Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 515)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Blair witch styl dotažen takřka k dokonalosti. Rec působí jako zjevení ze Španělska, které dokáže (v noci) otřást snad každým. Jednoduché postavy, které pobíhají po obrazovce společně s pochopitelnou snahou kameramana mít dobrý záběr. Konečně se našla vize, která je tak primitivní a krvavě účinná. V každém podobně laděném snímku se divák musel ptát, "proč to sakra točí?", ale tentokrát je to jednoduše a stylově vyřešeno existencí kameramana a televizní reportérky, která je mimochodem, alespoň z počátku, půvabná a divák ji začne fandit. Lekacích okamžiků není 5 za sekundu, ale jejich hustota je přesto daleko před Blair Witch projektem, který mě osobně překvapil v jediné scéně. Krom toho závěr, jako často bolavé místo hororů i jinak mysticky laděných filmů skvěle zapadá(Spoiler:křesťanská tématika vítána!). Hurá s kamerou do paneláku, každý si teď může natočit vlastní obdobu REC... ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Kvalitní horor ve kterém jsem našel vše co jsem očekával od Cloverfieldu, který souboj s Rec rapidně prohrál. Je zde napětí, hrůza, mrazivé a nechutně lekavé scény a pochmurný barák ve všech směrech. I když některé lekačky byly dosti předvídatelné, tak i přesto jsem se dosti vylekal a o stupňující gradaci ani nemluvím. Čím více se film blíží konci, tím rapidněji režiséři tlačí na pilu a nelze jinak než si tenhle film vychutnat. Ale přes všechnu pozitivu film nabízí svá negativa místy směšnými dialogy, nudnými záběry, ale přes to všechno tento horor působí dost klaustrofobicky a předvádí všechny nedostatky Cloverfieldu. Mé hodnocení 4 hvězdičky... ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1,5miliónaTržby USA $-Tržby Celosvetovo $32,492,948║ Dokonca aj Španielsko dokáže prekvapiť a nielen vo futbale, toto je asi aj možno prvý film čo som z tejto krajiny videl, keď nepočítam koprodukcie a hneď musím priznať, že dokážu točiť strhujúcejšie zombii filmy než Americké veľkoprodukcie, hlavne vrátene nedávnej Som legenda. Koncepcia filmu je výborne skomponovaná, od samotnej kamery, ktorá dokáže navodiť slušnú skľúčenosť až priblížiť reálnosť, až po zostavenie samotného príbehu, aj keď z občasným navodením klišé ale asi bez toho by sa to niekedy nedalo. U mňa slušných 70% a prikláňam sa za snahu tvorcov k hodnoteniu 4****. "A za posledné roky najoriginálnejšie podaní zombii horror!" ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív neopomenu vyzdvihnout REC vzhledem k Záhadě Blair Witch; jak píše třeba gudaulin, tenhle španělský kousek ji překonává o několik řádů, ale nejen po profesionální stránce, ale i celkově (nebýt té jedné jediné scény, za kterou jsem dal The Blair Witch Project 1*, po zhlédnutí REC bych spláchl onoho "průkopníka" do odpadu!). Ale teď k vlastnímu filmu. Nejdřív mi trochu vadil nudný začátek, ale pak jsem ho ocenil, protože lépe přiblížil vtíravost a senzacechtivost ústřední dvojky. Pak přišla scéna se starou paní a film se náhle změnil. Zasel do diváka ten stísněný pocit, nabral hororovou atmosféru a začal skutečně bavit. Bohužel po cca 45 minutách přišel výraznější logický renonc a film pomalu začal upadat (navíc, určitě postavy, které měly děsit, mě nechaly docela ledově chladným). Potom taky ta návštěva posledního bytu, která odhalila hodně chabou pointu. Na druhou stranu, poslední 5 minutovka byla hodně hustá a navrátila film do původních kolejí (škoda, že až na konec). V každém případě, přestože REC má hodně nešvarů, logických nedostatků a vytasí se s vyloženě klišoidní pointou, nabízí hodně světlých momentů a také několik solidních lekaček (ta na půdě mě docela dost odrovnala a nedýchalo se mi po ní úplně nejlépe, ale takové momenty, kdy divák moc dobře ví, že příjde nějaký takový moment, psychicky se na něj připraví a stejně pak dostane plnou salvu, mám u hororu nejraději). Celkově asi jen průměr, přesto nejsem zklamán, i když bylo očekávání z mé strany vyšší. Jinak popřemýšlím nad několika uživateli zmiňovaným Cloverfieldem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ano, za kvalitním hororem do Španělska nebo Británie. Ale stále váhám mezi třemi a čtyřmi. Nahoru to táhne napětí, atmosféra a docela dobře navozená autentičnost, dolů zase ta proklatá first person kamera. Tenhle trend nemám rád a přestože je to mnohonásobně lepší než Blair Witch (pro mě nepochopitelná popularita), nesedělo mi to. V zájmu navození pocitu reality se lidi chovaj nereálně, místo aby pomohli kde je třeba furt strkaj druhejm kameru pod čumák. Pokud jde o syrovost a celkovou reálnost, vzpomenu si na Bassettovu Wilderness, natáčenou ovšem zcela klasicky. Za vidění každopádně Rec stojí, i když víc se mi od Balaguera líbily Darkness i Frágiles. Už se na nás samozřejmě valí americký remake, ve kterém je aspoň podle traileru tolik stejných záběrů, že se to snad ani nedá posuzovat jako samostatný film. Update: Nakonec přece jen 4*, tři jsou škoda. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Režiséri Jaume Balagueró a Paco Plaza si zámerne vyberali hercov, ktorí neboli populárni, aby snímok vyzeral viac realisticky a taktiež hercov, ktorí boli dobrí v improvizácii. (WalterIK7)
  • Film bol jednou z hlavných inšpirácií pre hororovú počítačovú hru "Outlast" z roku 2013. (WalterIK7)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama