Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 5
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Zajímavosti (60)

  • Spoiler: Během psaní scénáře se používaly pro postavy krycí jména, aby se předešlo nechtěnému úniku tzv. cameí postav, které zemřely v předešlých dílech. Např. Palpatin (Ian McDiarmid) měl přezdívku „Trooper 13“ a Han Solo (Harrison Ford) byl „Uklízeč“. (Kinofil)
  • Spoiler: Disney vysvětlil návrat Palpatina (Ian McDiarmid) tak, že na konci Epizody VI (1983) byl skutečně mrtvý, ale jeho duch zůstal. A jelikož nemohl používat svoje tělo, které bylo po Epizodě VI rozmašírované, tak musel posednout jinou mrtvolu. Proto jsme viděli Palpatina tak zničeného. Byl to jen jeho duch v cizím těle. (Jirka.J)
  • Spoiler: Jedna z vystřižených scén dělá z Landa (Billy Dee Williams) zvrhlíka, který balí o dvě generace mladší ženu v závěru filmu. Vznikla teorie, že jde ve skutečnosti o Landovu ztracenou dceru, ale tato teorie byla v novelizaci filmu vyvrácena. (Sidarius)
  • Spoiler: Věta, kterou chtěl Finn (John Boyega) říct Rey (Daisy Ridley), když je pohlcoval písek na Pasaaně, byla, že je „force-sensitive“ (má spojení se Silou). O tom, zda je, či není, se dlouze spekulovalo a v tomto snímku je to i několikrát naznačeno. Spekulace definitivně ukončil režisér J.J. Abramse, který to potvrdil. (Sidarius)
  • Spoiler: Rey (Daisy Ridley) má na konci filmu zdánlivě velmi nezvyklý meč. Jednak je žlutý, což je barva jediského meče, která se objevila v hraných filmech vůbec poprvé, ale je zvláštní i tím, že jde o upravenou hůl, kterou používala na Jakku, a je to tedy oboustranný meč. Žluté oboustranné meče používali v seriálu Star Wars: Clone Wars (od r. 2003) strážci Jediského chrámu, takže je zde jistá symbolika ve smyslu, že Rey je ochránkyní tradic Jediů. (Sidarius)
  • Spoiler: Ve filmu je řečeno, že existují právě dva Sithské směrovače. Vnuk Dartha Vadera ho nalezne na planetě Mustafar, kde si vybudoval sídlo Darth Vader. Vnučka Dartha Sidiouse ho nalezne kousek od trůnu Dartha Sidiouse, v troskách jeho vesmírné základny Hvězda smrti II. (Sidarius)
  • Spoiler: Ve filmu vidíme návrat císaře Palpatina (Ian McDiarmid), který jsme si mohli užít v knihách ze světa Hvězdných válek, a to už šest let po porážce u Endoru. Císař se vrátil v naklonovaném těle a dle jeho pozdějších slov to nebylo poprvé. Avšak tyto dějové linky strhlo ze stolu studio Disney filmem Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (2015). (3T)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama