Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju sci-fi a 2001 : Vesmírná odysea je pro mne nepřekonatelný mezník. 2010 : Druhá vesmírná odysea měla řekněmě těžkou pozici. Nulové šance na překonání prvního dílu a zdaleka ne tak zručného režiséra (Peter Hyams je dnes znám jako těžký průserář). Přesto nemohu výsledek ohodnotit jinak než 5ti hvězdami. Mrazení po celém těle při zjevení Davida Bowmana v televizi - to jeněco nepopsatelného. Celková atmosféra, napínavost.. Ze záběrů na volný prostor pod nohama astronautů se skoro zvedá žaludek. Herci jsou fajn (Tříska moc nepředved), scénář brilantní, víceméně neustále sune děj, a i když na chviličku zvolní, stále působí přirozeně, neotravuje, nenudí.. Triky famózní... Tento film se řadí do mé osobní TOP. Už aby Aronofsky, Cuarón, nebo někdo jim podobnej natočil 2061 a 3001 - Třetí a Poslední vesmírnou odyseu. ()

Mgb21 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, které nenaplňují očekávání po přečtení knižní předlohy. I když film sám o sobě není vůbec špatný hodnocení musím uspůsobit očekávání. I když vím, že celá kniha nikdy nejde věrně převyprávět na plátno, tak si myslím, že scénárista se měl přeci jen více držet knihy. Jo a titulek Timesů je skvělý!!! ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tvůrci přistupují k filmu dost odlišně, než Kubrick ve 2001 (což je celkem pochopitelné). Narozdíl od dlouhých filosofických zamyšlení a pomalejšího budování atmosféry se 2010 více blíží dnešnímu pojetí sf thrilleru. Přesto nebo právě proto mě pokračování zaujalo stejnou měrou, díky inteligentnímu ději a řadě perfektních scén (při přechodu z lodi do lodi úplně člověk cítí tu prázdnotu pod nahama, nebo takové objevení Bowmana - žádný horor u mě nikdy nevyvolal mrazení v zádech jako tato scéna), tajemné atmosféře, dobrým trikům a hercům (ale chudák Tříska si moc nezahrál). Navíc se jednalo o jedno z prvních pořádných sf, co jsem viděl, takže hlášky "will I dream?" atd. na mě dost působily. A kdo tvrdí, že dobovou politikou z toho zmizela nadčasovost, podle mě sám nedokáže nadčasově uvažovat. Rozhodně důstojné pokračování a mám za to, že mnozí to hodnotí slabě tak nějak automaticky. "All these worlds are yours except Europa, attempt no landing there. Use them together, use them in peace." ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Asi jsem až moc hodnej, ale mě se to prostě líbilo. Je to samozřejmě úplně jiný kafe než první díl a jakékoli srovnání nepřipadá v úvahu. Kubrickův výlet do budoucnosti byl jedinečným filmovým požitkem, úžasnou hrou efektů s režisérovou nekonečnou fantazií a herci byli jen naprosto vedlejšími figurkami. Kubrick je ale jen jeden, což Peter Hyams dobře věděl a povedlo se mu stvořit sci-fi docela odlišného rázu, které ale celou dobu čerpalo z výborného Clarkova scénáře a v několika momentech dokonce i navázalo na mystickou atmosféru slavné jedničky. Triky a efekty byly opět výborné, herci sympatičtí( i když Rusák z Armageddonu mi tu chyběl) a závěrečná pointa, na kterou jsem se celou dobu nedočkavě třásl, nebyla vůbec špatně vymyšlená a celkový dojem rozhodně nekazí. Určitě nedoporučuji pouštět si Druhou vesmírnou odyseu před zhlédnutím Kubrickova filmu. Jinak by byla ale velká škoda toto vesmírné dobrodružství předem zavrhnout. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Druhá vesmírná odysea nedosahuje kvalit Kubrickova eposu, ale přesto se jedná dost překvapivě o hodně povedený film. (Poprvé 7.8.2010, podruhé Krnov 13.4.2013) - Při druhém zhlédnutí, tentokrát v kině, jsem se utvrdil v tom, že Kubrick je jen jeden, ale i Druhá vesmírná odysea má vážně něco do sebe. Hlavně tedy nezapomenutelný výstup do kosmu. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se ve státech USA – Nové Mexiko, Kalifornie a D.C. (Varan)
  • S natáčením filmu začal režisér Peter Hyams ihned po vydání stejnojmenné knihy Arthura C. Clarka. Samotný děj se v některých bodech od knižní předlohy liší. (Olík)
  • Autor předlohy Arthur C. Clarke se ve filmu objevil dvakrát - jednou sedí na lavičce před Bílým domem a krmí holuby, podruhé znázorňuje amerického prezidenta na obálce časopisu Time. V sovětském vůdci můžeme bez problému poznat Stanleyho Kubricka. (Javert)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama