Reklama

Reklama

Neznámý voják

  • Finsko Tuntematon sotilas (více)
Trailer 2
Finsko / Belgie / Island, 2017, 179 min (Alternativní 133 min)

Režie:

Aku Louhimies

Předloha:

Väinö Linna (kniha)

Kamera:

Mika Orasmaa

Hudba:

Lasse Enersen

Hrají:

Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Stalin a Hitler si v roce 1939 domluvili rozdělení vlivu v sousedních zemích a brzy zahájili i jejich porcování. A nikdo jim v tom příliš nebránil. Společně obsadili Polsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estonsko. Na řadě bylo Finsko, po kterém Rusové žádali vydání Karélie ležící na jejich hranicích blízko Leningradu. V listopadu 1939 bez vyhlášení války vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes mnohonásobnou převahu v mužích i zbraních nedokázala finskou obranu prolomit. Až po několika měsících tzv. Zimní války vybojovali na Finsku část území. V roce 1941 se situace změnila. Německá armáda vtrhla do Sovětského svazu a Finsko se rozhodlo vybojovat obsazené pohraničí zpět. Tento válečný konflikt mezi malou severskou zemí a totalitní komunistickou mašinérií připomíná boj Davida s Goliášem. Válečné drama Neznámý voják vypráví příběhy jedné finské jednotky, která se postavila během této války na obranu země proti agresorovi. Film vystihuje drsně a realisticky skutečný válečný konflikt, vidí jej očima různorodé skupiny mužů, kterou pevně spojila válka. Film vznikl podle knižního bestselleru Väinö Linny, který pro jeho příběhy čerpal i z vlastní zkušenosti. (Cinemart)

(více)

Recenze (258)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Druhá svetová vojna z dosť neobvyklého pohľadu, z pohľadu fínskych gerojov. Oceňujem informačnú hodnotu filmu, dal mi možnosť doplniť si nejaké tie historické znalosti (napr. informácie o postupe, či ústupe). Vynikajúco nakrútené bojové scény sú to najlepšie, čo film ponúka, sú doslova dychberúce. Výborná je aj kamera, s úžasnými zábermi krajiny (letnej, či zimnej). Dramatické scény naproti tomu nie sú žiadna veľká sláva (podobne ako nevýrazná hudba), sú skôr len takou vatou medzi bojovými scénami. Postavy sú len také figúrky, na nejakú psychológiu sa tu vôbec nehraje. Skvelý dojem z filmu kazí aj scenáristická naivita (nezničiteľný fínsky Rambo, tolerovaná totálna nedisciplína, a pod.). ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Finský válečný film, který jede sérii bitev od začátku do konce a to bitev po filmové stránce evropské první ligy. Finové měli větší problém se Stalinem než Hitlerem, takže mi přišlo hrozně vtipný koukat na hrdiny, kteří prakticky bojovali proti spojencům. Velké plus je hlavní role Eero Aho, kterého jsem poprvé viděl v Rozkazu (2018), chlapík s charismatem, jenže tenhle film má dvě brutální mínus 1) tři hodiny délka 2) prakticky absence poutavé dějové linky - vše se jede přes hutnou válečnou atmošku a vztahy s nadřízenými. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Výsostně ukrutnému pojednání finských vojáků za druhé světové bych dal s přehledem za pět, ale ten fakt, že je to necitlivě sestříháno z původně televizního seriálu je až moc do očí bijící. Jediná kaňka, která se ale nedala přehlédnou i přes to, že jsem viděl 180minutovou verzi. Bojové scény jsou ale jedny z nejpropracovanějších včetně prožitků samotných aktérů a stojí to za to. 85% ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Tolik jedinečných příběhů se ve válce odehrálo, tento byl pro mě úplně neznámý, což věřím sílu zážitku zmnohonásobilo. Ale jak ho dostat do pouhých 133 minut? Tuto verzi jsem úmyslně vynechal a dobře jsem udělal! Z těch 179 se dle mého názoru nedá vystřihnout nic, příběh by tak utrpěl buďto na akci, či jeho osobnější rovině a to by byla velká škoda. Aku Louhimies obě tyto části dotáhl k až nečekané dokonalosti. Vojenské scény nadchnou prakticky hned v úvodu, akce je rychlá, výborně sestříhaná a především přehledná, na "hrdinské výstupy" není čas, jede se za všechny. Tedy do určitého okamžiku... Eero Aho a jeho Anti Rokka, i když je tu svým způsobem více hlavních hrdinů, navíc výborně zahraných, tenhle je prostě nejvýraznější! Také má být proč, Viljam Pylkäs byl skutečným hrdinou, skutečným vojákem a Eero Aho ho hraje naprosto dokonale! Jeho scény kdy prakticky sám likviduje sovětské vojáky, patří k těm nejsilnějším. K nim třeba dodat ještě "vylodění", likvidaci tanků a neskutečně intenzivní poslední půlhodinu! Vlastně by se dalo napsat vše bojové, ono nelze jinak, je to skutečný zážitek, divák je v tom s nimi! Také proto bylo pro mě velkým překvapením, že v této nepřetržité akci Louhimies dokáže ještě rozvíjet osobní příběhy a to prakticky stejně silně. Například takové chvilkové návraty domů, těžké návraty do normálního žití. Nebo vůbec ty nejtragičtější, sanitka a smrt vojáka... detailní záběr na jeho oko a divákův pocit, že skutečně odchází. Výborná kamera, jak v těchto detailech, tak v bitevních scénách, snových vzpomínkových pasážích, čí prosluněných návratech domů - pěkný to kontrast k boji. Navíc emoce u mnoha scén navodí i nádherná hudba. Aku Louhimies byl pro mě do této chvíle neznámým, teď je v jeho filmografii co dohánět. A mám pocit, že stejně tomu bude i v případě Eera Aha. Skutečně jedinečný film... nezmínil jsem úchvatné lokace natáčení, kostýmy a dobové vyznění vůbec, hold by toho ještě bylo. 90% ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Lúčenie, boj, rusi, žena, boj, žena, boj, smrť, boj, žena, boj, žena flashback, smrť a zase začiatok... ()

Olaf7 

všechny recenze uživatele

Neznámý voják neměl být podán jako film, ale jako seriál, pak by se jednalo o velmi zdařilé dílo. Když je ale něco „nekonečný", a nelítá to ve žlutým s papouškama na ramenou, tak je to otravný, ve druhým případě sjetý. Každá akce ve filmu je se vším vykreslena dopodrobna, takže se za těch 628 minut naučíte bravurně finsky. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Silnej film, kterej vyobrazuje boj malého národa za svou svobodu a nezávislost. Od nadšení až po konečnou tragédii, přičemž silný kontrast tomu dodává ona nádherná panenská příroda, ve které se to vše odehrává. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Bez jakéhokoliv přehánění jeden z nejlepších, ne-li možná úplně nejlepší a hlavně NEJREALISTIČTĚJŠÍ válečný film, jaký jsem viděl. Za kvalitou v tomto žánru se momentálně musí jednoznačně do Skandinávie. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný film o boji Finska s Německem proti Rusku a ke konci války naopak...Pro mě byl zajímavý v tom, že jsem se aspoň něco o tomto konfliktu dozvěděla, protože o tom se vlastně nikdy nemluvilo...Hlavně ne za komančů...Teď už konečně chápu proč jsou Finové tak divní :-) Jinak teda některé střihy scén byly nepochopitelné ...Kamera se mi líbila moc, jsou tam některé opravdu skvostné scény...Za mě 75% ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný válečný film, který je vlastně tak akorát. Žádné non sensy a super hrdinové a jejich příběhy a kulky kolem. Zde vlastněnuestálá lehká akce a pohyb vojska v terénu. Minimum gradace a minimum srdceryvných rozhovorů. Až ten sterotyp trošku nudí, u půl hodiny méně by slušelo, ale stále příjemně realistický. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že ako je napísané v popise, je film o súboji Dávida s Goliášom a o hrdinstve Fínov. Fíni dokázala natočiť vynikajúci vojnový film, ktorý bezpochyby môže konkurovať tým americkým. Krásna kamera, surová akcia, ktorej je požehnane a do toho výborný soundtrack. Herci skvelí a popravde nemám čo vytknúť. Možno až na tú dĺžku, nakoľko sa to nevyhlo hluchým miestam. Inak ale rozhodne chválim a 4* isté, málo chýbalo k piatim. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Válka ve své opravdovosti. Finové pod vedením Aku Louhimiese nadřadili atmosféru, hlubokou intenzitu a příznačnou syrovost nad pro "válečný Hollywood" tolik typickou - avšak často jen zdánlivou - velkolepost a kýble patosu. Fantastická je především kamera. Řemeslně výborně zvládnuté dynamické akční scény střídají dech beroucí "slow motion" záběry mimiky hrdinů uprostřed často fatálních chvil či "odpočinkové" segmenty představující krajinu severské tajgy. Film ale nabízí ještě víc. Louhimies umně střídá okamžiky nevyhnutelné frontové melancholie se stejně tak nevyhnutelným frontovým humorem a vykreslení hlavních postav je podpořeno rodinnými flashbackovými či dokonce paralelními událostmi. A abych nezapomněl - herecký výkon Eero Aha v roli drsného, ale oproti Hollywoodu naštěstí nikoli "chucknorrisovského" svéráze Anttiho Rokky je vynikající! Tuntemon sotilas je jedním z nejlepších válečných filmů z prostředí druhé světové války (ne-li ten úplně nejlepší). Jedinou kaňkou (krom pro mne jen těžce stravitelného faktu, že premiéru takové bomby na maloměstě, kde žiju, navštívilo celých 12 lidí, zatímco různé "blockbusterové" nesmysly se těší vždy vyprodané kulise) tedy zůstává, že česká kina nabízejí pouze kratší 135-minutovou verzi, protože plná 180-minutová "alternativní" nálož je přesně to, co chci ještě někdy vidět! Jdu zkontrolovat svou Top 10 oblíbených filmů. 5 *****. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tříhodinový válečný velkofilm odehrávající se v zasněžených finských lesích. Skandinávská zima a mrazivost samotné války je cítit z obrazovky až do obývacího pokoje. Přemýšlel jsem, zda v evropském měřítku se najde podobně syrově laděný válečný film a napadá mě pouze německo-český STALINGRAD. Finové ukázali, že i oni to ve druhé světové neměli jednoduché. První jim Sovětský svaz v Zimní válce sebral část území včetně Karélie. Poté co Německo zradilo Sovětský svaz, tak se Finové stali spojenci Německa a znovu válčili proti Sovětskému svazu v tzv. Pokračovací válce (tou se zabývá tento film). A za sjednaný mír mezi Finskem a Sovětským svazem napadli naopak Němci Finsko v tzv. Laponské válce. Celý film se odehrává na území Karélie, které chtějí Finové zpět. Válčí se pouze v lesích, na jezerech, v zákopech a všude lítají kulky a jezdí tanky. Voják jde z jedné bitvy do druhé, které jsou ovšem protkány hodně hluchými místy. Efekty na evropské poměry jsou také úchvatné, ačkoliv hollywoodským velkofilmům se nevyrovnají. [2991. hodnocení, 177. komentář, 81%] ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

To byla válečná podívaná. Ani nejde jako říct, že by se u stopáže člověk nudil a opravdu v evropském měřítku je to nejlepší válečný film. Ryan je Ryan že jo. Tady byli krásně ukázaný pocity z války, strach, šílenství, sebevraždy, úžasné kombinace válčení v lese, na jezeře, v zákopech, na cestě v řece, prostě všude! Jako fakt klobouček!!! ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Vyborny vojnovy pocin. Toto amici nenatocia. Hlbave, smutne - a pri vsetkej brutalite aj hodne citlive. Clovek by povedal aj "ludske", no ale dako.. Zakopy, bubnova palba, surove sceny, psycho.. Velmi malo romantiky, iba ak na dokreslenie, co s citmi a ludskostou spravi taka zverina. Dufajme, ze nas dnesni idioti nevovedu do dacoho podobneho, jak uz zvysok sveta. Tie tri hodiny zbehnu jak nic. Bolo by lepsie zhliadnut to nie po finsky s EN gugl-titulami, zial zatial nic lepsie nebolo. 4* v poho. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Tříhodinová stopáž je přeci jen trochu moc pro snímek, kde se neustále střídají dialogy a bojové scény v lese. Nicméně to je asi jediná výtka, kterou bych ke snímku měl. Jeden z těch domácích snímků, které více ocení národní publikum. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Válečné drama je vyjímečné nejen svým obsahem, ale i zpracováním. Na osudech hlavních hrdinů je zde neuvěřitelně realisticky vykreslen rusko - finský konflikt v "rámci" druhé světové války. Zvláštností je, že dlouho ani nevíte proti komu se bojuje. Rusové jsou vidět jen z velké vzdálenosti anebo jen jako mrtvoly či zajatci. A tak je to vlastně po celé tři hodiny. Finské vojáky však máme možnost sledovat z blízka. A tak se nám představují různé postavy s různými charaktery, kterým vévodí skvělý, ale nepoddajný voják Rokka (Antti). Na nesmyslné rozkazy kašle a neohne hřbet před žádným důstojníkem. Strach ze všudypřítomné smrti má však i on. Je docela možné, že jsem to neviděl naposledy. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Především poctivé řemeslo dělá z tohoto válečného snímku nadprůměrnou podívanou. Solidní kamera, dobří herci, ostatně chytrý a dospělý film. Polovinu stopáže tvoří nápadité a smysluplné akční scény, které vám nějakou chvíli v paměti zůstanou. Film o tom, že i Finové se nedali. 80 % ()

Související novinky

72. Jussi Awards - výsledky

72. Jussi Awards - výsledky

24.03.2018

Již po dvaasedmdesáté byly oceněny nejlepší finské filmy za uplynulý rok. Nejlepším filmem je drama Nekonečná cesta, proměnilo šest nominací ze třinácti. Kromě nejlepšího filmu posbírala ceny za… (více)

Reklama

Reklama