Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh začíná v říjnu 1938, bezprostředně po podepsání Mnichovské dohody. Na pozadí historických událostí sleduje osud rodiny okresního doktora Jakuba Silbersteina, veselého optimistického člověka, který nikdy neztrácel humor a naději v lepší zítřek, protože věřil, že slušnost a poctivost vždy zvítězí. Po mnichovské zradě však přichází doba, kdy tyto hodnoty přestávají platit. Členové židovské rodiny Silbersteinových stojí před rozhodnutím, zda mají před německým fašismem uprchnout, nebo zůstat v zemi, s níž jsou životně spjati. Teprve bratrův tragický osud přinutí váhajícího otce, aby se v posledním okamžiku rozhodl využít mise sira Nicholase Wintona k zařazení syna Davida do posledního transportu odjíždějícího z okupované Prahy do Anglie 31. srpna 1939… (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

neo93 

všechny recenze uživatele

Vynikající český film, ačkoli je dost smutný, až skličující. Snímek pojedná o jedné bohatší židovské rodině Silbersteinových, která si v poklidu žije v Praze těsně před druhou světovou válkou a okupací Československa. Po vpádu nacistů se jim však ze dne na den mění život. Před rodiči stojí zásadní otázka, zda poslat nejmladšího syna vlakem do Velké Británie za pomoci Nicholase Wintona, kterého znají a zachránit ho tak před blížící se hrůzami nebo ne. Velmi se mi líbilo samotné vykreslení jednotlivých členů rodiny a jejich partnerské či vztahové vazby. Houslový virtuóz Samuel, který si našel o dost mladší ženu a chce si ji vzít, jeho bratr Jakub, uznávaný doktor, jenž se svou manželkou Irmou vychová syna Davida a dceru Hedviku, která je zase po uši zamilovaná do místního promítače kin, navrátivší strýc Max, dobrodruh a cirkusák, který se vrací do Čech nebo další z bratrů vynálezce Marcel. Největší výsadou je ovšem skvostné obsazení hlavních i vedlejších rolí. Samozřejmě nejvíce jsou vidět Jiří Bartoška, Josef Abrahám, Libuše Šafránková nebo Ondřej Vetchý, ale i ostatní jsou výborní, zejména také dětští herci. Čekal jsem možná poněkud více scén zobrazující samotnou válku, ale po zhlédnutí filmu vím, že o tom snímek není. Ale o rodinné blízkosti, vztazích a o těžkých a nelehkých rozhodnutích, které změní dosavadní životy. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Film, který začíná být zajímavý až na svém konci a skončí přesně v moment, kdy konečně dokázal dojmout a divák by chtěl rodinu pana Silbersteina dále sledovat. Jako přiblížení normálního židovského života těsně před válkou je to určitě zajímavé, filmově ale ne tak povedené, jak by chtělo. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Film odehrávající se v podivných časech roku 1938-1939, kdy naši zemi postupně oklešťovalo a obsazovalo nacistické Německo pod vedením fanatického Führera Hitlera. Osud české židovské rodiny, která se na začátku raduje z toho, že jim doslova za hubičku spadl do rukou velký dům s velkou zahradou, protože původní majitel prozíravě odjíždí do USA. Máme zde Samuela, hudebníka, který si nabrnknul sličnou pětadvacítku, a ono by jim to vyšlo, kdyby za dveřmi "nestál Hitler". Dále jeho bratr Jakub, takový trochu naivka, který si myslel, že po obsazení Sudet dá Hitler tomu okleštěnému zbytku klid a pokoj, což se nestalo, a i po obsazení zbytku českých zemí je schopen tvrdit, že "nežijeme v Německu", takže českým židům vlastně nic nehrozí. No chyba lávky. Naštěstí je tu sir Nicholas Winton, který organizuje odvoz českých dětí do bezpečí ostrovního království. Pan doktor má neustále pochybnosti a nemyslí si, že by hrozilo nebezpečí. Naopak, obzvláště odpudivá je postava Helmuta Spitzera, který měl velké sklony k nacismu a pouštěl Davidovi a Soše agresivní nacistickou pochodovou píseň a později se z něj stane kolaborant. Skvělé herecké výkony, dojemný příběh nejen židovského obyvatelstva, ale také celého našeho národa. Konec byl velice dojemný a to zežloutnutí kamery jen podtrhovalo tragédii onoho "konečného řešení židovské otázky". ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Snímek se snaží o nemožné: přiblížit dnešním divákům utrpení, které potkalo židovské rodiny v protektorátním Československu.Jedná se o látku natolik silnou a velmi sugestivně podanou, že i přes vysoké kvality celého snímku ho už opravdu nechci vidět znovu. ()

D.awi.d 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem viděl ve stejný den jako Smrt krásných srnců (nebo možná den potom,ale to je jedno).Narozdíl od neuvěřitelně české Smrti, tenhle film vypadá svěže a světově a naprosto nečesky.V tomto nečesky vypadajícím filmu exceluje Jiří Bartoška, což v praxi znamená,že je to herec světového formátu a jeho talent přesahuje možnosti českých filmařů.Sledujeme příběh velké židovské rodiny před válkou a na pozadí "obyčejných" činů "obyčejných" židů se pomalu odvíjí příběh velkého hrdinství a záchrany mnoha stovek dětí... Jen ty postsynchrony kapku kazí atmosféru.. 4,5* ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Nicholas Winton je jeden z největších humanistů minulého století! Zachránil mnoho židovských dětí právě z našeho území, a proto musíme poctít jeho památeční čin tímto filmem, ve kterém si zahrály velké osobnosti naši kinematografie! Výjimečnost snímku je daná především silným příběhem, osudy hlavních postav a naší 1. republiky! Ukazuje nám jak válka, ideologie a zrádci dokáží rozdělit rodiny a přátelská pouta! Každý kdo shlédne tento film, musí se zamyslet nad naší minulostí! ()

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

Bartoška a Šafránková, už jenom kvůli nim by to byl skvělý film... Ale tady je to i obrovský příběh, který mě neustále dojímá... ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Rozjezd filmu plyne pozvolna a vy se navzdory tématu potýkáte s podivně nepopsatelnou lhostejností. Ale film plyne dál a přibývající scény dodávají na působivosti právě tem, které jste zhlédli před dlouhými minutami. Matej Mináč se rozhodl ukázat sílu Wintonova činu na osudu jedné rodiny. Toto komorní ladění dodalo tématu mnohem větší působivost, než kdyby byl pan Winton ústřední a dominantní postavou tohoto filmu. Jak už tady někdo poznamenal, je to takový Schindlerův seznam z jiného úhlu pohledu. K úspěchu filmu přispívá i zřejmě nejhvězdnější obsazení, jaké se kdy u českého filmu v 90. letech sešlo. U smutných filmů nevyhledáváte příliš často reprízy, ale na tento se podívám znovu kdykoliv. Smutné filmy mohou být zahrnuty všelijakými přívlastky za dojmy, které ve vás uchovávají. Ale "Všichni moji blízcí" jsou důkazem prostého tvrzení, že smutný film může být krásný. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Na fiktivním příběhu jedné židovské rodiny dokázal Jiří Hubač dobře vystihnout nejrůznější aspekty tragického osudu českých židů a obrovskou složitost jejich rozhodování, zda opustit vlast. Váhavá nerozhodnost se mnohým stala doslova osudovou, ovšem po bitvě je každý generál Ve své době se zdála možnost holokaustu naprosto absurdní, přičemž skutečnost nakonec předčila i ty nejhorší možné představy. Nicolas Winton si takovou filmovou poctu nepochybně víc než zasloužil. Civilnost, s jakou je celý příběh vyprávěn, ještě víc podtrhuje jeho emocionální hloubku. V dojetí, které se člověka na konci zmocní, není vůbec nic kýčovitého, protože je opravdové a pramení z hloubky prožitku, nikoliv z laciných osvědčených triků, jako v mnohých jiných filmech. Film se dá také vnímat jako varování před tím, že ani v té nejcivilizovanější společnosti není radno podceňovat příznaky narůstajícího nacionalismu a vypočítavého populismu, které se časem mohou vymknout zrůdným způsobem z kloubů. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Takových filmů není nikdy dost. Trochu mi vadily některé herecké výkony a postsynchrony byly dost hrozné, ale vyznění filmu a hlavně závěr jsou opravdu působivé. Nedovedu si představit sebe v podobné situaci. ()

Fanak 

všechny recenze uživatele

Komorní a výpravou možná chudý fílm, jehož hlavní devizou je elitní herecké obsazení (za všechny chci uvést "odporně slizského" Mariána Labudu) a emocionální síla námětu. Zdánlivá rodinná idylka, nad níž se jako jako plíživá hrozba stahují mraky osudových událostí. Atmosféra postupně houstne až k očekávanému a citově vypjatému finále. Velmi civilní, přesto (nebo právě proto) velmi působivé. ()

brectule 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem temer od pulky nevidela, pres vlnu slz, ktere se vyroji z oka. Do ted si nejsem uplne jista zda konec filmu mam brat, ze je stastny nebo naopak. Stale me prepada myslenka, jake to muselo byt zit s vedomim, ze cela rodina zemrela a me nechali zit. A vlastne co je lepsi ?... zit s tim vedomi a nebo zemrit, ale do posledni chvile byt se svymi blizkymi. Snad k nasi generaci bude osud milosrdnejsi a takove otazky nebudeme muset resit. Jeste silnejsi je mraz na zadech, kdyz vis, ze je to podle skutcnost. Urcite doporucuju i dokument o Wintonovi a vsech zachranenych, dnes uz ne, "detech", kde take oko nezustava suche. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Nádherný film! Nemyslel som, že ma takto dojme až k slzám, ale dojal. Osobu Nicholasa Wintona som pred týmto filmom veľmi nepoznal, ale dnes viem, že to, čo spravil, bolo niečo úžasné! ()

Forsetino 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracované drama. Herecké obsazení je slušné, a to i přesto, že film neměl jistě velké ambice. Je to taková pěkná jednohubka, která místy až moc "tlačí na pilu" a snaží se vyždímat nějakou tu slzu. Osobně mě velmi dostala scéna, když dvě malé židovské děti zpívají Die Fahne Hoch před zraky celé jejich rodiny... Tam je hezky vidět ta dětská bezstarostnost a naivita. V kombinaci s vážností celé situace to je velmi silný okamžik. Za záchranu nevinných patří panu Wintonovi poklona! ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Pocta Nicolasi Wintonovi vyvedená opravdu zdařile. Charaktery jsou ztvárněné opravdu věrně a plejáda českých herců je tu v nejvyšší formě. Místy děj sice pokulhává (zejména často přemrštěnou dávkou emocí), ale i tak dávám plnou palbu. ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný a emotívny príbeh. Hviezdne herecké obsadenie pomohlo rozbehnúť režisérovi skvelé predstavenie. ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Rozjezd byl slabý a i nudil. Nějak jsem tu postrádal drama. Pak se to zlomilo a ke konci to dostávalo sílu. A pokud se člověk zamyslí nad tím, čím si museli ty rodiny, co se vzdají dítěte v jeho prospěch prožít je to clekem slušná darda... Líbili se mi celkem i židovské obřady/tradice. Opravdu nechápu proč i zde musely být sexuální scény. ()

Reklama

Reklama