Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA Texas Chainsaw Massacre
Trailer 1

VOD (1)

Pokračování hororu, ve kterém skupina influencerů zamíří do Texasu vdechnout život městu duchů, ale narazí na Leatherface, proslulého vraha s maskou z lidské kůže. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (393)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Asi největší vadou na kráse nového příběhu o starém Leatherfaceovi je Netflixem (jako už tradičně) podsouvané nabádání bílých holek k tomu, aby randily s černými. Ale budiž zase Netflixu dáno ke cti, že nechal pana Leatherface nemilosrdně a nápaditě odkráglovat nejen milého černouška i s jeho nastávající blondskou, ale i důkladně vykydlit obsah autobusu plného degenerátských "pokrokářských" pitomců z města, přišedších bohorovně na párty do nějakého texaského prdelákova, kde na návsi dosud nemají asfalt, zato tam mají sochu jakéhosi otrokáře na koni a z oken vlají vlajky Konfederace. Krom otravných angažovaných vsuvek o bělošském rasismu mě ještě vlastně silně rozladil fakt, že Leatherface měl na pile střídavě povolený (prověšený) a střídavě utažený řetěz, že mu v ní za tu spoustu let nezvodnatěl benzín, nebo že řezal podlahu i s kovovými trubkami jako rákos. Ale jinak samá velká pozitiva, přesně ten druh filmu, který mají dřevorubci rádi, v práci si o něm určitě hezky pokecáme. Vtipných momentů bylo tolik, že už si je ani všechny nepamatuju, ale myslím že vítězí úvodní vražda nešťastníka otevřenou zlomeninou jeho vlastní ruky. A skvělá byla královna Borgů Krige v roli matky, a taky zlověstně výrazná Fouéré v roli pomstychtivé oběti. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[47%] Nový Texaský masakr motorovou pilou se dle mého názoru moc nepovedl. Jako kdyby tvůrci neměli absolutně žádné tušení, o čem toto téma má být. Už jen ten námět, kdy tu parta mladých lidí současné doby jede do zapadlého městečka na výzvědy a vše dávají na instagram apod. působí divně. Spád to má, takže to nudit nemůže, to zase jo. Oficiálně to má nějakých 83 minut? Když odečtu závěrečné titulky, tak to má jen cca 74 min čistého času snímku. Pochválit můžu maximálně obstojnou technickou stránku, takže vraždy do cca 50 minuty působí docela dobře, ale ne moc brutálně. Leatherface tu do té doby nepoužívá motorovku; zabíjí nožem, sekerou či co apod. takže aspoň to působí docela krvavě, ale ta dynamika brutality tu prostě není. No a tím za mě končí těch málo kladů filmu. Třeba když Leatherface začíná vraždit, tak vůbec nemám pocit, že bych se ho bál a navíc zabíjí za bílého dne v domě, který nepůsobí hrůzostrašně ani temně. No a když už vytáhne motorovku, tak je to ve scéně v autobuse, kde pokosí asi já nevím 10 lidí? To už působí jak moderní hororové komedie až snad parodie. Litry stříkající krve, uříznuté končetiny a já zůstal ledově klidný a chtělo se mi smát, jak to trapně vypadalo. Závěr už vůbec nepůsobí napínavě a poslední scéna, kdy Leatherface ukáže uříznutou hlavu sestry jedné postavy mě totálně uzemnila (myslím tím, že jsem si řekl WTF?). Hudba? Té jsem si nevšiml. Takže po hororové stránce to nepůsobí moc přijatelně. Pár slušných zabití se tu najde a třeba scéna, kdy se policejní auto vybourá, tak tam jsem cítil záchvěv naděje, ale tím to hasne. Celé to působí moc na sílu, především když v 50 minutě vytáhne pilu a začne masakrovat bus, po té už si tou pilou už moc nezařádí. Chvílemi mi Leatherface připadá jak Meyers z Halloweenu. Herecké obsazení mě moc nebavilo, včetně postavy Sally, která zde působí divně. Nechci srovnávat, ale takový původní masakr z r. 1974 mě také moc nechytl, ale ty z r. 2003 a 2006 jsou u mě top horory, kde se brutalitou nešetřilo. Masakr ve 3D z r 2013 mě už moc nechytl, ale neurazil. No a Leatherface z r 2017 působil jako jiný film. No a když to vezmu kolem a kolem, tak tato novinka je pro mě zatím to nejslabší co jsem viděl z téhle motorové ságy. Úplná sračka to není, ale nic, co bych mohl doporučit ostatním. Takže asi tak, snad už tuhle značku nechají spát. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Čo to zase bolo? Okej, vyzerá to profesionálnejšie ako predošlé dve časti, ale scenár je čistý autopilot, postavy nemajú žiadnu hĺbku a správajú sa ako idioti, napriek tomu, že sa to má vracať k pôvodnému filmu (to ostatne robil aj diel z roku 2013), to nijako významne neprehlbuje mytológiu, ide tu len o to rýchlo zasadiť Leatherfacea do prostredia, kde vynikne jeho motorová píla a ten synthwave počas záverečných titulkov bol čo zač? Opäť raz musím vyjadriť počudovanie, že niekto stále nakrúca nové a nové diely Texaského masakru, pričom z pokračovaní dobrý bol len jeden diel (trojka) a skutočne komerčne úspešný tiež len jeden (remake). Čo by som si dal, to by bola osemdielna HBO dramatická (!) miniséria, ktorá by mapovala degeneráciu rodiny naprieč desaťročiami, niekedy od hospodárskej krízy po masaker v roku 1973. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

50 let trvalo, aby Texaský masakr konečně obstál svého názvu.Z mého pohledu naprostá euforie a návrat 15 let zpět do doby kdy vznikaly pecky jako Haute Tension, Hranice smrti, Martyrs, Hills have Eyes apod. Explo/Hixplo je subžánr, který už pomalu v hororech mizí, ale tenhle comeback po snad 5 letech k žánru, který miluji naprosto vítám s otevřenou náručí.Kdo je pravý gore hound a má rád pořádnou chlapskou řežbu, tak nevěřím, že se při sledování neusmíval od ucha k uchu štěstím a radostí. LGBT komunita, intelektuální pozérové, vlhké teenky a nerdi omdlévající při první vraždě budou samozřejmě frfňat. protože po opětovném zhlédnutí Fathera jim na Netflixu automaticky načetl nejsledovanější film týdne a v domnění, že dostanou slow burn drama z Texasu o hnusném chlapovi prodávající motorovky v zapadlém krámě na konci města, chlastající pivo při západu slunce, při kterém bude vyslovovat filosofické úvahy o zániku světa a řešil každodenní dospělé překážky. Do toho se samozřejmě dozví, že má rakovinu a začínajícího Alzheimera a tudiž se nemůže nadále starat o své dva syny- autisty, tak všichni ti byli krutě vyvedeni z omylu, když se dozvěděli, že tohle nebude ten pravý film, který si pustí se svými prarodiči. Ták a teď konečně k filmu. Je to nádhernéj film! Excelentní módní přehlídka gore scén s bodycountem tak vysokým, že by si dokázal vytřít prdel s jakýmkoliv hororem za posledních 5 let po stránce Gore ( Zdravím Alvarézův Evil Dead) na nic jiného si nevzpomínám. Film má jen krátkých 80 minut a po 20 minutovém úvodu to začne. Leatherface nasadí svou nejvíc creepy masku ve své kariéře a jde to řezat hlava nehlava. Rozmašírované lebky, křupání kostí, mrzačení lidí na desítky způsobů, střeva, useklé hlavy, rozpůlené těla, useknuté končetiny. Kreativita a nápady v zabíjení lidí zde nemá žádné hranice, je to nekompromisní Rko-téměř NC17, což se dneska už prostě nenatáčí a já při sledování úplně OŽIL! Pochválit musím i kameru a hlavně soundtrack ( dojde i na pár jumpscarů a kdykoliv je Leatherface na scéně, tak je to intenzivní, syrové, evil, bezútěšné a chladné. Z postav jde cítit, jak jim vyhasíná život až hmatatelně a scéna v autobuse je už teď instant cult classic, která se za 10 let bude objevovat v různých Youtube videích.Je to hloupé, je to cheesy, postavy jsou nesympatické, ale je to kurva zábavné a tak moc brutální, že všechny tyhle nedostatky odpouštím s úsměvem na tváři. Tohle já můžu a kdo ne, tak dramat máte na skladě pořád dost. PS: Všichni, co dali 4 hvězdy mají mé sympatie a jsou zárukou, že true horror fans havenˇt died yet. Příběh 2/5, Akce 4/5, Humor 2/5, Násilí 5/5, Zábavnost 5/5 Hudba 5/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 3/5, Napětí 4/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 8.5/10. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Just another snaha natočiť novú verziu klasiky, ktorá reaguje na súčasné témy (práca s konceptom final girl, odkazy na Black Lives Matter), ktoré ale v konečnom dôsledku uchopuje veľmi povrchne ako aktuálne trendy a práve na túto trendovosť dopláca. Spolu s tým si nesie také tie klasické neduhy nekonečných remakových sérií (jedným slovom - je to dosť hlúpe). Viac než odkaz na roky 70te je to zacyklený odkaz na 2000ckovú vlnu torture porn filmov. Aj tá snaha o politický podtón vyznieva veľmi v neprospech celého filmu - decká z moderného amerického mesta prídu robiť poriadky do zabudnutého texaského zapadákova. Žánrové stereotypy sa dajú zniesť, dokonca pri správnom uchopení vedia byť aj fajn, ale tak tristne necitlivé uchopenie stereotypov sociálnych (aj s odkazom hixploatačnej kinematografie, postavenej na priepastnej dualite mesto-vidiek sa dá a malo by sa v súčasnosti narábať tvorivo - a komické hýkanie nad konfederačnou vlajkou veru nestačí) je veru na pováženie... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (8)

  • Jedinou přeživší Leatherfaceova řádění z úplně prvního Texaského masakru z roku 1974 byla postava Sally Hardesty v podání herečky Marilyn Burns, která si tuto roli zopakovala i ve snímku Texaský masakr motorovou pilou 3D (2013) – mimo jiné měla i cameo ve čtvrtém díle (1994), ale jako zcela jiná postava. Tvůrci se rozhodli Sally zakomponovat i do tohoto pokračování, ale jelikož Marilyn Burns roku 2014 zemřela, museli roli přeobsadit – získala ji Olwen Fouere. (fiLLthe3DD)
  • Štúdio Legendary Pictures film predalo Netflixu po katastrofálne negatívnych testovacích premietaniach. (Real Tom Hardy)
  • Film měli původně režírovat Ryan a Andy Tohillovi, ale byli vyhozeni jen týden po začátku natáčení, jelikož studio nebylo s jejich prací spokojeno, a proto na post režiséra najalo Davida Blua Garciu. Záběry, které bratři v Bulharsku natočili, pak ve filmu nebyly vůbec použity. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Reklama

Reklama