Reklama

Reklama

Červený trpaslík

(seriál)
  • Velká Británie Red Dwarf
Trailer
Velká Británie, (1988–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 25–90 min)

Kamera:

Ed Moore, Ian Adrian

Hrají:

Chris Barrie, Craig Charles, Danny John-Jules, Norman Lovett, Robert Llewellyn, Robert Bathurst, Mac McDonald, Mark Williams, Clare Grogan, Hattie Hayridge (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(74)

Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Georgex k tomuto seriálu (3)

Červený trpaslík (1988) 

Legendární britský komediální seriál, který patří k nejlepšímu, co kdy v Británii vzniklo pod žánrem sitcom. Seriál plný klasického suchého anglického hůmorum, který je zasazen do budoucnosti na obrovskou vesmírnou loď Červený trpaslík. Famózní nápad, zběsilé tempo, záchvaty smíchu, výborné Sci-Fi, to vše by toto dílo mohlo charakterizovat. Perfektně vybrané postavy do hlavních rolích, kde Lister coby poslední žijící člověk ve vesmíru má svoje zlozvyky, za které by se styděla i cvičená opice, ale chrlí ze sebe jednu hlášku za druhou. Tvor, který je výsledek kočičí evoluce zvaný Kocour rozumu moc nepobral, je posedlý vzhledem a baví svým zjevem. Android Kryton, pro kterého je hlavním uspokojením vyžehléné prádlo. Všechny postavy jsou vymyšleny a zahrány dokonale, ale poslední člen posádky v podání Chrise Barrieho je naprosto bezchybný a pokud někdo jednou bude vyhodnocovat nejlépe zahrané seriálové postavy, tak Arnold Jidáš Rimmer se umístí hodně vysoko. Naprosto necharismatický, panovačný, nevtipný, nudný strašpitel, který se bojí i rozsypaných lentilek, kterému se ale budete neustále smát celý seriál. Jeho absence v pár dílech předposlední série dosti zahýbala s kvalitou jednotlivých dílů. Tento seriál je plný výborných nápadů jako je cestování časem, bojování s všeljakými formami zla, různé alternativní vesmíry. A přiznejme si, kdo by si nechtěl zahrát počítačovou hru Lepší než život. První díl tohoto mistrovského díla nás vtahne do nezapomenutelné podívané, která si drží prakticky totožné tempo a kvalitu v každém dílu, mírně občas pokulhává, ale seriál vygraduje geniální 8. sérií. Nestává se často aby poslední série seriálu byla jedna z nejlepších. Celkově hodnotím tento seriál jako jeden z nejlepších SitComů, které kdy spatřily světlo obrazovky. Moje hodnocení 95% ()

Zpátky na Zemi (2009) (S09) 

Pokus o znovuzrození legendárního britského sitcomu ve mně již od počátku vyvolávál rozporuplné pocity. Na celý seriál jako jeho fanoušek nedám dopustit, ale jelikož konec celého seriálu byl natočen výborně a s otevřeným koncem, často jsem se zamýšlel, jak by to mohlo pokračovat. V tomto seriálu se nedovíme, co se stalo přímo po skončení 8. série, ale celý seriál nás zavede do doby 9 let poté. Zjistíme, že z Rimmera je opět hologram, ztratila se Kochanská, Lister je stejně stálý vtipálek se zlozvyky, za které by se styděly i opice, Kocour je stále posedlý svým vzhledem a Kryton zná na vše odpověď. Samozřejmě, že herci za ta léta prošli jistými změnami souvisejícími s přibívajícími léty, ale stále je vzhled nijak neomezoval k natočení tohoto třídílného pokračování. Již od prvního dílu jsem začal cítit tu nostalgickou atmosféru původního seriálu. Dojde na slovní přestřelky mezi hlavními představiteli, zamotanému ději, vtipným situacím, ale stále jsem se obával, že to nemůže dopadnout dobře. Další dva díly mně ujistili v tom, že jsem se bál zbytečně a rozjela se klasická trpaslikovská zábava s výborným nápadem a povedeným dějem, která graduje nečekaným koncem. Seriál mně příjemně překvapil a rozhodně se nesnaží narušit kouzlo předchozích sérií, ba naopak se jedná o důstojné pokračování, které sice není bezchybné, ale jako fanouška Červeného trpaslíka mně rozhodně neurazilo, ikdyž nedostahuje takových kvalit jako jsme byli u Trpaslíka zvyklí. Parádní kvalitu celému seriálu dodává český dabing, který je stejně povedený jako v předchozích dílech. Moje hodnocení 75%. ()

Série 10 (2012) (S10) 

Červený trpaslík je největší legendou situačních komedií a když tvůrci ohlásili novou sérii, byl jsem zděšen a přesvědčen, že to seriálu uškodí. Teď již mohu s čistým svědomím říci, že jsem se spletl, jelikož tvůrci vybrali to nejlepší z předchozích sérií a natočili 6 plnohodnotných dílů, mezi kterými najdeme i epizody, které se řadí k tomu nejlepšímu, co celý seriál nabídl. Jednoduše řečeno jedná se o nejlepší seriálový comeback, který jsem za poslední dobu viděl. Jednotlivé díly jsou výborně natočeny a nedá se říci, že by některý z nich vybočoval z kvalit celého seriálu, i když se zde najdou tři díly, na které asi nikdy jako fanoušek tohoto seriálu nezapomenou. Jedná se o první, druhý a pátý díl, kde druhý díl patří vůbec k tomu nejlepšímu z Trpaslíka. Herci dokazují, že i po tolika letech neztratili nic ze svých kvalit a stále dokáží královsky pobavit. Celá posádka ve složení Rimmera, Davida, Kocoura a Krytona si za své výkony zaslouží poklonu a rozhodně mají na to, aby nás ve svých rolích bavili dalších nespočet sérií. Na závěr se vděčí tvůrcům poděkovat za oživení nestárnoucí legendy a teď už můžeme pouze doufat, že tato série nebyla poslední, kterou nám tato partička naservírovala. Moje hodnocení 90% ()

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama