Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (266)

sud 

všechny recenze uživatele

Slavný monumentální historický velkofilm, na dlohou dobu nejdražší na světě. Všechno je vytvořené naplno, hlavně výprava (jenom šedesát kostýmů bylo vytvořeno pro Elizabeth Taylorovou). Na druhou stranu mírně zaostává akční část příběhu. Ale i tak si myslím, že tuto absenci vynahradí herecké výkony. Elizabeth Taylorová je naprosto dokonalá a navždy zůstane Kleopatrou, i kdyby bylo tisíc remakeů. Richard Burton výtečně stvárnil Marka Antonia bez příkras, bez heroismů. Julius Caesar Rexe Harrisona je spíše rozumný a usedlý muž, než fanatický vojevůdce, jak je v jiných filmech Ceasar představován. Škoda že se ve filmu neobjeví více bitev a ač mám monumentální velkofilmy hrozně rád, čtyřhodinová stopáž je opravdu silná káva. 87%.Voják se zeptal: "Myslíš, že odešla se ctí?" A služka mu odpověděla: "Odešla tak, jak se slušelo pro největší královnu Egypta." ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Na oltář velkolepé výpravy padla věrohodnost hereckých výkonů. Rex Harrison pouze hraje Caesara a Liz Taylorová Kleopatru, ani na okamžik se jimi nestanou. Můj dojem vždycky byl, že sleduju jízlivé laškování postaršího Angličana s malou drzou Američankou, a že tito mají na sobě bůhvíproč historické kostýmy. Skutečně si nemyslím, že římský imperátor mluvil s oxfordským přízvukem s typicky anglickou mimikou a nezaměnitelnými gesty (na začátku každé věty mírný záklon temene, divoká práce obočím v jinak nhybné tváři, pohyb rukou jen od zápěstí k prstům atd.) a každou druhou větu polstroval obraty jako "obávám se, že" a "s politováním musím konstatovat". A stejně tak nevěřím, že Kleopatra mluvila jako se žvýkačkou na dásni (což milosrdně maskuje česká verze s kultivovanou Ljubou Krbovou). Lehce nadprůměrná konverzačka s nezvykle bohatou výpravou. Nic víc. 60% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ave Cézar!" Pár základných info som o filme vedel už dlhé roky, ale napriek tomu ma to nelákalo. Myslel som, že uvidím iba nudnú historickú prehliadku kostýmov. Aká chyba! Stačili úvodné minúty s Cézarom a jeho Rímskymi légiami a už som bol ako ryba vo vode. Cézar v prvej polovici filmu a Antonius v podaní R. Burtona v druhej polovici sú zástupcovia Ríma, ktorí vedia udržať divákovu pozornosť aj bez veľkých bojových scén. Napriek tomu ich tu zopár bude, zaujme hlavná tá na lodiach. Postava Kleopatry bola obsadená skvele, E.Taylor bola výborná voľba. Pompézna scéna jej návštevy Ríma potvrdzuje povesť jedného z najdrahších filmov v histórii. Davové scény všeobecne sú silnou a dnes už neprekonateľnou stránkou tohto filmu. Napriek poriadnej dĺžke som sa vôbec nenudil a to hlavne preto, že tvorcovia film dokázali pretkať i zaujímavým príbehom. Egypt je Kleopatra. Kleopatra je Egypt.... 80%. ()

Lady Jane 

všechny recenze uživatele

Úžasný a ohromující velkofilm, při kterém jsem se nenudila ani minutku. Na to, že byl film natáčet v šedesátých letech opravdu povedené efekty, kostýmy herců a hlavně mistrovské herecké výkony Elizabeth Taylor a Richarda Burtona. K tomuto velkofilmu mám jen jednu jedinou výtku a to, že v roli Kleopatry si už nedokážu představit nikoho jiného, něž jedinečnou Elizabeth! ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Na tehdejší dobu skvěle zpracovaný film, s úžasnou výpravou, kostýmy, hudba, to vše se musí ocenit! :) Bohužel stopáž mi přijde zbytečně dlouhá, ačkoli jde o historický film, rozhodně by se to dalo o nějaké zbytečnější scény, či rozhovory zkrátit. Herci byli dobře vybráni, ale přeci jenom Elizabeth Taylor září tak, že zastínila všechny ostatní, což je jasný, je to Kleopatra. ()

Galerie (193)

Zajímavosti (42)

  • Kleopatra je první z 11 filmů, ve kterých se společně objeví Liz Taylor a Richard Burton. (Maark)
  • Že byl film hlavně o Elizabeth Taylor není pochyb. Její smlouva ke Kleopatře byla mistrovským výsledkem vyjednávání jí samé i jejího agenta. Obsahovala několik na tu dobu velmi překvapivých ústupků ze strany studia. Z milionového honoráře se stalo 125 000 amerických dolarů týdně a nechyběly ani další finanční odměny. Dostala také 3 000 dolarů týdně na osobní výdaje, stravu, ubytování a letenky do první třídy na místa natáčení pro sebe, tři další dospělé osoby a své tři děti. Požadovala dvě luxusní střešní apartmá v hotelu Dorchester v Londýně a limuzínu Rolls-Royce Silver Cloud, která jí měla být kdykoliv k dispozici. [Zdroj: J. Randy Taraborrelli – kniha Elizabeth] (Pavlínka9)

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama