Reklama

Reklama

Bohéma

(seriál)
Trailer
Česko, 2017, 7 h 56 min (Minutáž: 72–94 min)

Scénář:

Tereza Brdečková

Kamera:

Petr Koblovský

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Michal Dlouhý, Vladimír Javorský, Jaroslav Plesl, Saša Rašilov nejml., Judit Pecháček, Michal Balcar, Ondřej Pavelka, David Novotný, Václav Jiráček (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno studio na Barrandově, kterým prošly dějiny. Patřilo k vůbec nejmodernějším v celé Evropě. Ve filmech, které se tam natáčely, hráli velikáni z Národního divadla, komici, krasavice, lamači srdcí. Občas se jelo natáčet do exteriéru a často se vyráželo do barů, chodilo do kina nebo konspirovalo v bytech. Ale studio, to byl opravdový domov. Kdo sem zapadl, tomu se nemohlo nic stát – anebo to aspoň tak vypadalo a dlouho si to všichni mysleli. Jenže pak přišlo osvobození následované znárodněním filmu a studio patřilo lidu. Ale hercům šlo i nadále hlavně o filmové role... Hitler a Goebbels zbožňovali film a věděli, že pro masy pracujících ve válečné výrobě je kino důležité jako chleba a mnohdy snad i nahradí svobodu. Předpokládali, že na tomto se s českými filmaři shodnou, a nemýlili se: komedie a romance se slavnými českými herci se točily skoro až do konce války jako na běžícím pásu.

Němci založili společnost Pragfilm, která pohltila bývalé AB Barrandov. Investovali do vybavení ateliérů a zaměstnávali dvě tisícovky převážně českých lidí s cílem natáčet německé i české filmy. Díky tomu na tom byla poválečná znárodněná kinematografie skvěle. České filmy pomáhaly udržet v protektorátu klid a pořádek, konstatovali nacisté. A zároveň udržovali národní povědomí, konstatovali Češi. A tak byli všichni spokojení a ruka ruku myla: diváci v kině zapomínali na drsnou skutečnost, producenti vydělávali a filmaři díky šlapající výrobě nemuseli na práce do Německa. Tito všichni nebyli vidět. Vidět ale byli herci, jejichž popularita za protektorátu vyletěla jako kometa. Jenže se neobešla bez společenských styků s nacisty, a tak většina českých hvězd stála po válce před lidovým soudem pro kolaboraci. Motivem obvinění byla často jen závist a špatné svědomí právě těch diváků, kteří hvězdám krátce předtím nadšeně tleskali. Někteří byli očištěni, ale většině to stejně nepomohlo. A byli takoví, kteří klidně zradili kohokoliv a prohlásili cokoliv. Jen aby mohli hrát dál – i za komunistů. Prostě vklouzli z jedné kolaborace do jiné. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Alagaesie k tomuto seriálu (7)

Bohéma (2017) 

Zatím mě baví zejména Burian s Rašilovem. Zajímavej seriál. Šanci mu dám. ()

Snad to nebude tak hrozné (2017) (E01) 

Začal bych asi hodnocením obsazení tehdejších herců herci dnešními: Dlouhý – toho nepříliš znám, leda z nějaké pohádky kde hrál se svým bratrem, nicméně skvěle zahrál. Na Javorskýho jako Vlastu Buriana jsem se vyloženě těšil - a Javorský nezklamal. O Havlovi jsem snad nikdy neslyšel - totéž platí pro Plesla. Rašilov byl jako Nový dobrej, fakt že jo (až na ty názory). O herečce Krallové slyšim taky prvně, Marvan byl zahranej dobře. Otakar Vávra v Baťkově podání celkem ušel. Mandlová dobrý. Daleckýho už mám tak zažitýho, že jsem zpozorněl, jakmile promluvil. Bohéma je dobře dobová, ale postav je vážně přehršel. Vilhelm Söhnel pobavil. Burianův malovanej portrét byl hezkej. ()

Past na svědomí (2017) (E02) 

Javorského Burian je jedním ze světlejších momentů této epizody. Opět mě bavil Dalecký. Hezký bylo, jak se Lilli vzepřela rodině. Politej zcepenělej Vávra byl dobrej. „Jsou dny, kdy mi jazyk nejde.“ Tak to s tímto jazykem mám už více jak 10 let. Kafe? Co mi to jenom evokuje? Toho Vávru jsem při shlédnutí řekl 2 vteřiny před přemlouvačem. Nic - nic - a najednou hrst "sněhu". A Lilli se hezky vzepřela. Narážka na Žáka mě málem shodila ze židle. A komentář pana herce Novotného taky neměl chybu. „Auv Andersen" - móc hezký. Praštěnej Rašilov ... Marvan opět skvělej. Burian v nahrávacím studiu neměl chybu. ()

Krev, půda a strach (2017) (E03) 

Pavelka se neposral - to se mi líbilo. Brýle pobavily. Rašilov tady prostě umí. Paralela film a život byla hezká. Strach byl všude (ne Jirka, ne). Vtip s jeptiškou pobavil. To auto bylo hezký. „Ne každý, kdo zpívá árie je nutně Árijec." Instalace odposlechu … ahá! Tak takhle se to dělá(!) Ne, nemoh bejt klid - za gestapa ne. A za komára taky ne. Dlouhý Caesar byl uvěřitelnej. Vokolek v podání Jana Novotného byl zas bezchybnej. K jídlu koňak - v tomto případě se nedivìm. Za udání se tehdy bohužel platila nejvyšší daň. ()

A přece se točí (2017) (E04) 

Zase prdel, to je v ... - háji. Tajtrlík - Labutěnka - Fuchtle. Poznámka o Burianovi pobavila. Je špatný když někdo někomu diktuje jak má dělat svojí práci. Vokolek zas výbornej. Statečnost se mu upřít nedá. Myšičku jsem bez vousů málem nepoznal. Ať se stane cokoliv, musí se točit. Carda retarda/nácek naháněl celkem hrůzu. Jak si utřel tu ruku(!) Dlouhý zase výborně zahrál. Burian s Marvanem pobavili. Zajímavá byla Žákova polemika - radost vs. naděje. Hlas Tigrida z rádia zastal Michal Kubal? Miloš Havel mě snad poprvé zaujal. Dialog Vávry a Žáka pobavil - jeden o voze ... Plán „upečenej“ u krbu zněl zajímavě. ()

Vyhrát za každou cenu (2017) (E05) 

„6 let v pekle.“ Pravdu má ten Arnošt. Hezky Emil. Havel se celkem pěkně hájil. Plesl baví a to i když jinak Havly nemůžu ani cejtit. Hudba u tohoto dílu tak něják rušila. Chudák Burian a vlastně i chudák mladej Žák, kterej byl jinak po celej díl na pěst. Scéna mezi kabátama byla dobrá. Manželka Oldřicha Nového byla dobře rázná. Kodak(!) „Nás zajímá výsledek, ne spis.“ Vokolkova poznámka o Havlovi pobavila „Ale každá instituce se jednou přežije a překáží dalšímu vývoji." Havlové dycky překáželi – ať Straně nebo vymahatelnosti práva, filmu nebo demokracii. „Tady je kříž, to bude křížový výslech." Podlipný byl sprostá svině a zmetek par excellence. „Kdo Tě vychovával ty hovado?!“ Štěpánek nešel pro ránu daleko. Burian vyváz tak-tak. Marvan byl dobrej. Kafe(!) Burianova ‚gramofonová jehla‘ pobavila. Sokolovská Trutnovna ... „Kdo to jsou oni, Hurvajs?“ „No oni, taťuldo!“„Myslíš Hurvajs ty co se teď rojejí?" ()

Dvojí tváře (2017) (E06) 

Krállová lhala a chudáka Buriana zase soudili. Ovšem poznámka o pokutě pobavila. Film patří straně a kapitalisti utřou hubu. Zastání se hodí vždycky. Z celý minisérie se mi asi nejvíc líbily kulisy. „Doufám, že nejde o sabotáž …“ Balcar byl v těch brejlích dobrej. „Proč tu Radok není?“ „Aby se nám líp kritizovalo.“ Proč mám pocit, že Štěpánek Havla nemusel? „Mohl byste jí nařídit, aby si mě vzala?“ „Neberte si ho.“ Nový byl zase výbornej. „Kdo střílí druhej je tuhej." - Pravda, pravda. Scény v lese mi přišly dost nepřehledné. Oni utíkali špatně? Sáfra. Chudák Havel. Burian si snad dokázal udělat srandu ze všeho... „Narodil se v kraji lihu, vod a hájů -" „Vy vo tom nevíte, protože jste analfabet." Ta trubka - síla. Motorka byla hezká. Marvan asi nebyl s Burianem až takovej kámoš. Burian u bazénu připomněl začátek serie. ()

Reklama

Reklama