Reklama

Reklama

Hříšní lidé města pražského

(seriál)
  • Velká Británie The Sinful People of Prague
TV spot 4
Československo, (1968–1969), 10 h 25 min (Minutáž: 38–54 min)

Předloha:

Jiří Marek (povídka)

Scénář:

Jiří Sequens st.

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrají:

Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová, Jaroslav Mareš, Jaroslav Raušer (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný seriál kriminálních případů ze třicátých let 20. století podle povídek Jiřího Marka. Pražská "mordparta" policejního rady Vacátka bojuje s podsvětím. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem inspektorů Mrázka (František Filipovský), Brůžka (Josef Bláha) a Boušeho (Josef Vinklář). Jejich práci si ze svého postu kriminálního rady hlídá Karel Vacátko (Jaroslav Marvan). Se stejným obsazením vznikly v letech 1970 - 71 čtyři celovečerní filmy - Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále. V roce 1986 byl jako volné pokračování natočen seriál Panoptikum Města pražského. (mibara)

(více)

Recenze (273)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál z prostředí pražského podsvětí třicátých let. Tu sranda, tu vážná věc. Úsměvné sledovat, jaké měla mordparta kontakty mezi galérkou. (302.) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Už úvodní titulky nemají chybu. Klasické kriminální příběhy z pražské galérky, které vyšetřuje rada Vacátko. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

neuznaná zaujímavosť:Milý uživateli, tebou zaslaná zajímavost k filmu Hříšní lidé města pražského (TV seriál) (1968) byla zamítnuta z důvodu: zaslaná zajímavost byla shledána jako nepatřičná Text tebou zaslané zajímavosti: V Hříšních lidech Města pražského hrala v 8-mej časti slovensku prostitutku Jana Hlaváčová,ktorá okradla defraudanta v podaní Miloša Kopeckého. Tá istá herečka hrala v novšom pokračovaní-tj v Panoptiku Města pražského v 8-mej časti manželku rady Korejse. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Dnes už kultovní seriál plný výborných českých herců i v nejmenších rolích. Nechybí vtipy, dobové muzika a vůbec chytře vytvořené dobové exteriéry. Škoda, že některé epizody místy pokulhávají... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, vtipný scénář a skvělá výprava zdobí sérii kriminálních příběhů z dob, kdy ještě "policajti" znali galerku osobně a k rozplétání případů jim postačí úsudek a zkušenosti. Zavalití či drobní kriminalisté, vedení panem radou Vacátkem mě na obrazovce vždy potěší. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dnes uz kultovy detektivny serial z prostredia starej Prahy. Vyborny je hlavne Marvan, ale za pozornost urcite stoja aj Helena Ruzickova a Zazvorkova. 95 % ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Tady s těma chlapíkama si člověk parádně užije temnej a napínavej kriminální případ i po padesáti letech naprosto bez problémů a s úžasem! Navíc co detektiv, to kurevská herecká persona! Rád si občas vystřelým z kopejtka a osvěžím si zapeklitý hříšníky jedny pražský... 80% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jeden z TOP detektivních seriálů, které se kdy na našem území natočily. A excelentní Jaroslav Marvan v roli napsané mu přímo na tělo. Tady není o čem se bavit. Tohle je jasný plný počet a mile rád si některé epizody opět připomenu. Srdcovkou pro mě jsou: Turecké náušnice, Černé rukavice a Hra. 90%  ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že pro lidi ročníku 1980 a méně to je jasná záležitost, ale mě mordparta vždycky dost nudila a ty případy mi přišly takové nijaké. Když to srovnám s jinými třicátými lety - Herculem Poirotem - tak je to prostě kvalitativně někde úplně jinde. Vacátko mě nikdy nezaujal. 60% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Naprostá česká detektivní klasika s nenapodobitelnými hlavními představiteli v čele s panem radou Vacátkem a detektivy Mrázkem, Boušem a Brůžkem. Případy, které řeší, sice nejsou nijak záhadné a napínavé, ale jsou řešeny s takovou noblesou, klidem a pohodou, že si divák neznalý poměrů musí myslet, že to byla velká pohoda být kriminalistou v době první republiky. Dnes už samozřejmě se těmto příběhům můžeme jen pousmát, ale to nic nemění na tom, že z pohledu historie je tohle jeden z nejlepších krimi seriálů v české filmografii. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nádherná nostalgie. Je tu všechno o co nás nacisti a komunisti připravili: čest, vlastenectví, smysl pro spravedlnost, víra a kamarádství. 100% ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

František Filipovský, který hraje inspektora Mrázka na penzi, kouří dýmku, která je jeho, byl totiž vášnivým kuřákem dýmek. Dokonce kniha jeho vzpomínek se jmenuje „Šest dýmek Františka Filipovského“ ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Dnes uz naprosta klasika kriminalnich serialu, ktera stavi na skvelych prihodach a perfektni rezii. Samozrejme to prave tomu dodavaji uzasni herci a jejich nezapomenutelne vykony. Opravdovy klenot ceske krimi kinematografie. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Skvělý a pro dnešní tvůrce nedostižný detektivní seriál. Není co napsat, protože dobré zboží se chválí samo a to v tomto případě platí stoprocentně. Podmanivá staropražská atmosféra a excelentní herecké výkony spolu s mistrovským hudebním doprovodem, udělaly z prostinkých případů působivý vizuální koncert. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

A nemám daleko k pěti - obdivuhodoně zdařilá atmosférická záležitost s naprosto neuvěřitelnou plejádou herecký smetánky, která se v seriálu za celejch těch 13 dílů vystřídala. Zasazení do období první republiky funguje bezvadně, detektivní rozměr neni hloupej ani prvoplánovej, zápletky jsou originální, herecký výkony téměř všech (předevšim ale samozřejmě ústřední čtyřky s Marvanem v čele) jsou bezvadný. Některý díly ale i tak jsou lepší a silnější než jiný.... A ta Liškova hudba? To pro mě bylo možná úplně největší překvapení: snad každej díl má svoje zvláštní a jedinečný téma, to vždycky skvěle padne k ději, no a písničky samotný (např. Maruko nebo Nešahej, nešahej) ani neni třeba dál rozebírat. Třeba to hudební téma třetího dílu (Lady Macbeth z Vinohrad) ve zvonkohře je prostě neuvěřitelný; až mě mrzí, že se nikde nedá sehnat žádnej kloudnej soundtrack. WTF moments: Tak třeba Skořepová sápající se po Fišerovi, vilně šeptající "Když já mám na tebe slabost, ty syčáku jeden. Ty můj Robertku malinkatej...". Ale jinak - děj je občas zbytečně moc zjednodušenej, stane se podezřele moc náhod (třeba potkání hraběnky ve vlaku /díl Telegram z Neapole/); občas příliš zkratkovitá a ne úplně objasněná detektivní rovina (např. ve slunečních lázních odehrávající se díl Turecké náušnice: vrahem byl sice trpaslík, ale proč? Jeho motiv? - to už se bohužel nijak neřešilo, jakkoli to bylo v rozporu s prostorem, kterej během celýho dílu dostane trojice podrobně zkoumanejch podezřelejch, který jsou nakonec nevinní) atd. A bohužel hodně retardovaně na mě působily vlastně asi všechny honičky, který se v seriálu odehrajou (díly Kaprova smrt, Špion přijede v sedm...) - pokud v uzavřenym prostoru nedokáže pět a víc zdravejch chlapů-policajtů zastavit jednoho zmateně, ne zrovna profesionálně prchajícího kriminálníka a groteskně u toho ve snaze chytit ho promáchávaj rukama, tak je prostě něco špatně. ()

Reklama

Reklama