Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Hutný, atmosferický a neskutečně dobrý ČESKÝ seriál. Dobrý je slabé slovo, klidně tomu nalepím nejlepší český seriál za posledních šest let a co se týče dramatické tvorby, tak jsem asi nic lepšího českého ze seriálů v televizi neviděl. 9/10 Uprostřed se tempo mírně zadrhlo. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Mám z Pustinu ohromnou radost, jelikož dokazuje, že když se talentovaným českým tvůrcům dají peníze a prostor, tak z toho může vzniknout, něco za co se nemusíme stydět. Česká kinematografie má jeden velký problém a to, že na jeden kvalitní projekt, připadne dalších pět sraček, takže se z toho začarovaného kruhu nelze moc dostávat. A moc tomu nepomáhá mentalita českých diváků, který radši půjdou do kina na nový film od Trošky, než aby koukli na artově pojatý film jako je např. Já, Olga Hepnerová. A totéž platí i pro televizi a jejich seriály. A proto díky bohu za HBO. Pustina svým vizuálem hned připomene severské detektivní seriály, které mají hutnou a depresivní atmosféru. Toto je zvláště podpořenou perfektním intrem, které několikrát dá vzpomenout na Temný případ. A svým způsobem, tak pokračuje i ve svém vyprávění, které je zasazeno do severské vesničky Pustina, kde je všechno rozpadlé, špinavé a ne moc idealistické. A kupodivu to platí i pro postavy. Jsou to zlomené existence, které se snaží nějak přežít a vydobýt si své místo na slunci. Je velmi fajn, že postavy nejsou černobíle, a můžeme s nimi soucítit, a zároveň je nesnášet, protože se chovají jako největší svině. Nic není, tak jednostranné, jak se zprvu zdá. A spoustu postav hodně mile překvapí a takový Karel v podání Jaroslava Duška je toho zdárným příkladem. Další velkou pochvalu si zaslouží herci, kteří opravdu hrají. A to myslím naprosto vážně. Je opravdu milé vidět české herce hrát a díky tomu je o to více, vidět ta propast mezi seriály od HBO a běžnou českou produkcí, kterou denně konzumujeme. Zuzana Stivínová, Leoš Noha, Petra Špalková, Jan Cina, Eliška Křenková nebo již zmíněný Jaroslav Dušek a spoustu dalších. Hodně moc se mi líbilo jak je celý seriál zrežírovaný. Je vidět, že Alice Nellis a Ivan Zachariáš mají prostředky k tomu, aby realizovali svojí vizi a můžou si tak dovolit hrát si s formátem. Máme tu pomalejší záběry, záběry na přírodu, různé přelety a další hrátky kamerou a vyprávění, které známe ze zahraničních filmů. A dávají nám pocit, že sledujeme něco více. Pustina není bez chyb a má problém, jako většina seriálu a to, že všechny epizody nemůžou být bombastické a mít spoustu zvratu a nečekaných událostí, takže se dostaví pocit, že jedna nebo dvě epizody působí trochu zbytečně, a že by se dalo krátit. A taky spousta zápletek není dotažená do konce a u některých je to celkem škoda, jelikož by případná katarze mohla dát některým scénám nový rozměr. Tak jako, tak to nic nemění, že Pustina je hrozně super a všichni by jí měly vidět, aby se přesvědčili, že i u nás jde točit věci, na které se dá v televizi koukat. Jasně nebudeme se smát a budeme mít depresi z toho co uvidíme, ale furt je to příjemnější realita, než se koukat na projekty, které z nás dělají idioty. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Fenomenální TEMNÝ PŘÍPAD zmizení mladé dívky z pošmourné, zanedbané vesničky s koloritem "měsíční" krajiny hnědouhelných pánví za humny, kam slunce nezasvítí. Obyčejní lidé, deprese, slzy, bezmoc, rozklad, bipolární porucha, rozvrácení, pervitin, prostituce, dětští delikventi, podezřívavost, marnost. Z formálního hlediska absolutorium ve všech ohledech, klobouček! ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Vždycky jsem si říkala, že když čeští filmaři prohlašují, že kdyby měli finance, točí stejně dobré filmy, jako jsou ty zahraniční, tak se jen vymlouvají. Pustina mě ale přesvědčila, že pokud se setkají výborný scénář, dobří režiséři, výborní herci a moderní filmařina, může za pomoci zahraniční produkce vzniknout český seriál hodný konkurence se zahraničím. Téměř hmatatelná realističnost jak ponuré krajiny obce Pustina, tak chování a vzhledu obyvatel, je až fascinující. Proč se tady dosud takhle netočilo, nechápu snad ještě víc, než to, jakým zázrakem zde najednou vznikl seriál o tolik levelů výš, než všechna současná česká filmová i televizní tvorba. Naturalismus ve všech ohledech bere dech. Vesměs neokoukaní a o to talentovanější herci až do nejmenší role jsou naprosto přesní - NAPROSTO SKVĚLÁ Zuzana Stivínová, výborný Jaroslav Dušek a velmi dobrý Leoš Noha všem už jen vévodí. (Minimálně první jmenovaná si za svůj výkon zaslouží Českého lva daleko víc, než většina jiných hereček, které ho dostaly. U Leoše Nohy byste zase vůbec nečekali, jak neskutečně mu role zkušeného vyšetřovatele sedne, ale je to tak.) Stoprocentní přesvědčivost na všech frontách, mrazivá atmosféra, výborný scénář, dobře zvládnutá režie. Napínavé, místy strhující, přirozené a výborné. Mít to větší spád a méně odboček nedůležitých pro děj samotný, ohodnotila bych plným počtem. ()

Blue.Poison 

všechny recenze uživatele

Je to až k nevíře, ale naši filmaři dokázali natočit i něco jiného než Ulici a Ordinaci. Pustina je temná, hnusná a špinavá. S hutnou atmosférou, autenticky zahranými postavami a bez debilních dialogů. Brilantní. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Uděláme seriál pro HBO, už to by měla být značka kvality. Aby se dobře prodával, uděláme reklamu ve smyslu, jaký do televize přinášíme kvalitní a netradiční seriál. Prvních pár „důležitých“ to ohodnotí veskrze kladně a proto my ostatní, abychom nebyli vně kvalitní divácké obce, hodnotíme také v superlativech. Pravda je taková, že seriál je opravdu velice kvalitně natočen a má i svou atmosféru. Jenže pravdou je i to, že příběh zase až tak oslnivý není a velice kopíruje nešťastnou událost (kdy, kde, kdo). Trochu mne tedy mrazilo při čtení titulků, že „podobnost osob“ je čistě náhodná. Co se týče žánru, jedná se o čisté drama, možná trošičku okořeněné jakousi kriminální zápletkou – přeci jen nejde o kriminální drama ve smyslu „Mostu“ nebo „Temného případu“. Zde je nám předloženo drama z jedné malé obce s tradičními vesnickými mezilidskými vztahy a kriminální zápletka je zde až na druhé koleji přesto, že se tváří prvořadě. Je to úplně stejné, jako by se v nedalekém lese zjevoval duch. Také by to nebyl duchařský horror. Stále se jedná o drama a je úplně jedno, co nám režiséři vnutí jako stěžejní. Nebýt tam totiž ta vražda, jednalo by se zcela jednoznačně o „Díru u Hanušovic“. Z celého toho mi vychází, že kamera výborná, filmařsky velmi nadprůměrné (co se Česka týče), atmosféricky dobré, příběhově vlastně úplně normální. Tedy tři hvězdy. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Režisér se opravdu vyžívá v dlouhých, tichých záběrech na lidi, co civí do blba. Je to fajn a chápu, že tím chce vykreslit atmosféru a jo, je to dobrý, ale po 2 dílech už to začíná být trochu otravný. Jinak je to dost špinavý, napínavý, skvělí herci - jo, je to fakt "peklo" v tom nejlepším možným smyslu. Akorát pro mě, jako skoro pro místního je trochu zavádějící ta čistokrevná zeměpisná fabulace. Jo a Dušek je skvělej, ale už mi taky trochu sere, že pořád hraje ty podivíny, skoro by člověk řekl, že neumí zahrát nic jiného. Zatím 4* Dodatek: No dobře, je to fakt dobrý. Je tam patrné střídání na režisérské židli, ale přece jen Alice Nellis se ke konci vytáhla. Pro mě zcela zásadní šestý díl. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět musím pochváli produkční počiny HBO a opět tak připomenout, jaká je škoda, že se na tento typ tvorby kompletně vykašlala, a zaměřila se čistě na anglicky mluvenou tvorbu. Štěpán Hulík po Hořícím keři ukazuje svůj velký cit na postavy, který tady obohacuje o vytvoření fiktivního místa Pustina, která v sobě spojuje fragmenty z různých oblastí severních Čech, a dokázal vytvořit místo s velmi hutnou a ponurou atmosférou, kde každý člověk má své vnitřní tajemství. Pustina na jedné straně ukazuje lidskou zoufalost, a na druhé straně v podstatě čistou bezohlednost. Je fajn, že svým cílením pak vlastně upozorňuje na možné neduhy našeho soudního systému a přístupu k mladistvým. Pustinu bych se pak jako celek nebál označit za jeden z nejlepších seriálů z éry samostatné ČR. Jen smůla pro některé tvůrce a herce, že v této době ještě nebyl Český Lev tolik otevřený seriálové tvorbě, a tak nemohlo dojít i na ocenění za herecké výkony či scénář. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Skvěle využitá image severočeských pánví. Oceňuji hlavně atmosféru, napětí, vykreslení prostředí, herecké výkony, přiměřenou celkovou stopáž, důstojné zakončení. Tu a tam mi neseděl postup vyšetřování: 85% (1992 hodnotících, průměr 87%, 128. nejlepší seriál) ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pustina je dobrý projekt. Určitě je nadhodnocený, protože je každý vyjevený z toho, že to má formální prvky zahraničních vyspělých produkcí, přitom loňský Mamon byl určitě lepší. V poslední době lze najít i v ČR kvalitní seriály, takže tohle tak nějak zapadá do zvedající se úrovně určitých českých seriálů. 72%. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Má ještě v tom přehršeli pozitivních komentářů psát další stejného ražení? Více než seriál spíše osmihodinové zatraceně hutné psychologicko-sociologické drama postavené na kriminálních základech jinak vlastně celkem jednoduchého příběhu...natočené přesně tak, že není co vytknout - ani hercům, ani jakýmkoliv technickým profesím...Vše prostě funguje na 100%. Z tohoto "filmu" vás bude mrazit a to až do morku kostí - tím jak je autentický, nevtíravě napínavý a stejně tak příběhově matoucí. Možná jediná výtka - mezi spoustou "slepých příběhových uliček" je hned několik které zůstanou nevysvětlené a nebo by jste se o jejich aktérech chtěli dozvědět alespoň něco málo navíc.... Každopádně v seriálové tvorbě asi to nejlepší co u nás kdy vzniklo - a to už jako důvod přoč Pustině věnovat jednu pracovní směnu sakra stačí! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

O Pustině se mluvilo, mluví a mluvit bude. Pro mne to byl lehký souboj s Raplem. Rapl je sice třináctidílná kriminální smršť s ne moc velkým důrazem na hlavní příběh, ale je až zvláštní jak moc si dokáží být Pustina a Raplpodobní. Oba dominují v atmosféře. V každém seriálu je podaná jinak, ale v obouch případech jde o to, že divák je paralyzován důkladně propracovanou výpravou. Bohužel zde del mého vyhrál lehce Rapl. Koukat se na lesy a vrcholy Krušných hor je zážitek sám o sobě. V Pustině se snaží zvýraznit depresivní a stísněná atmosféra, což výpravu lehce omezuje, ale splňuje to onen požadavek, který asi v HBO chtěli. Ach, to HBO. Letos ani tolik nezapracovali na vymazlené úvodní znělce, což je škoda, ale asi to ani nijak nevadí. Oni si prostě budou libovat v těch kriminálních počinech. Letos jich pár vyšlo. V Americe to udělali s Night of a spousta z nás si samozřejmě asi nadále pamatuje kultovní Temný případ. Pustina na toto lehce navazuje. Úspěšně? Jednoznačně má seriál charisma. Má co nabídnout. Ale spousta lidí tu mluví o asi nejlepším českém seriálu. A já v to i doufal. Je v celku smutné, že i když já to ta nevidím, tak to asi musím uznat, protože v Česku snad ještě nikdo nikdy nevytvořil seriál, který by tento v nějaké plné míře překonával. Zážitek z minulého roku jménem Mamon na mne působil mnohem propracovaně a zajímavěji, ale na druhou stranu jde o český remake jiného seriálu. Ale ve své podstatě. Je Pustina také svůj vlastní originál? Ani tolik ne. V každém případě... převeliký krok vpřed ohledně českých seriálů. ()

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Že by se v českých televizních a filmových vodách přeci jen blýskalo na lepší časy? Pustina je překvapivě mrazivým, poutavým, ale především autentickým počinem, který potěší vyspělou audiovizuální stránkou a uvěřitelnými hereckými výkony. Ta nekompromisně ponurá atmosféra je u nás něčím opravdu nezvyklým, až si člověk říká, že takhle nějak klidně mohla vypadat druhá řada True Detective. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Série snese srovnání i se zahraniční špičkou. O několik levelů výše než ostatní česká produkce. Za seriálem nestojí česká „elita“ herecká (snad krom Duška), režisérská ani scénáristická a přesto se to náramně povedlo (jiné seriály s „lepším“ obsazením se nechytají). Je radost se dívat, že různí herci, které jinde vidíte v ulici a podobně, fakt umí hrát :). Celkový dojem: profesionalita a autentičnost. Snad je to první vlaštovka a podobné kvalitky budou vznikat dál. Jen doufám, že potencionální následovníci pochopí jednou věc: je to super ne pro to, že je so sociálně tíživé a depresivní, ale pro to, že je to odvedeno profesionálně! Ať nám tady neznačně vznikat vlna "depresivních dramat" protože se to "osvědčilo" :).Odvést dobrou práci podobně jako v pustině a téma může být libovolné. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Česi sa prebrali! Som zvedavá, kedy sa prebudia Slováci, no to sa možno nikdy nestane. Novodobé pochopenie toho, čo dobrý seriál môže ponúknuť - výborné výtvarné spracovanie, vybudovanie atmosféry, dramatickosti, oku lahodiacej bezútešnosti, a výborných hercov. Mimochodom, je až zarážajúce, ako sa Zuzana Stivínová podobá na Sofie Grabol z Forbrydelsen, Petra Špalková na Kate Dickie a Jaroslav Dušek na Anthonyho Hopkinsa. ()

Scar 

všechny recenze uživatele

Chválim hlavne výborne vystavanú atmosféru, tak akurátny kontrast, kameru a výborné svetlo. Doslova cítiť chlad každej starej hrubej steny a teplo každej žiarovky. Nie som fanúšik českej produkcie, hlavne po rokoch servírovania podpriemerných komédií, ale toto je unikátny kúsok svetovej kvality, ktorý by mohol nastaviť latku a udávať ďalší smer nie len českej, ale aj slovenskej filmárčiny. Emocionálne napätie obyvateľov sa prenáša cez depresívny vizuál veľmi presvedčivo. Funguje to a je to tradičná európska filmárčina, bez zbytočných efektov a afektov. ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Paráda!!! Atmosféra, vizuál, kulisy, ozvučenie, herci. Navyše postava Karla odkazovala niektorými hláškami na mnohé z Duškových "prednášok" mimo film. Mnohé postavy boli až nepríjemne uveriteľné. Napätie sa v niektorých miestach dalo doslova krájať. A to je i jediným mínuskom. Škoda, že v niektorých miestach stratil seriál na tempe kvôli scénam, ktoré boli pre dej úplne nepotrebné. Možno sa tvorcovia snažili dať viac falošných stôp.... Každopádne som spokojný. A vďačný za niektoré vety, ktoré boli tak výstižné a ťaživo skutočné až to bije do očí... ()

Zagi20 

všechny recenze uživatele

Na české poměry naprosto špičkový počin, drsný, špinavý a značně depresivní, ve kterém všichni zúčastnění hrají jako o život. Pustina je plná dlouhých záběrů, ze kterých divák vnímá emoce z chování a především výrazů ve tvářích zdrcených postav, což funguje skvěle a rozhodně to nebylo nic lehkého. Jen ten Dušek mi přišel trochu mimo. Ne, že by hrál blbě, spíš charakterem své postavy a jejím chováním značně vybočoval z okolí, což působilo trochu divně. Ta jedna hvězda tady ale chybí především díky některým nedotaženým vedlejším zápletkám a taky kvůli posledním dvěma epizodám a celému rozuzlení. Prostě jede se hlavně na psychiku postav, ale bohužel samotný čin jde do pozadí. To je škoda, chtělo by to větší důraz na vyústění celého případu a už tak nalomeného diváka poslat do kolen. 81% ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama