Reklama

Reklama

Smrtelné zlo: Probuzení

  • USA Evil Dead Rise (více)
Trailer 1

Snímek Smrtelné zlo: Probuzení, od tvůrců hororové klasiky, přesouvá děj z lesů do města a vypráví zvrácený příběh dvou odcizených sester, jejichž shledání přeruší probuzení démonů posedlých masem, což je vrhne do totálního boje o přežití, v němž čelí té nejhorší verzi rodiny, jakou si lze představit. (Vertical Entertainment)

Recenze (512)

POMO 

všechny recenze uživatele

Klasici Tapert, Raimi a Campbell drží laťku a nepoleví. V intenzitě, množství krve i vysoké technické úrovni. Poprvé mimo lesní chatu, ale v neméně nehostinném prostředí sociální bytovky bez funkčního výtahu a únikového schodiště. Ďábelské masky a chování démony posedlých obětí už jsou osvědčeným fan-servis trademarkem série. Postavy se nechovají až tak debilně jako posledně a jejich obsazení a “rock-emo” stylizace jsou správně nekonvenční, připomínají ansámbl obsazení posledního Hellraisera. Tajuplně krásná Alyssa Sutherland se pro roli démonky narodila. A že má tato série nejvypečenější démony ever, víme. Tentokrát je jim navíc vystavena i malá holčička! Potěší, vidět zase jednou na velkém plátně tak masakrální žánrovou lahůdkou, dělanou s tolikou láskou. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Máma, co vypadá už před posednutím jako démon Satanův, a proto ji opustil Evil dad, a její dvě ohyzdné transděti povrchně prolistují Necronomicon a jdou na Věc. Tak nám z Lesního ducha udělali Domácího ducha, a je to spíše na škodu. Ten les tomu totiž dodával devadesát procent hororové atmosféry a roztomilý nadhled Raimiho klasik dávno pomleli do karbošů impotentní řezničtí učňové, převlečení za scénáristy. A tak tu máme děsně vážně se beroucí, vcelku unylou a místy i na hlavu postavenou bytovou kafilérii s několika málo svěžími momenty, v níž se jak démoni, tak porážkoví lidé chovají v nejdementnějších intencích kauzálního kokotismu, přičemž po zhruba padesáti minutách se ta furtdokolová, veskrze neděsivá a nevtipná kečupiáda s amaterskými maskami, gumovými hlavami z půjčovny a zplagiátovaným, škaredě animovaným „rodinným spletencem“, jehož mnohem zdařilejší i děsivější formu anihiloval Kurt už v roce 82, stává až otravnou a narkoleptickou. Navíc se jedná o zcela nesoudružský, nechutně trazistorofobní a ke škaredým lidem krajně necitlivý film, když tito jsou zde zobrazeni jako ztělesněné zlo a vypadají mnohem atraktivněji a méně děsivě až po démonizaci. Fujky! To je totiž stejné nediversitní, -fobní a -istické fopá, jako kdyby v prestižní mezinárodní soutěži o nejzarytější feministku světa byli hlavní cenou sbíječka a čtyřrychlostní vibrátor, v Negrovi roku pytel bavlny, a Miss tranzistor 2023 by vyhrála vasektomii. Ale jak je vidět, každé zboží má svého kupce a celá kohorta zdejších tolik hloubavých a náročných hororových exprdů u toho zase mohutně vyhonila, protože film byl celý červený a pár vrčících „krasavic“ odhalilo orgány. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Odkaz na Raimiho je vlastně zřejmej už z názvu, takže můžete počítat s tím, že tady to nebude o bubákovi pod posteli, ale například o dekapitaci hlavních postav, kteří se svými těly zažijou středověk. Brutální, úchylné, krvavé, ale v rámci tohoto hororu tradičně zábavné. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi zaprodukoval a Lee Cronin natočil Smrtelné zlo: Probuzení tak, aby udělal fandům originálu co největší radost. Audiovizuálně agresivní krvák se skvělým zvukem a hodně nápaditě pojatým násilím je divoká jízda, která i díky krátké stopáži zatraceně rychle uteče. Navíc má fajn hrdiny a i to prostředí vybydleného domu funguje dost dobře na to, aby nevadilo, že nepřináší moc nového. Jen si nejsem jistý, jestli podobně ze řetězu urvaný horor může zaujmout diváky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $12miliónov║ Tržby USA $67,130,572║ Tržby Celosvetovo $145,930,572▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ U mňa spokojnosť, v pohode dravý, nechutný, bizard horor ako má byť v rámci tejto série. Drží si to dobré napätie, temnú atmosféru, výborný spád. /70%/ ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Technicky skvěle natočený film, jehož jednotlivé scény, jsou parádně vystavěné, takže to na první pohled působí jako kompetentní horor a zástupce značky Evil Dead. Ovšem i přes všechny snahy to strašně nudí a vůbec neděsí. Ono to totiž nefunguje jako celek. Není tu dost odmlk, dost jasných sázek, dost uvěřitelného vývoje ve vnímaní postav. Tón se neustále nemůže rozhodnout ke kterému Evil Deadu chce mít blíž a tak nakonec nepůsobí vůbec jako Evil Dead. Není to dost konceptuálně zajímavý horor se šarmem, není to dostatečně béčkový a není tu nikdo se šarmem Bruce Cambella. Přitom by stačilo obstát aspoň v jedné z těchto kolonek. Možná povrchně to působí jako součást sérii, ale vůbec to tak není. Ve výsledku je to průměrný horor podkopaný snahama být Evil Dead. Musím ale vychválit Alyssu Sutherland jako démoni mámu, ten výkon z toho udělal aspoň něco zapamatovatelnýho. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nevim no, pro mě Evil Dead bez Bruce Campbella a bez nadsázky není Evil Dead. Na můj vkus to bylo až příliš technicky dobré a tím pádem fakt nepříjemné. Nízkorozpočotvá brakovost značce slušela líp. Hrdinové byli vlastně docela sympatičtí a moc se mi nelíbilo koukat, jak je na nich pácháno démonické ultranásilí. ()

Mazarini 

všechny recenze uživatele

Boží! Nejlepsi horor poslednich let. Tvurci tahaji jedno eso z rukavu za druhym. Skvely cast maminy. Kamera je hrava, zvukar si vypiplall s kazdou sekundou co mel k dispozici. Skvely pomrknuti ke konci, dvakrat. Krev! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NEPŘIPOMÍNÁ TI MÁMA OBRÁZKY Z TÝ KNÍŽKY?“   - tak logicky – připomíná! A taky mi to připomíná předešlý filmy. Což – je zase – logický, páč za filmem stojí Raimi a Campbell. Je fajn, že je to hodně o hororu. Žádnej sáhodlouhej úvod… brzo jde do tuhýho. Jenže nějak mě to nebere. Nevím, jestli je to tím panelákovým prostředím… ale spíš to bude tou jednotvárností. Je tady pár zajímavejch nápadů, ve scéně s pilou prostě znovu vidím Ashe Williamse, ale… prostě víckrát to vidět nepotřebuju.  ///   -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Jedná se o nejvýdělečnější film série. Původně měl být jen streamován na HBO, ale díky pozitivním ohlasům šel do kin, kde vydělal cca 120 mil. $. (Rozpočet 20 mil. $) 2.) Bratři Raimiové sepisují „Bibli“ Evil Dead, která má určit další (a jediný) směr série. 3.) Thx za titule „Petra Procházková“. ///                         PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nový Evil Dead je audiovizuální porno a brutální nekompromisní jízdou. Lee Cronin se teď slušně vyhoupl do první ligy a snad se bude hororů držet, rozhodě má, co nabídnout. Změna prostředí v bytovém komplexu je vítaná a refrešující. Jsou tu sympatické úplně všechny postavy, které překvapivě i výborně hrají (malá holčička hraje úžasně- nový dětský talent na scéně), technická stránka s kamerou je vyhnána k dokonalosti, po řemeslné stránce je to TOP Tier 1 hororová událost a to samé se dá říct i o zvukových efektech a maskách, tady zkrátka není žádná konkurence. Potěší i výborně zpracované Gore ( byť jsem upřímně čekal ještě větší masakr, chtěl jsem více sousedů na masomlejn a překvapil i off screen kill), to je jediná větší výtka, ale kvůli tomu nehodlám srazit hvězdu, protože finální gore combo motorovka-drtička se zařadí mezi Top gore scény všech hororů vůbec. Potěší, že krví je zalitý nejen celý barák od střechy po sklep, ale i parkoviště společně s hlavní hrdinkou. Došlo i na příjemné odkazy ( brokovnice, motorovka nesmí chybět), přečítání stránek Necronomiconu je tu podáno správně děsivě a povedla se i atmosféra, která je místy nepříjemná a správně creepy. Alyssa Sutherland a její úsměv rozhodně znepokojí a je to záporák jak se patří. Potěší, že ikdyž tu vystupují děti, tak na prdel tu dostane úplně každý. Někdo si stěžuje, že tu absentuje humor, ale upřímně si tu humor nedokážu představit, tohle není žádný odlehčený comedy splatter, ale temný, zlý, atmosférický, brutální a nekompromisní horor, kde odlehčenost by mu jen ubrala na síle a intenzitě. Letos nic brutálnějšího v kinech neuvidíme. Při sledování se mi vybavovaly všechny pecky z dětství od Inside po Martyrs a přesně mezi tuhle sortu patří nový Evil Dead. PS: Snad film finančně vydělá, protože 10 lidí na premiéře je bída. 9/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bola by si dobrá mama. Vieš klamať deťom.“ Dám 4* napriek tomu, že nie sú čisté. Tri by ale boli málo. Keď som videl „jednotku“ (proste to z r. 2013), tiež som bol prehnane prísny, udeliac len 3*, ale po rokoch som na ňu dostal veľkú chuť a keď som si ju pozrel druhý raz, bol som podstatne nadšenejší. Nechcem zopakovať tú istú chybu, tak rovno dám štyri. Prostredie činžiaku, ktorý Boh dávno opustil (ak v ňom vôbec niekedy pobýval) je skvelé, hoc som od výpravy čakal niečo iné. Možno čosi na spôsob Poltergeista 3. Toto vyzeralo tak „apokalypticky“, až som myslel, či náhodou nepozerám sequel Neutečieš, Barbara alebo Muža v temnote. Miestami to bolo také temné (doslova), že som poriadne nevidel, na čo sa dívam; toto sa mi naposledy stalo v r. 2007 pri pozeraní druhého AvP. Výprava je každopádne (v dobrom, ehm) hnusná, odporná, príšerná, pekelná a nechutná. Postavy resp. herci sú dostatočne sympatickí a fajn na to, aby sme im držali palce. Gore je na samostatnú kapitolu. Táto séria bola vždy drastická, ale toto je ozaj brutalita na entú. Niektoré nápady nedostanete z hlavy (pohár, strúhadlo). Scenár by som neriešil, nie je to žiadny zázrak, ale vo všeobecnosti je to menej blbšie, než som očakával. Ja osobne (ako odporca humoru v hororoch) kvitujem absenciu humoru. Niektorí to asi budete vnímať ako rúhanie, ale mne táto nová séria chutí viac, ako Raimiho trilógia. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Není to špatný a je to sympaticky akční, ale v podstatě zbytečnost. Všechno už 1000x viděný a bez nápadů, napětí je lacině budovaný a hrocený, postavy slabý a nesympatický. Co takhle vzít značku Evil Dead, sehnat schopný tým lidí a slušný rozpočet, narvat ty zasraný démony a Necronomicon do temně středověkýho prostředí čarodějnic a svatý inkvizice (odkud to beztak čerpá). Moderní městská bytovka, ústřední vztah dvou sester, holky co vypadají jako boys (a opačně), sorry tady to zlo a krvavý masakry prostě nepůsobí nijak tvrdě a přesvědčivě. Další konzumní hororový popkorn. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pod raimiho komentář se klidně podepíšu. Žádná revoluce se nekoná, nové Evil Dead je názornou ukázkou woke propagandy, která jako rakovina sežrala komplet celej Hollywood. Holky si tu hrajou na kluky (a opačně), osmiletá holčička chytřejší než dospělé matky, chlapi v mini rolích, aby mohli do pár vteřin zařvat. Vyserte se už na to! Navíc tu dost citelně chybí zběsilé kamerové nájezdy, tolik typické pro původní trilogii, černý humor ( ale ten absentoval už minule) a co je hlavní - změnilo se prostředí. Z děsivého a odlehlého lesa se děj přesouvá do klasického paneláku (i když tmavého jako prdel!) a atmosféra je najednou v hajzlu. Mít to jiný název a nelákat na slavnou značku, s kterou to má jen pramálo společného, hodnotil bych asi líp. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně nepříjemný, krvavý a nechutný horor, který si - po vzoru svých předchůdců, na které několikrát pomrkne - většinu času vystačí s jedním barákem, z toho polovinu času s jedním bytem a děj nahrazuje souboji neposedlých hrdinů s těmi posedlými. Ale už jsem těmhle chuťovkám odrostl... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„You don't look so good, mom..“ Technicky uspokojivé Smrtelné zlo ve věžáku se sice nemůže moc opřít o dětské herce (především ve fázích possession), ale to je vyváženo madam Sutherland, na kterou by byl momentálně krátký i Russell Crowe v sutaně XXXL! Krejčovské nůžky pod postelí, zlomená násada od mopu, drtička na dřevo zaparkovaná v podzemních garážích (kdyby měly větší vjezd, byl by tam i kombajn), to všechno dle očekávání najde své využití a ještě se při tom rudě zkouší, jestli se trumfne maximální nosnost výtahu hotelu Overlook. Zbývá jen otázka. Po tom intru v chatě u jezera, vyhne se trojice Ripleyová, Newt zlu z ventilace a odletí z planety Monde..? ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čím som starší a mám napozeraných viac filmov s tématikou nadprirodzena a duchariny, tým menej to tvorcom žeriem. V podstate studňa nápadov a originálnych scén býva už často prázdna, a tak ako divák len sedím, pozerám a necítim z filmu žiadnu hrôzu, či napätie. Pokračovanie slávnej série však prichádza s úplne ohurujúcimi scénami vrámci žánru. Od začiatku do konca som sedel prikovaný ku kreslu, miestami som od strachu takmer nedýchal, aj keď to môže znieť akokoľvek klišéovito. Toto je skutočná pocta žánru, či svojim predchodcom. Obával som sa zmeny prostredia, no podľa mňa z neho tvorcovia vyťažili maximum, miestami dokonca predčila to, na čom bola séria pôvodne stavaná. Spraviť z bytovky uprostred veľkomesta miesto, ktoré bude divák vnímať ako totálne izolované od okolitého sveta, a bude mať pocit, že pomoc je napriek tomu na míle ďaleko, to som už dávno nevidel. Za toto naozaj oba palce hore. Hektolitre krvi nie sú len samoúčelne využité, každý deciliter tu má svoju podstatu, kamera je na prvotriednej úrovni, príbeh je krvilačná jazda od začiatku do konca a ja som sa bavil tak, ako pri horrorovom filme už dávno nie. Za mňa najlepší film série. Jednoznačne. 90%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Naprosto rozumím snahám o oživování starých osvědčených značek, nicméně je dobré přistupovat k tomu i s jiným nápadem, než zkusit vydělat nějaké peníze. Po fiasku, kterým byl Evil Dead z roku 2013 (ok, po napsání komentáře jsem se musel podívat znovu a tak strašné to není), jsem se nechal zlákat pozitivními ohlasy a vyrazil na nový pokus o restart. Inu, nebylo to nutné, stejně jako nebylo nutné, aby Evil Dead Rise spatřil světlo světa. Tvůrci nepředvedli zhola nic krom tuctové kinozábavy, která naprosto postrádá tempo, napětí (fakt nestačí co dvě minuty „nečekaný“ pohyb a stále dokola ten samý zvuk), jakoukoli invenci, nápad, zajímavé postavy, uvěřitelné emoce, hrůzu, zkrátka cokoli, co by jejich snímek zachránilo od bezbřehé podprůměrnosti, ve které se utápí od páté minuty až do kýčovitého finále. Odkazy na původní filmy, a nejen na ně, by byly skvělé, jenže zapůsobit by mohly pouze v kombinaci s alespoň nepatrně zajímavým scénářem. Takhle jsou to jen výkřiky do tmy, a to doslova, protože aby ve filmu devadesát procent času nebylo pořádně nic vidět ani v kině, jsem zažil naposledy u nějaké marvelovky, když se rozbila promítačka. Škoda, určitý potenciál tam byl, avšak místo hororu jsme dostali špatně natřenou pouťovou atrakci. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Můj osobní "problém" s tímhle žánrem je, že mě neděsí, ale znechucuje a nijak zvlášť nebaví. Takže nemám proč se na něj dívat, místo mrazení a vstávání chlupů vzadu na krku se ušklíbám a kroutím hlavou. Dokonce asi ve 4/5 děje jsem se musel dost bránit smíchu (sborové deklamování již mrtvých směrem k živým). Za mě nejslabší druh horrorů, řemeslně OK, scénáristicky nijak zvlášť, osobně lehce odpudivé, v souhrnu marné. ()

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Reklama

Reklama