Reklama

Reklama

Grantchester

(seriál)
  • Velká Británie Grantchester
TV spot
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2014–2023), 40 h 26 min (Minutáž: 45–65 min)

Tvůrci:

Daisy Coulam

Předloha:

James Runcie (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

James Norton, Robson Green, Morven Christie, Al Weaver, Tom Austen, Gregg Lowe, Pheline Roggan, Chris Bearne, Fiona Button, Ukweli Roach, Michelle Duncan (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(51)

Detektivní seriál z produkce britské ITV vznikl podle povídek anglického spisovatele, filmového dokumentaristy, televizního producenta a dramatika Jamese Runcieho. Jeho hrdinou je mladý reverend anglikánské církve Sidney Chambers z malebného Grantchesteru, nacházejícího se pár mil od univerzitního města Cambridge. Děj je zasazen do první poloviny 50. let. Mladý, poněkud nekonvenční vikář se slabostí pro jazz a whiskey, bojoval ve druhé světové válce, odkud si odnesl nepěkné vzpomínky. Zvídavý mladý muž se shodou okolností pustí do vyšetřování zločinu a spojí síly s místním policejním detektivem Geordiem Keatingem. Oba muži si přes počáteční nedůvěru padnou do noty a při vyšetřování se vzájemně doplňují. Hlavní roli reverenda Chamberse v seriálu ztvárnil James Norton, vycházející hvězda britské televizní i filmové tvorby (Šťastné údolí, Vojna a mír, Smrt přichází do Pemberley, McMafia), v roli inspektora Keatinga vystupuje méně známý, ale osvědčený, převážně televizní herec Robson Green. Dosud v letech 2014–2017 vznikly tři šestidílné řady, v letošním roce stanice ITV potvrdila, že se hrdinové brzy vrátí v řadě čtvrté. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele ostravak30 k tomuto seriálu (2)

Grantchester (2014) 

Grantchester je seriál, který tak nějak mate tělem. Na počátku působil docela jinak než jak se vyprofiloval dál. Zpočátku jsem viděl seriál, který se pokoušel divákům přiblížit situaci v Anglii, a to nejen na venkově, počátkem padesátých let. Potravinové lístky, chudoba, budování poničeného, nedůvěra, rasismus, přístup k ženám, homosexualita atd., atd. Jenže to vše bylo zahaleno do hávu vražd, které vyšetřoval kněz (už to samo o sobě není příliš originální) a policista se starými metodami. Aby to bylo ještě zajímavější, tak Sidney Chambers o sobě pochybuje, spí se ženami a téměř každý problém řeší chlastem. To už by mohlo být divákům přístupnější. Jenže v tom případě je nutné se ptát, zda náhodou nekáže vodu a sám mezitím pochlastává víno. Protože jak se později ukáže, neumí řešit ani problémy milostné ani ty s pochybnostmi ohledně víry. Ani změna na postu reverenda na tom nic nezmění. Znovu kněz spíše zapíjí každý problém, ano i on má milostné problémy a navíc ještě problémy s otcem. Takže postupně se tak trochu kašle na dobové problémy a situace okolo, ale vše spadá čistě do problémů postav sama se sebou. A sem tam přibude nějak vraždička, která spolehlivě naznačuje, jak je policie neschopná a schopnost důmyslného intelektu má jen kněz. To není pro policii povzbudivé. Místy jsem měl pocit, jako by ty vraždy byly spíš na obtíž. První, možná ještě druhá série vypadaly fakt slušně, ale potom už seriál spadl do lehce předvídatelného průměru. ()

Vánoční speciál (2016) (S02E07) 

Protože zatím, po shlédnutí dvou sérií seriálu, bych zůstal u čtyř hvězd, tady půjdu o něco dolů. Vše podstatné pak uvedu do komentáře u seriálu, až ho celý uvidím. Zde můžu jen říct, že není větší ironie než díl odehrávající se na Vánoce ve striptýzovém klubu. A překvapivé rozuzlení k tomu. Osobně si myslím, že zas tak dobrou vánoční atmosféru tato epizoda nenabídne a jen těžko do ní někoho dostane. Nebo abych byl spravedlivý, mě rozhodně ne. ()

Reklama

Reklama