese)

Tento pořad je soutěžní show, ve které spolu soupeří dva týmy v různých úkolech. Na splnění daného úkolu mají obyčejně časový limit a vítěz vyhraje právo vstoupit do tygří klece, aby získal peníze. (TV Spektrum)

Recenze (409)

venca163 

všechny recenze uživatele

Každej v poslední době zase zaslechl tu znělku (ať už v bedně, nebo v podobě nějakýho plesnivýho remixu v rádiu) a spousta z těch lidí (včetně mě) dostala chuť se na to zase podívat. A ejhle! Oni to zrovna reprízujou v telce, bezva! Nebylo to sice takový zklamání jako podívat se po 20 letech na Hry bez hranic, ale...No, na druhou stranu některý věci v Pevnosti Boyard za to pořád stojí! "Felindro, otoč tygří hlavou!" (70%) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Je zcela zřejmé, že vysoké hodnocení je zapříčiněno nízkým věkem hodnotitelů v době vysílání, a tudíž sníženou objektivitou při hodnocení zapomenutého nesmyslu. Podobný jev platí u všech věkových skupin, v té mé jsou to bolševické sračky ze 70. let. Nemůžu třeba zapomenout na tehdejší perlu mezi soutěžemi Deset stupňů ke zlaté!!! ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nebohá pevnosti bledá, co tys to, chuderko malá, musela všechno zhlédnout od doby, co se do tě zamilovali filmaři? Nejdříve sis zahrála v krásném filmu a pak to s tebou šlo rapidně dolů. Kobky v tobě opravili, nádoby s ohavným obsahem do nich narvali a ječícími ženštinami tě počastovali. A ještě tomu říkali soutěž. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Adventure soutěž nejlepší z nejlepších doprovázená fenomenální heroickou hudbou od Paula Koulaka (úvodní motiv je čistorudokrevná dokonalost). Výborný nápad, napětí, spád, dobré úkoly, otec Fura a k tomu samotná pevnost, z leteckého pohledu takový kamenný stadion v moři...paráda. Pro paascha: ano ano, je to věkem. Nicméně za ty vpomínky si malou neobjektivnost dovolím. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Platí, že by komentující uživatelé ČSFD neměli psát výrazy jako "nejlepší" apod. v popisu snímku. Já udělám za svou osobu výjimku z pravidla a osobně tvrdím, že tohle je nejlepší televizní soutěž minimálně z valné většiny, které kdy u nás byly vysílány (a nejen u nás). Důvod? Dokonale po leta promyšlený soutěžní systém (místnosti s úkolama, indície, později Velmistři..), zapeklité úkoly, které jednak vyžadovaly fyzickou zdatnost, jinak úkoly, jejichž koncept byl překonání strachu nebo logické hříčky. Široká různorodost všech úkolů, napínavost děje, tresty (cely, vězni) a nakonec, zda-li vůbec soutěžící vyhrají nebo ne. Díly denní / noční, v novějších verzích můžeme vidět obojetný prolnutí v jednom díle (den, noc, ráno následně) nebo širší využití prostorů, které kdy dřív v původních řádách nikdy nebyly použity. Do toho všeho magnificentní hudba Paula Koulaka, jehož dílo dodává soutěži teprve finální říz a bez níž bychom si ji ani nedovedli představit (mimo to, vyšel oficiální OST, bohužel obsahuje jen zlomek toho, co věrní fanoušci znají, ale jak se říká, lépe alespoň něco než nic :)) Paklíč, Pačes, moderátoři, otec Fura, Velmistři, legendární Felindra (jejíž jméno je tuším Monika) neúnovně otáčející tygří hlavou , mistři vázání a speciálních efektů, mistři a ošetrovatelé zvířat, room designeři atd. atd., každý odvedl kus vynikající práce, jejíž výsledek byl/je to, co vidíme. Nehledě na jedno z prvotních využítí kamerového jeřábu, bez něhož by jen horko těžko šla většina působivých záběru ztvárnit. Pro ostatní, píšete spíš z nostalgie a v minulém čase, ale ne každý ví, že Fort Boyard pokračuje prakticky neustále do dneška (pozn. komentář píšu 17.8.08 a poslední díl co jsem viděl je starý pár měsíců). Není to sice už úplně ono, jak většina z Vás asi pamatuje, nicméně pořád to má něco (něco více!) do sebe. Za sebe - legendární dílo, které už 18 let neúnavně poutá lidi k obrazovám a odůvodněně - 100 procent. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (34)

  • O natáčení své verze Pevnosti Boyard projevily zájem i zahraniční produkce. Na tomto základě vznikly speciální cizojazyčné díly. (FIBO)
  • Ústřední skladbou se inspirovala brněnská power-speed metalová kapela Andragona, která na svém debutovém albu „End Of The Prophesied Dawn“ z roku 2013 vydala její metalový přepis se stejnojmenným názvem „Fort Boyard“. (CANNIBAL)
  • Nejdéle působícím a nejobsazovanějším účinkujícím v této soutěži byl André Bouchet, představitel Paklíče, který je součástí pořadu již od roku 1990. Zahrál si také v několika zahraničních verzích a od roku 1995 je nemluvící. (CANNIBAL)

Reklama

Reklama