Reklama

Reklama

Rodáci

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Československo, 1988, 20 h 3 min (Minutáž: 89–95 min)

Režie:

Jiří Adamec

Kamera:

Kristian Hynek

Hrají:

Jan Šťastný, Radoslav Brzobohatý, Jana Hlaváčová, Emma Černá, Stanislav Zindulka, Jaroslava Obermaierová, Antonín Navrátil, Petr Kostka, Jiří Pomeje, Milena Dvorská, Soňa Novotná, Karel Roden (více)
(další profese)

Epizody(13)

Přežili válku a teď někteří nevědí, jak naložit se svým životem. Válečné i poválečné osudy lidí v  malém jihomoravském městečku podle románů Jaroslava Matějky. Mladý Petr Vitásek z jihomoravského městečka Radeč je prostořeký idealista, který má rád pití a děvčata. Po konfliktu s kolaborantským profesorem je vyloučen z gymnázia a přidá se k partyzánům. V přestřelce je raněný. Po válce se stane v Brně redaktorem komunistických novin... Seriál sleduje společenské proměny malebného jihomoravského maloměsta v období 1942 - 1948. Mapuje dobu a lidi v jejich proměnách, v jejich občanských postojích a činech a v jejich charakteristické mnohotvárnosti. Rozsáhlý seriálový projekt podle románů Jaroslava Matějky "Rodáci a odrodilci" a "Kam jdete, rodáci" natočil Jiří Adamec v roce 1988 na politickou objednávku KSČ k 40. výročí Vítězného února. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

Cverna 

všechny recenze uživatele

Přišel k vám bolševický Ježíšek! Už jen tato věta stojí za nějakou tu hvězdičku!!! Tento seriál je tak démonizovaný, až to bolí! Vždyť o nic nejde, příběh dospívajícího kluka, který měl tu smůlu, že dospíval za války a ta válka jej dost ovlivnila... Nebyl ani letcem RAF, ani atentátníkem na zastupujícího říšského protektora... Sem tam někoho zastřelil, sem tam sbalil nějakou holku... sem tam vedl nějakou schůzi, sem tam nějakou schůzi rozbil... A nějaká agitace? Tři muži v chalupě zachraňovali vesnici stavěním velkých kompostů a Petr Vitásek vyháněním kolaborantů! Pět hvězdiček dávám z trucu! Není to žádné veledílo, ale není to ani žádný propadák! Viděl jsem spoustu větších hovadin! A tak jedna hvězdička za Vitáskovu hůl a tvrdou hlavu, druhá hvězdička za ty jeho holky, třetí za Zedníčkovu prostřelenou hlavu, čtvrtá za bolševického Ježíška a ta pátá... Ta je za práci grafiků při tvorbě závěrečných titulků... Proč psali za slůvkem "Hráli" nekonečný seznam herců, když stačilo napsat: "Hráli: všichni!" ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení bylo čistě z nostalgie kdy jsem to jako 10 letý sledoval, ale téměř nic jsem si nepamatoval.Jen mě utkvělo pár věcí. Když byla pracovní sobota a já musel do školy, tak jsem se v pátek večer nemohl dívat na Rodáky a musel jít spát. Teď po víc jak 30 letech jsem si to konečně pustil a musím říct, že to vůbec není špatné, na to jak to tady většina lidí hodnotí a haní. Postava Vitáska je mnohdy na přes držku. Ale jinak je to zajímavá sonda do života za války až do do Vítězného února. Ano je to tam vykreslené hodně jedno straně, ale rozhodně ne špatně. spousta lidí tomu tehdy prostě věřila. Docela mě zarazilo, že se Vitásek vůbec nešel podívat na svoje dítě, to tam nějak vyšumělo do ztracena, jen tam vidíme jak se trápil manžel nevěrné ženy, ale víc nic. Zajímavá je určitě postava žida Fricka (Filip Renč), který se stane policajtem a přitom má spoustu majetku nemovitostí a straně to nijak nevadí, či se to nijak neřeší. Stejně tak se nedozvíme jestli někdy chytnou Voráčka (Postránecký), ale jako seriál naprosto v pohodě. ps- Landa se tam chová opravdu jak nácek. ()

Reklama

elle odpad!

všechny recenze uživatele

Seriál se natáčel nedaleko místa, kde jsme měli chatu, tak jsme si jako děti prohlíželi kulisy a to je asi jediná pozitvní vzpomínka. Seriál vynikal ne ani tak hloupoučkou propagandou, ale spíš totální hloupostí, toporností a nevěrohodností postav. Jan Šťastný musel po léta napravovat pošramocenou hereckou reputaci. No hraje tam ten....no ten... jak se jmenuje...no...Vitásek!....aha, tak to nebude asi nic moc. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Nějakou pofiderní náhodou jsem při brouzdání zde v databázi narazil na tuhle jednu z největších normalizačních televizních po(b)litických sraček. Začudlil si v ní k oslavám >Vítězného úmora< kdejaký ten více či méně zasloužilý prostonárodní umělec, zatímco v Sajůzu už bouřila perestrojka a i v tuzemských kulturních bažinách pár statečných zdvíhalo hlavu... Nakonec naši soudruzi tvůrci i herci ve valné většině i za svobodných dalších 20 let dokázali, že hovna z hoven vzejdou a místo povinné ideologie a pocitu stranické poslušnosti stačí jim pak dnes předhodit trochu peněz a pocit bulvární důležitosti. Netvrdím, že jsem tenkrát se na tenhle hnus nějak pravidelně a pečlivě díval, ale matně si z nahodilého nahlížení pamatuju, o co šlo. A s čistým svědomím pak klidně hodnotím - odpad - bezskrupulózní umělecký a lidský odpad... .-( - - - - - (Viděno občasně v oněch dobách nešťastných, komentář zde šťastně 13. - 27.6.2008) ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Ten seriál je především úmorně dlouhý a nezáživný. Když k němu přidáte nesympatického hlavního hrdinu, je pochopitelné, že většina lidí to už dnes není schopna dokoukat. Já jsem se překonal a poctivě jsem zhlédl všechny díly. Byla to fuška. Ale aspoň mohu hodnotit s čistým svědomím. Není to tedy jednoduchá komunistická propaganda. Ano, vyznívá to ve prospěch jedné strany, ale co chcete, když se jedná o dějiny viděné očima komunisty. Autor literární předlohy to napsal tak, jak to viděl, jak to tenkrát prožíval. A ve své době nebyl určitě sám, kdo takto dobové dění vnímal. I když posléze mnozí vystřízlivěli. A myslím, že musela vystřízlivět i dlouhá řada postav ze seriálu, protože představy mnoha z nich o budoucnosti, zejména těch sympatizujících s komunisty, byly hodně naivní. Myslím, že vnímavý divák si to dokáže přebrat. Je tu mnoho postav a situací, které jsou podány velmi věrohodně a uvěřitelně. Darebáci i poctivci byli v každé politické straně. Problém je v tom, že nekomunisté jsou tu takřka vždy nahlíženi jako ti horší a jejich jediné štěstí nakonec je, že prozřou a přidají se na tu správnou stranu, tedy ke komunistům. Tady nejhůře dopadl krejčí Vitásek. Tuhle postavu jsem autorům nevěřil. Na druhé straně je tu třeba zásadový profesor Povýšil, který se nedal. Seriál je to spíše nepovedený, dnes už je hodně pasé, ale jsem rád, že jsem ho mohl znovu vidět a udělat si o něm relevantní obrázek. Z většiny zdejších komentářů bych si ho neudělal. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Železniční most, na který útočí partyzáni, se nachází mezi obcemi Střelice u Brna a Radostice na trati mezi Brnem a Znojmem. Filmovalo se i na zámku Benátky nad Jizerou. (offlineman)
  • Filmovalo se také v lipové aleji v Rosicích, železniční stanici Tatranská Polianka, zámku Mníšek pod Brdy, zámku Tochovice, Brně, městském soudu v Praze, Miroslavy, Mahenově divadle v Brně, Praze na Malé Straně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Tehdejší šéf pražských knihkupectví Vrátislav Ebr v předtuše úspěchu seriálu objednal 30.000 výtisků knížní předlohy seriálu. Po zkouknutí dvou dílů si zoufal, že prodělá kalhoty. Ale celý náklad se kupodivu prodal za tři týdny. (cariada)

Reklama

Reklama