Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kokain v krvi jako důkaz neviny. To je paradox." Tým vyšetřovatelů není nic moc, pachatelé vesměs postrádají lidskej rozměr a vyšetřování je takový docela roztržitě rozházený, ale mě to celkem bavilo. Nevím úplně přesně čím to bylo, ale asi tím, že se pár postav docela povedlo. Třeba vrahoun Prax mě bavil v každým záběru, patolog Smrťák byla neuvěřitelná trefa a hlavně "psychicky vyrovnanej" brácha Erik se stal mým vzorem. Takhle se řeší problémy s lidmi, kteří ubližují mojí rodině. Velkej respekt. Učím se od něj a už umím ten jeho zlej pohled. Tak bacha na mě. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Dvořák skvělý jako obvykle, stejně tak Švandová, Vlasák i Heřmánek a další herci. Potud fajn. Jenže pak je tam naprosto otřesná Čvančarová, která se na tu roli vůbec nehodila. Absolutně zbytečná dějová linka s psychicky narušeným bráchou a co předváděl kameraman v posledním díle, tak to vypadalo, že tím ústavem prošel taky. Doporučil bych netahat do kriminálek nějaké symboly, tajemno a podobné kraviny, vypadá to pak přinejmenším trapně. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem nedokázal rozlousknout odpověď na otázku, zda to tvůrci mysleli vážně nebo to měla být parodie. A i v dalších dílech to byla hodně nevyrovnaná směs detektivní komedie, kriminálního thrilleru a melodramatu. Humor na první signální byl často spíš na zabití (kriminalistka přichází na místo vraždy a její podřízený na ni vybafne zpoza rohu???). Jitka Čvančarová jako drsná policajtka? Vždyť jsem psal, leda v parodii. Postava Erika (Karel Heřmánek ml.) mě v prostředních šesti dílech štvala svou nadbytečností. Filip Renč to celé zvládl na automat, scenárista by měl vrátit honorář. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Už první díl jasně vymezil, v jakých kvalitách se bude Hlava Medúzy pohybovat, a ze kterých se po celých 8 epizod ani o milimetr nevychýlila. Vůbec nechápu, jak něco takového vůbec někdo mohl seriózně natočit a s klidným svědomím vypustit ven. Z herců byl asi nejvíc v pohodě Jiří Dvořák, kterému jako jedinému šla role policisty uvěřit a působil přirozeně. Hlavní šéfka Jitka Čvančarová byla naprostý úlet, roli jsem jí ani za mák nevěřil a její drsná póza s čepičkou byla opravdu k smíchu. Nejvíc mě zklamal Michal Isteník, z kterého tvůrci udělali mutujícího puberťáka. Scénáře jednotlivých epizod vesměs velice jednoduché, vedlejší linka s nadějným Karlem Heřmánkem ml. působila naprosto zbytečně a rovněž velice hloupě. A to jsem se těšil, že ČT přijde s další povedenou kriminálkou. Bohužel jsem dostal jen nekvalitní špatnou parodii, jakýsi nedomyšlený paskvil, před kterým by se mělo dávat upozornění, že shlédnutí způsobuje nevolnost či silné rozrušení. 2/10. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Renčova kriminálka ČT, u které mi naskočila myšlenka z kritiky kritika Kamila Fily, který postřehl, že veřejnoprávní televize točí tyhle jednoduché formou hloupé i provedením obstarožní seriály úmyslně, aby uspokojila největší skupinu konzumentů svého obsahu z věkové kategorie 65+ a úplně rezignuje na něco jako moderní quality tv. Já jako příznivec domácí tvorby zkonzumuju všechno, ale něco výživnějšího jdu opravdu hledat na Netflix a HBO. Případy jsou podprůměrné, týmu vyšetřovatelů jsem to moc nevěřil, Čvančarová s hroznou čepicí, Dvořák se nelogicky furt poťouchle směje ( ikdyž provádí výslech někoho z okolí oběti vraždy a ještě má ironizující poznámky ) a ti dva přicmrndávači Isteník s hlasovým problémem alá mutant a snad jediná Bučková umí běhat jako policajtka. Nejzábavnější je E07 , nejtragičtější E01. Kam režie a scénář došly po osmi dílech, jsem si uvědomil v poslední scéně, kde jsem se měl jako divák bát a šedivět hrůzou, když psychopat jde v temném sklepě jak z hororu mordovat nahou krásku v řetězech ( Kristína Povodová, kterou si Renč dovezl dle tradičních zvyků ze Slovenska ) potřísněnou krví a ukřičenou jak z Hyčkoka... jenže mně to přišlo neskutečně směšný a já vyprskl smíchy, zvlášť když tam pak vlastně křičeli úplně všichni. PS: Jediný světlý moment po tomto seriálu je, že mne začíná bavit hraní mladýho Fešáka Huberta ()

Galerie (145)

Zajímavosti (37)

  • Jako budova psychiatrické léčebny posloužil zámek v Račicích u Vyškova. (skudiblik)
  • Natáčení probíhalo na státním zámku Kunštát a v Brně. (SONY_)

Reklama

Reklama