Reklama

Reklama

Rodáci

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Československo, 1988, 20 h 3 min (Minutáž: 89–95 min)

Režie:

Jiří Adamec

Kamera:

Kristian Hynek

Hrají:

Jan Šťastný, Radoslav Brzobohatý, Jana Hlaváčová, Emma Černá, Stanislav Zindulka, Jaroslava Obermaierová, Antonín Navrátil, Petr Kostka, Jiří Pomeje, Milena Dvorská, Soňa Novotná, Karel Roden (více)
(další profese)

Epizody(13)

Přežili válku a teď někteří nevědí, jak naložit se svým životem. Válečné i poválečné osudy lidí v  malém jihomoravském městečku podle románů Jaroslava Matějky. Mladý Petr Vitásek z jihomoravského městečka Radeč je prostořeký idealista, který má rád pití a děvčata. Po konfliktu s kolaborantským profesorem je vyloučen z gymnázia a přidá se k partyzánům. V přestřelce je raněný. Po válce se stane v Brně redaktorem komunistických novin... Seriál sleduje společenské proměny malebného jihomoravského maloměsta v období 1942 - 1948. Mapuje dobu a lidi v jejich proměnách, v jejich občanských postojích a činech a v jejich charakteristické mnohotvárnosti. Rozsáhlý seriálový projekt podle románů Jaroslava Matějky "Rodáci a odrodilci" a "Kam jdete, rodáci" natočil Jiří Adamec v roce 1988 na politickou objednávku KSČ k 40. výročí Vítězného února. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

vitak69 odpad!

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná lež a bolševická propaganda. Na tom seriálu není ani smítko pravdy. Pokuď někdo tvrdí opak, lže sám sobě. Totálně překroucená historie, což bolševikům šlo ze všeho nejlépe, tedy kromě politických procesů. Chtěl bych vidět soudruha kulhajícího Vitáska, jak se vysmívá poprsí demokratické poslankyně, jestli by si tak troufl vysmívat se i po roce 1948 některé ze soudružek. Myslím, že by to bylo poslední, čemu by se v životě smál. Jestli někomu vadí, že se seriál nějak moc nevysílá, tak mám návrh, co kdyby Němci povolili vysílání Věčného Žida a dalších perliček při budování a rozšiřování své Tisícileté říše? I tyto filmy byly výborně natočené, se skvělou kamerou a dobrými herci. Jestli existuje slušný komunista, pak se najde i slušný fašista či nacista. Mohla by se zavést vzájemná výměna těchto "vynikajících filmů a seriálů". Pravda je, že těch bolševických je trochu víc, budování komunismu u nás trvalo trochu déle, než budování Tisícileté říše. ()

Přemek

všechny recenze uživatele

Propagandistický blábol řemeslného prostituta Adamce. Seriál, který rozhodně není "zakázaný", ale tak neskutečně tupý, lživý a nepovedený, že není jediný důvod ho vracet na obrazovku (stačí nejzprofanovanější a nejkolaborantštější Major Zeman, který byl reprízován již třikrát). Surový odpad, který byl naštěstí anachronismem již v době svého prvního vysílání... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Překroucený pohled na dějiny komunistického hnutí ve smyslu tehdejší propagandy. Člověk měl často pocit, že komunisté pomáhali Noemu stavět archu a zachránit svět. Na druhou stranu kulisy moravského venkova a krásná Eva Horká, plus další vynikající čeští herci. Je to prostě na hraně - dívat se na to nedá, ale chvílemi i dá, dilema Schroedingerovy kočky. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Jenda Šťastný v roli zarputilého bojovníka za pravdu.Kdo nestál na jeho straně toho rezolutně odmítal,měl palici tvrdou jak býk a nikdo s ním nehnul.Seriál ho ukazuje v době od jeho školních let přes partyzánskou válku proti Náckům až po boj za rudý prapor komunistů.V seriálu se oběvuje spousta známých herců a pro mnohé je to vrchol propagandy ale já komunismus nezažil tak sem rád za každý takový seriál z této doby. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

...nemám nič proti väčšine socialistických seriálov-vždy sa niečo našlo ,aby sa to dalo pozerať a niektoré boli fakt dobre,ale toto vzniklo len ,aby režisér Jiři Adamec získal titul zaslúžilého umelca a pchal sa komunistom do ....... no ja nič, len to čo sa vtedy hovorilo...... seriál bola ozaj jedna pekná kopa zo smradľavých hovien,i keď sa občas dalo zasmiať na tom čo mysleli autori vážne. V rámci masochistickej chvílky by som si občas pustil nejakú časť...... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Seriál měl mít původně 13. dílů po 90 minutách. Během natáčení se plán změnil na 22 dílů s přibližně hodinovou stopáží. Po odvysílání byl na příkaz ředitele ČST J. Zelenky upraven do 13tidílné podoby a tak je i v archivu zachován dodnes. (cariada)
  • Železniční most, na který útočí partyzáni, se nachází mezi obcemi Střelice u Brna a Radostice na trati mezi Brnem a Znojmem. Filmovalo se i na zámku Benátky nad Jizerou. (offlineman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno